Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Θερινά Εθελοντικά Προγράμματα της Ορνιθολογικής




To ότι χρειαζόμαστε εθελοντισμό σε ετήσια βάση και όχι μόνο για τη προστασία των πουλιών , είναι απολύτως σίγουρο. Όμως επίσης σίγουρο είναι ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που μπορούμε και προσφέρεται να κάνουμε, όπως και το ότι οι συλλογικές δημιουργικές δράσεις , όσο απόμακρες κι αν είναι από το επίκεντρο των τρεχόντων προβλημάτων, καλλιεργούν ένα πνεύμα στράτευσης και κοινωνικής ευαισθησίας..

Ο Εθελοντισμός «προπονεί» πολίτες , με άλλα λόγια, και ίσως μπορεί να τους «κατεβάσει» στα «μεγάλα γήπεδα» της Πολιτικής πολύ ευκολότερα από την οποιαδήποτε θεωρητικολογία και καθηκοντολογία....


Η Ορνιθολογική Εταιρεία δίνει κι εφέτος τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ζήσουν κοντά στη φύση, και μάλιστα να ζήσουν συλλογικά και δημιουργικά, συνεισφέροντας στα προγράμματά της. Αυτά τα τελευταία είναι :

Δακτυλίωση Πουλιών και Παρακολούθηση της Μετανάστευσης των Αρπακτικών πουλιών στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων

Τα Αντικύθηρα και οι γύρω νησίδες αποτελούν κομβικό σημείο στο Αιγαίο Πέλαγος: απέχουν την ίδια ακριβώς απόσταση τόσο από την Πελοπόννησο, όσο και από την Κρήτη. Η συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών σε ένα τόσο μικρό νησί, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη συστηματική μελέτη τους. Έτσι, με δεδομένο ότι η γνώση είναι εργαλείο για την προστασία, η Ορνιθολογική λειτουργεί στο νησί ένα διαφορετικό, σύγχρονο «παρατηρητήριο» με σκοπό την παρακολούθηση και προστασία των μεταναστευτικών πουλιών της Ευρώπης.
Οι εθελοντές συμμετέχουν στη διαδικασία της δακτυλίωσης ανάλογα με την εμπειρία τους. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν στην καταγραφή των αρπακτικών πουλιών που διέρχονται πάνω από τα Αντικύθηρα κατά τη μετανάστευση.
Περιβαλλοντική Προστασία, Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση, Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Πύλου
Οι εθελοντές συμμετέχουν στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στον υγρότοπο της Γιάλοβας, την ενημέρωσή τους για τις αξίες του υγροτόπου και την οργάνωση εκπαιδευτικών περιηγήσεων και περιπάτων στην περιοχή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν στην προστασία του βιοτόπου του αφρικανικού χαμαιλέοντα, στην προστασία των φωλιών και την παρακολούθηση του πληθυσμού του.
Ο υγρότοπος της Γιάλοβας αποτελεί το σημαντικότερο νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό για τα πουλιά στα Βαλκάνια. Μέχρι σήμερα, έχουν καταμετρηθεί 265 είδη πουλιών που ξεχειμωνιάζουν, σταθμεύουν ή φωλιάζουν στην περιοχή. Από το 1997 η Ορνιθολογική οργανώνει κάθε χρόνο θερινό πρόγραμμα εθελοντισμού.

3.
Περιβαλλοντική Προστασία, Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση στον Υγρότοπο Άγρα-Βρυττών-Νησίου
Ο υγρότοπος, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την Έδεσσα, έχει «υιοθετηθεί» από την Ορνιθολογική από το 2008. Βασικό μας στοίχημα είναι η ανάδειξη στην πράξη, των δυνατοτήτων μιας προστατευόμενης περιοχής τόσο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Η μόνιμη παρουσία μας στηρίζεται από Έλληνες και ξένους εθελοντές όλο το χρόνο οι οποίοι συμμετέχουν στην παρακολούθηση πουλιών, στη διαχείριση οικοτόπων και στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.

4. Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση για τα πουλιά και το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων

Οι εθελοντές συμμετέχουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα πουλιά και τη φυσική κληρονομιά των Κυκλάδων σε περίπτερα ενημέρωσης στην Ερμούπολη στη Σύρο και στη Νάουσσα στην Πάρο.

5.
Καταγραφή θαλασσοπουλιών από τη θάλασσα
Οι εθελοντές συμμετέχουν στις καταγραφές θαλασσοπουλιών από πλοία με την μεθοδολογία European Seabirds at Sea (ESAS). Βασικός στόχος του ESAS είναι η καταγραφή της κατανομής των θαλασσοπουλιών στο θαλάσσιο περιβάλλον με έμφαση στη συμπεριφορά τους. Η ομάδα καταγραφής αποτελείται από δυο άτομα, όπου ο ένας παρατηρεί και ο άλλος συμπληρώνει τα πρωτόκολλα.


Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αντλήσει κανείς από την ιστοσελίδα :
http://ornithologiki.gr/page_in.php?tID=1959, το email: info@ornithologiki.gr & τα τηλ. 2108228704 & 210 8227937.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου