Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΓΕΩΡΓΙΑ,Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παρακμής..






ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ









Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων «Ο Θέογνις» οργανώνει συζήτηση για το νέο βιβλίο του Γιάννη Τόλιου με θέμα:




Περιβάλλον και Αγροτική Πολιτική σε συνθήκες Παγκοσμιοποίησης




Παρασκευή 8η Μαΐου 2009, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Θέογνις» στην κεντρική πλατεία Μεγάρων.




Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μανώλης Γλέζος, αντιστασιακός, πρ. βουλευτής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθηγητής οικονομικών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πηνελόπη Σάλτα-Κολιαλή, νομικός ,και Γιάννης Σχίζας, εκδότης του περιοδικού «Οικολογείν»Τη συζήτηση θα συντονίσει ο εκπαιδευτικός Νίκος Τσιαντός.



















  • ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ







  • Ο εξωαστικός κόσμος που κωδικοποιούμε στις λέξεις "ύπαιθρος", "Εξοχή", ή απλώς "φύση" είναι για το σημερινό κάτοικο της ελληνικής πόλης μια χαμένη πατρίδα ("Η διεκδίκηση της υπαίθρου", επιμέλεια Κ. Μανωλίδης, Θ.Καναρέλης, εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ)






  • Παρά τα βήματα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες με την εκμηχάνιση των εργασιών,τη βελτίωση των τεχνικοοικονομικών υποδομών , την αρτιότερη οργάνωση της παραγωγής, τη σχετική βελτίωση του κατά κεφαλήν αγροτικού εισοδήματος, την τελευταία δεκαετία παρατηρούνται φαινόμενα παρακμής. (Γιάννης Τόλιος)






  • Κυκλοφορούν εκπληκτικές υποσχέσεις για τα οφέλη των μεταλλαγμένων : αύξηση της παραγωγικότητας , μείωση των φυτοφαρμάκων, ανακούφιση της πείνας και ενισχυμένη θρεπτική αξία των τροφίμων. Επαληθεύονται στη πράξη όλα αυτά ;(Βάσω Κανελλοπούλου, "Μεταλλαγμένα: το παρελθόν, το παρόν,και το άγνωστο μέλλον", εκδ. ΕΥΩΝΥΜΟΣ)






  • Ο γεωργός της πόλης είναι κοινωνική αναγκαιότητα (Ιόνα Φρήντμαν, 1962,"10 βασικές αρχές της χωρικής πολεοδομίας" (Μανιφέστα και προγράμματα αρχιτεκτονικής τον 20ο αιώνα, εκδ. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ)






  • Η πιθανή πρόθεση αγροτών(ΣΣ. της περιαστικής γης)για πρόσβαση σε παραγωγική γη για την αύξηση του μεγέθους και την αποδοτικότερη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους προσκρούει στις ψηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά κάτω από την πίεση της μεγάλης ζήτησης για αγροτικές χρήσεις (Α.Μωϋσίδης Ν.Ζιώγα : "Περιαστικός αγροτικός χώρος: Λειτουργίες, μεταμορφώσεις, προοπτικές" εκδ. Αγροτική Τράπεζα)






  • Ας δούμε ό,τι θα έβλεπε και ο Πλάτων ένα καθάριο ανοιξιάτικο πρωινό ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη και κοιτάζοντας την κοιμώμενη πόλη, με τα πράσινα χωράφια και τα ξερά ορεινά βοσκοτόπια από τη μια πλευρά, και τον ήλιο να στραφταλίζει στα γαλανά νερά της θάλασσας λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα (Λιούϊς Μάμφορντ, "Η Ιστορία των ουτοπιών", εκδ. ΝΗΣΙΔΕΣ)






  • Το αγροτικό πεδίο είναι ο κατεξοχήν κοινωνικός χώρος ανάδυσης της εορτής....η γλωσσολογική συγγένεια των λέξεων cultum , incola και agricola (λατρεία, τρόπος του κατοικείν και γεωργία) δηλώνουν μιαν ευώδη εορταστική ατμόσφαιρα, η οποία, όπως έξοχα δείχνει με παραστατικό τρόπο ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, έχει τη δύναμη να γεννήσει, ακόμη και στην πιο αυτάρκη και κλεισμένη στον εαυτό της μικρή κοινότητα, αισθήματα ανάτασης και ιλαρότητας ενός κόσμου άπειρα ανοικτού (Ελένη Κοβάνη, "Φιλοσοφία και αισθητική του αγροτικού τοπίου", από τη συλλογική έκδοση "Το αγροτικό τοπίο", εκδ. Κτήματος Μερκούρη)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου