Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Θέλεις αυτή την φωνή στην ΒΟΥΛΗ; Η απάντηση ηταν ΟΧΙ!

 του Νίκου Μυλωνά


Α.ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑτης 21.5.23 και 25.6.2023 για το ΜΕΡΑ 25 ηταν καταδικαστικό σε πανελλαδικόεπίπεδο και απογοητευτικό για την Δωδεκάνησο.  Ηταν απρόσμενοαλλά είναι η οδυνηρήπραγματικότητα. Γιατί όμως ηταν μη αναμενόμενο; Εκτιμώ ότι το Μέραβασίστηκε στις δημοσκοπήσεις στην Αθήνα(μιμούμενο τα αστικάκόμματα) και καλλιέργησεεσωτερικό εφησυχασμό.  Το πολιτικό πρόβλημα του ΜΕΡΑ ηταν ότι ενώ φαινόταννα είναι ζωντανός κοινοβουλευτικός χώρος και να μετεξελίσσεται σε αριστερή κατεύθυνση με προωθημένες θέσεις,(εξ ου και η συνεύρεση με την ΛΑΕ),είχεορατή οργανωτική αδυναμία-αναιμία,σε τοπικό επίπεδο δεν υπήρχε, ενώείχε απώλειες στην κοινοβουλευτική του ομάδα που δεν εξηγήθηκαν πειστικά. Χωρίς στοιχειώδεις οργανώσειςβάσηςαριστερή πολιτική δεν γίνεται και αριστερό κόμμα ή φορέας δύσκολα υπαρχει!Φυσικά υπάρχουνπάντα (και υπήρχαν) ασύνδετα μεταξύ τους μεμονωμέναπρόσωπαδέσιμο μεταξύ τουςκαι χωρίς συλλογική δράση.

Β.ΣΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟτο ΜΕΡΑ+Σέχασε σε σχέση με το 2019το-51,2% των ψηφοφόρων του  από τους 2918ψ. περιορίστηκε σε 1912 ψ.τον Μάιοκαι1409 ψ.Ιούνιος ’23 (από 3,01% στο 1,83%)

Στην Κω σημειώθηκε υποχώρησηαπό 549(2019) σε 345 ψ. και τελικά σε 280ψ και ποσοστιαία -49%.

Στην Νίσυροέχουμε συνεχή αύξηση από 13 ψήφους σε 19 ψκαι σε28 σημειώνοντας το μεγαλύτερο τοπικό ποσοστά 4,47% για τον συνδυασμόπανελλαδικά.

Στην Κω ανάδημοτικόδιαμέρισμαείχαμε:

Α. πόλη της Κω  από 321 σε 214 ψ και τελικά σε 186ψ. ποσοστιαία -42%.

Β. Στο διαμέρισμα Δικαίου (Ασφενδιου και Πυλί) μείωση από 112 σε 64 και σε 45 ποσοστό -60% και Γ. στο Ηρακλειδών (Αντιμαχεια-Καρδάμαινα-Κέφαλο) από 116 σε 67 και σε 49ψ. ποσοστό -57,7%

Ανταγωνιστικός χώρος του  ΜΕΡΑ αποδείχτηκαν η Πλεύση Ελευθερίας και το ΚΚΕ αφού οι απώλειες στο Μέραείναι σε αντιστοιχία με την ποσοστιαίααύξηση των συνδυασμώναυτών (Πλεύση2,09% από 1,99%  το ΚΚΕ με 4,42% από 4,30% και ΜΕΡΑ  από στο 1,56%).

(Σημ. η Ρόδοςμε μεγάλο πληθυσμό από το 3,45% και 1853 ψήφουςτο 2019 το ΜΕΡΑ βρέθηκε στο 1,86% και 1122 ψήφουςχάνοντας731 ψ, και -35% και τελικά σε 747ψ με ποσοστό 1,47% χάνοντάς συνολικά 1112 ψ. δηλ. το 60%).

Γ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑσημαίνει ότι έχουμε πλήρη αποτυχία στην εκλογική τακτική μας.

Εστιάζοντας σε Κω-Νίσυρο που έχουμε προσωπικές σχέσεις και γνώση των χώρων σε επίπεδο εκλογικής συμπεριφοράς τα συμπεράσματα μας είναι: Το πιο αδύναμο σημείοτου ΜΕΡΑ και της Αριστεράς συνολικά είναι τα χωριά της Κω στα οποία δεν υπήρξεκαμίαπροεκλογική πολιτική παρουσία. Στην πόλη της Κω η μόνη παρουσίαση ηταν η διανομή των (φτωχών) φυλλαδίων στο εμπορικόκέντρο της πόλης και η διακίνησηπερίπου 50 ψηφοδελτίων σε σπίτια και καταστήματα και η δημόσια παρουσία μας έγινε με ένα κείμενουποστήριξης από 10 πολίτες και μια προσωπικήανακοίνωση υποψηφίου της τελευταίας στιγμής (Ν. Μυλωνάς).. Στην Νίσυρο αντίθετα 3-4 νέοι άνθρωποι κινήθηκαν ανοικτά με προσωπικήπαρέμβαση κατάφεραν πολύ καλόαποτέλεσμα.

Δ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το κακό αποτέλεσμα δεν είναι συνέπεια μόνο της πολιτικήςπαρέμβασης της προεκλογικής περιόδου. Το ΜΕΡΑ απουσίαζε τοπικά όλη την 4-ετία! Στερείται οργάνωσης βάσης και γενικά δεν δουλεύει με την κλασικήσυλλογική αριστερή λογική. Είχαμε παρακολουθήσει μέσω διαδικτύου θεματικές συζητήσεις και συνελεύσειςμελώνκαι καταλαβαίναμε τις αδυναμίες του χώρου. Συζητήσεις χωρίςεισηγήσεις, κατάθεσηπροσωπικώνεμπειριών, γενικά μια πολύ αδύνατη κατάσταση. Προσωπικάπαρακολούθησα για ένα διάστηκα τις συνόδους της Κ.Ε. ως κληρωτό μέλος του σώματος όπου και εκεί οι αδυναμίες ηταν τεράστιες.Μονόλογος από τον γραμματέα και πολιτικά άχρωμες και ανεύρες τοποθετήσεις επι της ουσίας και διαφωνίες επί της διαδικασίας. Το σημαντικότερο ηταν η απουσίαστρατηγικού στόχου για το κόμμα-κίνημα αφού από το δεν είμαστεαριστερά, φθάσαμε προεκλογικά στο ότι είμαστε μέτωπο της Αριστεράς και στην προσθήκη του ‘’συμμαχία για την ρήξη’’ που δεν χρειάζονταν γιατί ηταν μια αρνητική ταυτολογία για τους πολίτες που επί πλέον παρέπεμπε στην δυσφημισμένη κατάσταση του Σύριζα των τάσεων και όχι στην λογική μιας ανοικτής εκλογικής  πλατφόρμας συνεργασίας διαφορετικών δυνάμεων αλά Μελανσόν). .

Θα έπρεπε να  ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία επιλογής υποψηφίων μέσα από τοπικέςσυνελεύσεις και τον καθορισμό τους από την βάση των (λίγων έστω)  μελών και των φίλων του χώρου σε κάθε νησί,σε αντίθεση με την στενή κεντρικήδιαχείριση του θέματος από την Κ.Ε και τον Γραμματέα  (προφανώςαπό τον φόβο επαναλήψεως των γεγονότων των 2 βουλευτριών που αποχωρήσαν το 2019-23). 

Ε. ΑΝΤΙΛΟΓΟΣΗ τοπική υποχώρηση του ΜΕΡΑ και η αύξηση της Πλεύσης, (δυνάμεις που εκφράζουν έτσι και αλλιώς τις απομένουσες αντί-μνημονιακέςδυνάμεις) οφείλεται στον κοσμοπολιτισμόκαι παγκοσμιοποίηση που εκπέμπει ο κ. Βαρουφάκηςσε συνδυασμό με την  απουσία πολιτικού λόγου για τα ανοικτά Εθνικά θέματα-προβλήματα  κάτι που η κ. Κωνσταντοπούλου έχει καταφέρει να τα χειριστεί διαφορετικά ολισθαίνοντας βέβαια προς τον εθνικισμό.Όμως υπάρχει το κενό του πατριωτισμού στον πολιτικό λόγο του ΜΕΡΑ. Ζούμε στα σύνορα, στο επίδικο σημείο αφοπλισμού των Δωδεκανήσων και οι διατυπωμένες θέσεις του ΜΕΡΑ: ‘’δεν κάνουμε γεωτρήσεις άρα δεν έχουμε πρόβλημα με την Γείτονα’’ ή ‘’θα κάνουμεδιεθνήδιάσκεψη’’ να λύσουμε το Ελληνοτουρκικό, δεν πείθουν. Το αντίθετο. Δείχνουναπουσία και υποβάθμιση του κινδύνου του τουρκικούεθνικισμού και επεκτατισμού. Η πρόσφατηαπομάκρυνσηβαλλιστικώναμυντικώνσυστημάτων από τα νησιά μας με αιτιολογία την αποστολή στην Ουκρανία, μας θυμίζουν την αποχώρηση της μεραρχίας από την Κύπρο την περίοδο της Χούντας. Εδώ στα σύνορα αναγκαστικά πρώτα είμαστε πατριώτες και μετά αριστεροί. Πρέπει να γίνει μια διορθωτική στροφή τόσο στο εθνικό ζητημα  όσο και στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, χωρίς φυσικά να καταφεύγουμε στο εθνικισμό και την αντιπεριβαλλοντική πρακτική.Ακόμη η θέση του κ. Βαρουφάκη για ‘’’εγκληματία Πούτιν’’ είναι εξωπραγματική. Εγκληματίας είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις με τις δημοσιές τοποθετήσεις του Γραμματέα σε κρίσιμα θέματα τα οποία όμως δεν στάθηκαν η αιτία να μην συ στρατευτούμε, έστω την τελευταία στιγμή, με το κίνημα. Όμως τα θέματα στρατηγικής πρέπει να συζητηθούν και να γίνουν οι αναγκαίες τακτικές επιλογές. 

Ζ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ: Σε ότι με αφορά:με εκφράζει ο επιστημονικός λόγος και ο ορθολογισμός του κ.Βαρουφάκη οι γνώσεις του και οι μελέτες του στα θεματα της οικονομίας και της πολιτικής που εκπέμπουν  ωριμότητα και σοβαρότητα και θεωρούσα και είναι πολιτικό λάθος του Λαού η αποπομπή του από την Βουλή των Ελλήνων. Έχω ενστάσεις σε θέματα στρατηγικής (θέματα γεωπολιτικά-εθνικά, αναπτυξιακά)  άλλα θα στηρίζω το ΜΕΡΑμέχρι να βρεθεί κάτι πιο κοντά στις αντιλήψεις και την εμπειρία μου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου