Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 


Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, η Τουρκία στη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων. Συγκεκριμένα το 2022, την χρονιά που μας πέρασε, το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) κατέγραψε από τις χώρες - μέλη που το αποτελούν και το ενημερώνουν 578 ειδοποιήσεις για απορρίψεις εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών, με το 50,52% αυτών να προέρχονται από την Τουρκία!

Οι απορρίψεις αφορούν στην ανίχνευση υπερβολικής ποσότητας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φτάνουν στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά το 50,52% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία, με 292 ειδοποιήσεις συνολικά, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο με 40 περιπτώσεις, την Ινδία και την Ουγκάντα με 21, την Κένυα με 18, την Κίνα με 16, την Ταϊλάνδη με 13, την Μαδαγασκάρη με 10, ενώ από 9 είχαν Ισημερινός και Ιράν.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη (ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT HELLAS), «οι πιπεριές ήταν το προϊόν από την Τουρκία που παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, με 78 περιπτώσεις. Τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια με 72 ειδοποιήσεις, τα σταφύλια με 48, τα μανταρίνια με 23, τα ρόδια με 13, τα πορτοκάλια με 12, ενώ οι υπόλοιπες αναφορές αφορούν άλλα προϊόντα. Τα φορτία αυτά καταστράφηκαν φτάνοντας στα σύνορα της Ε.Ε.».

Πέρισυ, από 1 Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2021, το Σύστημα Ειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) έλαβε από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 374 ειδοποιήσεις που δημιουργήθηκαν από υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, που έχουν φτάσει στις αγορές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 63,3% αυτών των ειδοποιήσεων, συνολικά 238, αντιστοιχούσαν σε προϊόντα φρούτων και λαχανικών που εισάγονται από την Τουρκία, με τις πιπεριές να έχουν συνολικά 121 ειδοποιήσεις.

Τα δύο τελευταία χρόνια η ΕΕ εντόπισε 13 απαγορευμένες ουσίες περίπου στο 25% των τουρκικών εξαγωγών. Μία από τις ουσίες, το παρασιτοκτόνο Χλωροπυριφός, επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Έχει απαγορευτεί στην ΕΕ εδώ και χρόνια και παρά το γεγονός ότι και στην Τουρκία απαγορεύτηκε το 2016, συνεχίζει να χρησιμοποιείται. Είναι η ουσία που εντοπίζεται περισσότερο στις τουρκικές εξαγωγές.

Πολλές από τις ουσίες που εντοπίστηκαν έχουν απαγορευτεί έως και πριν από 10 χρόνια και η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει στο γιατί δεν έχει προβεί στους απαιτούμενους ελέγχους.

Δεν αγοράζουμε τουρκικά προϊόντα.

Δεν στηρίζουμε την τουρκική οικονομία.

Δεν ενισχύουμε τον τουρκικό στρατό και την νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική του Ερντογάν.

Ελέγχουμε ΠΑΝΤΑ την χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουμε.

Προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα!

#StopTurkey #BoycottTurkey #StopErdogan

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/.../molysmena-froyta-sto.../

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου