Η ExxonMobil διερευνά εδώ και επτά ημέρες για τα υποσχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης.
Ο Αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας φέρεται να ανέθεσε στη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών. Το πλοίο Sanco Swift βρίσκεται ήδη στα θαλάσσια μπλόκα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» πραγματοποιώντας τρισδιάστατες λήψεις δεδομένων από το υπεδάφος των παραχωρήσεων.
Ο ειδικός σεισμογράφος της ΠΓΣ είναι εξοπλισμένος για να διενεργεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Αυτή η δουλειά γίνεται όταν ο επενδυτής θέλει να εστιάσει σε συγκεκριμένους στόχους των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας θαλάσσιας κυκλοφορίας, στις 20 Οκτωβρίου, το ειδικά εξοπλισμένο πλοίο αναχώρησε από τη Λεμεσό προς τα Χανιά και στις 24 του μήνα καταγράφηκε να κινείται εντός των ορίων της παραχώρησης «Δυτικά της Κρήτης». Τις τελευταίες δύο ημέρες φαίνεται να σαρώνει τη θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η κοινή επιχείρηση ExxonMobil – Helleniq Energy (πρώην Hellenic Petroleum) κινήθηκε γρήγορα μετά την αποχώρηση του συνεργάτη τους TotalEnergies. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εισήχθη το νέο σχήμα με τον Αμερικανό γίγαντα να κατέχει 70% και τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο 30%
Ουσιαστικά, η κίνηση της ExxonMobil να πάρει το γαλλικό μερίδιο ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ισχυρής εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προσπάθειες των Αθηνών να διερευνήσουν ελληνικές παραχωρήσεις για τον εντοπισμό πιθανών πεδίων φυσικού αερίου.
Στο τέλος του καλοκαιριού η αμερικανική εταιρεία ως χειριστής των δύο μπλοκ, κοινοποίησε στην αρμόδια αρχή έρευνας υδρογονανθράκων, ΕΔΕΦΥΕΠ, το νέο αναθεωρημένο επιχειρησιακό της πρόγραμμα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι του Ελληνικού πολιτεία.
Το πρόγραμμα, όπως αποδεικνύεται από την εκτέλεση των σεισμικών ερευνών, επιταχύνεται, ενώ τα δεδομένα που θα συλλεχθούν αναμένεται να έχουν ερμηνευθεί εντός του 2023.
Η Energean ξεκινά σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στο «μπλόκο 2» της Ελλάδας
Μετά τη συμφωνία Αθηνών-Ρώμης για την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια, η Energean ξεκινά και σεισμικές έρευνες στο block 2, στο Ιόνιο Πέλαγος με τον νορβέγιο σεισμογράφο PGS Ramform Hyperion Έτοιμο για εργασία το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος σε έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της συγκεκριμένης παραχώρησης.
Τα δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης έχει μισθώσει η κοινοπραξία «Energean – Helleniq Energy (Hellenic Petroleum)» με πρώτη εταιρεία να είναι ο χειριστής καθώς κατέχει 75%. Οι σεισμικές έρευνες είναι τρισδιάστατες, και οι επενδυτές προχώρησαν στην απευθείας απόκτηση τρισδιάστατων δεδομένων, αντικαθιστώντας αυτά των δισδιάστατων δεδομένων με σκοπό την επιτάχυνση της εξερεύνησης της παραχώρησης.
Η υδρογραφική υπηρεσία του Ελληνικού Ναυτικού εξέδωσε σχετική NAVTEX για τη σεισμική έρευνα του Ramform Hyperion. Οι έρευνες θα διεξαχθούν μακριά από την ξηρά, συγκεκριμένα στα σύνορα της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία. Η Energean ως χειριστής έχει εξασφαλίσει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας. Έτσι, η διαδικασία περιλαμβάνει τρεις Παρατηρητές Θαλάσσιας Ζωής (Παρατηρητές Θηλαστικών του Μέιν), δύο συσκευή καταγραφής ήχου, συνδέσμους με την αλιεία και τις τοπικές αρχές, ενώ όλη η διαδικασία θα παρακολουθείται από την Ελληνική Ακτοφυλακή.
Πρόκειται για την έκτη σεισμική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Υπήρξαν προηγούμενες έρευνες το 2015 στον Πρίνο, το 2016 στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα το 2018-2019 και την περασμένη Άνοιξη στα μπλόκα του Ιονίου και Κυπαρισσιακού Κόλπου – NW Πελοποννήσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησαν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών πεδίων φυσικού αερίου στις ελληνικές παραχωρήσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης, τον περασμένο Απρίλιο, για εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης αυτής της προσπάθειας είχε στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΦΥΕΠ) σε συνεργασία με επενδυτές συμφώνησε σε οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα για την έρευνα.
Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, την περασμένη Άνοιξη, η Helleniq Energy με ειδικό σεισμογραφικό σκάφος διερεύνησε τις παραχωρήσεις του Κυπαρισσιακού Κόλπου και του Ιονίου πελάγους. Τους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα της επεξεργασίας δεδομένων για την ύπαρξη Αναμένονται επίσης πιθανοί στόχοι για φυσικό αέριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου