του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Nέο ”χτύπημα” είχαμε από το κρατικό Ινδικό ΜΜΕ κατά της Τουρκίας, το οποίο φιλοξενεί ειδική έκθεση του Ινστιτούτου (IFFRAS).
Τι αναφέρει:
”Μετά από περισσότερα από εκατό χρόνια από τα υποτιθέμενα κοσμικά θεμέλιά της, η θεσμοθετημένη θρησκευτική μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός στην Τουρκία επιμένει και μάλιστα έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό, ανέφερε μια έκθεση.
Η Άγκυρα κάνει πλύση εγκεφάλου στον πληθυσμό της με τον χάρτη «Turkish Migration Routes», ο οποίος από την τουρκική ανεξαρτησία, χρησιμοποιήθηκε για να διακοσμήσει όλους τους τοίχους κατά την περίοδο του μονοκομματικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Αυτός ο χάρτης δημιουργήθηκε για να αποδείξει ότι η τουρκική φυλή μετανάστευσε από την Κεντρική Ασία στις τέσσερις γωνιές του κόσμου και έφερε πολιτισμό και ότι οι φυλές που ίδρυσαν τους παλιούς πολιτισμούς στην Ανατολία ήταν ουσιαστικά Τούρκοι, αναφέρει η έκθεση.
Η Τουρκία επίσης προωθεί και εξάγει αυτήν την ιδέα μέσω επαγγελματικά κατασκευασμένων τουρκικών σειρών διεθνών προδιαγραφών που επικεντρώνονται σε αυτή τη ρατσιστική και ισλαμική κατάκτηση,
ανέφερε περαιτέρω η έκθεση, προσθέτοντας ότι, σε ένα περιβάλλον όπου οι μάζες εξαρτώνται με αυτόν τον τρόπο, η θρησκευτική μισαλλοδοξία είναι αλλά φυσικό το λογικό τελικό προϊόν.Η Τουρκία είναι γνωστό ότι έχει ιστορία θρησκευτικής καταστολής και μαζικών σφαγών στο όνομα του εξισλαμισμού με τη γενοκτονία των Αρμενίων που έλαβε χώρα πριν από περισσότερα από 100 χρόνια το 1915 να είναι ένα από τα πιο βάναυσα παραδείγματα.
Η γενοκτονία ήταν η συστηματική καταστροφή του αρμενικού λαού κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου και εφαρμόστηκε κυρίως μέσω μαζικών δολοφονιών περίπου ενός εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια πορειών θανάτου στην έρημο της Συρίας και εξαναγκασμού του εξισλαμισμού Αρμενίων γυναικών και παιδιών, αναφέρει η έκθεση.
Αν και η γενοκτονία έλαβε χώρα πριν από εκατό χρόνια, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι, που είναι πολύ λίγοι στην Τουρκία, συνεχίζουν την αναζήτησή τους για δικαιώματα και δικαιοσύνη μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη και σήμερα, η θρησκευτική ελευθερία του παιδιού, το δικαίωμα συμμετοχής και το δικαίωμα των γονέων να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους φιλοσοφικές ή θρησκευτικές απόψεις υπόκεινται σε συστηματική παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα στην Τουρκία. Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να θέσει τις βάσεις για να καταστήσει τη θρησκευτική εκπαίδευση (ισλαμική σουνιτική) υποχρεωτική για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, ανέφερε η έκθεση.
Επιπλέον, οι γονείς και οι μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αθεϊστών, ντεϊστών και αγνωστικιστών δεν έχουν το δικαίωμα να εξαιρεθούν από τα υποχρεωτικά μαθήματα Θρησκευτικού Πολιτισμού και Ηθικής Γνώσης, ανέφερε περαιτέρω η έκθεση.
Όσοι επικρίνουν τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις γενικά, ειδικά το Ισλάμ, ή ορισμένες ερμηνείες αυτής της θρησκείας ή πεποιθήσεων, κινδυνεύουν να διωχθούν σύμφωνα με τον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα (TCK), πρόσθεσε η έκθεση.
Επιπλέον, τα μη μουσουλμανικά ιδρύματα στην Τουρκία δεν μπορούν να εκλέξουν το διοικητικό τους συμβούλιο ακόμη και σήμερα. Οι εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο αυτών των ιδρυμάτων έχουν αποτραπεί από το 2013. Ως αποτέλεσμα, η λειτουργία των κοινοτικών ιδρυμάτων και οι κοινότητες που επωφελούνται από αυτές παραλύουν και αποδυναμώνονται, αναφέρει η έκθεση.
Τονίζοντας ότι υπάρχει επίσης μια εντυπωσιακή διαφορά όσον αφορά την κατανομή των πόρων σε διαφορετικές θρησκείες από την τουρκική κυβέρνηση, η έκθεση αναφέρει ότι, οι περισσότεροι από τους πόρους από τον δημόσιο προϋπολογισμό προορίζονται μόνο για τη σουνιτική μουσουλμανική κοινότητα για θρησκευτικές υπηρεσίες.
Θρησκευτικές κοινότητες όπως η κοινότητα των Αλεβιτών, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο των Αρμενίων και η προτεσταντική κοινότητα δεν είναι σε θέση να παράσχουν έστω εκπαίδευση στους θρησκευτικούς τους αξιωματούχους λόγω της έλλειψης πόρων, πρόσθεσε η έκθεση.
Η έκθεση συνέχισε καλώντας την Άγκυρα να λάβει μέτρα χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποτρέψει τις θρησκευτικές παραβιάσεις εκπληρώνοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και τις Γνώμες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε υποθέσεις που αφορούν την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων.”
Directus, 5.5.22
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου