Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Δημήτρης Οικονόμου :Χρειαζόμαστε κυβέρνηση χωρίς ιδεοληψίες για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια

 

(Συνέντευξη μου στην “Κυριακάτικη KONTRA”)
 


Την προηγούμενη Κυριακή στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμμετείχαν περισσότεροι από 180.000 μέλη σας. Περιμένατε τόσο μεγάλη συμμετοχή και τι σηματοδοτεί αυτή η συμμετοχή για το μέλλον σας;

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας! Όχι μόνο η αυξημένη προσέλευση, αλλά και το έκδηλο ενδιαφέρον αυτών που κινητοποιήθηκαν. Σε μια εποχή όπου οι πολίτες απογοητεύονται κάθε μέρα από κόμματα τα οποία εμπιστεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια ελπίδα, ένα στήριγμα τους. Προσοχή: μακριά από εμάς κάθε διάθεση να «ευλογήσουμε τα γένια μας». ‘Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας μέχρι να παγιωθεί αυτή η ένδειξη εμπιστοσύνης. Ακόμα περισσότερη για να αποκτήσει τις διαστάσεις που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος μας. Όμως δικαιούμαστε μια ελάχιστη ικανοποίηση, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες οι οποίες, εδώ και κάποιο καιρό, διέβλεπαν ότι, με την εκλογή του Προέδρου, το κόμμα μας εξάντλησε τα περιθώρια αύξησης της επιρροής του. Και την ανάληψη αυξημένης υποχρέωσης προκειμένου η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζουμε να μετασχηματιστεί και σε αύξηση της απήχησής μας.  

 

Στις 20-22 Μαίου διεξάγεται το συνέδριο σας. Τι αναμένεται από το συνέδριο σας;

Τα κομματικά συνέδρια, υποχρεωτικά, σε κάποιο βαθμό, έχουν την οργανωτική τους πτυχή: απαραίτητη και χρήσιμη. Έχουν όμως ως βασικό σκοπό τον εξοπλισμό τους με πολιτικές (εφικτούς σκοπούς), οι οποίες με την σειρά τους οριοθετούν και την στρατηγική τους.

Παράδειγμα πρώτο: η ενεργειακή μας πολιτική βρίσκεται περίπου στον αντίποδα αυτής που άσκησε και ασκεί η κυβέρνηση με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα σε όλα τα μέτωπα: τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, την ενεργειακή επάρκεια και ανεξαρτησία της χώρας και την στροφή σε ανανεώσιμες πηγές. Παράδειγμα δεύτερο: οι πόροι είτε προέρχονται από δημόσια έσοδα, είτε από κοινοτικούς πόρους, δεν τοποθετούνται σε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όπως θα έπρεπε, με αποτελέσματα εξαιρετικά αρνητικά: ελλείμματα, δημοσιονομικό και εμπορικό, εκτόξευση του δημοσίου χρέους σε πρωτοφανή ύψη και περιορισμό της απασχόλησης, την ίδια ώρα που  νέοι συμπατριώτες μεταναστεύουν, θέλουν δε θέλουν. Θα μου ήταν εύκολο να συνεχίσω και με άλλα παραδείγματα. Προτιμώ να σκέφτομαι το διαφορετικό και καλύτερο που πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στο Συνέδριο μας ώστε να το προτείνουμε στον ελληνικό λαό. Και βέβαια να συζητήσουμε ιδεολογικά, για το πώς οι αρχές μας δείχνουν το δρόμο για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις σε ένα κόσμο σε μετάβαση. Αυτά αναμένω από το Συνέδριό μας.

 

Ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ο πληθωρισμός του Απριλίου στο ποσοστό ρεκόρ του 10,2%. Οι πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τι μπορεί να γίνει και πώς μπορεί αυτό το κύμα της ακρίβειας να επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας;

Δεν είναι η ώρα πανηγυρισμών για την δικαίωση όσων υποστηρίζαμε ότι οι σκληρές αντιπληθωριστικές πολιτικές δεν μπορούν να εφαρμόζονται εις το διηνεκές. Αντιθέτως, είναι στιγμές περισυλλογής ακριβώς επειδή εύκολη λύση στο πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού που μας διαλύει δεν υπάρχει.

Αναγκαία συνθήκη για να περιοριστεί ο πληθωρισμός αλλά και οι συνέπειες του είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση χωρίς ιδεοληψίες λιτότητας και νεοφιλελεύθερης «ορθοδοξίας». Όταν κάποιοι πλουτίσουν εις βάρος της μεγάλης μερίδας της πλειοψηφίας το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει φορολογώντας τα υπερκέρδη. Το πλαφόν στην ενέργεια πρέπει να φτάνει οπωσδήποτε μέχρι τη λιανική δηλαδη μέχρι τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουμε κάθε μήνα.

Και βέβαια πρέπει επιτέλους να μπει ένα φρένο στην εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης των ολιγοπωλίων. Χρειαζόμαστε ισχυρό δημόσιο έλεγχο των ολιγοπωλίων με ενίσχυση ελεγκτικών αρχών όπως η επιτροπή ανταγωνισμού.

Επίσης δεν μπορεί να συνεχίσουμε με τη πολιτική της κυβέρνησης για παραγωγή ενέργειας από ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο και όχι μεγαλύτερη στήριξη σε ΑΠΕ, σε δικές μας

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη ενός ρωμαλέου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι πια επιτακτική. Πρέπει να επενδύσουμε στις ΑΠΕ, σε δικές μας ενεργειακές πηγές, σε δίκτυα διανομής και αποθήκευση ενέργειας  και να αφήσουμε πίσω την πολιτική της κυβέρνησης για παραγωγή ενέργειας από ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο.

 

Πως βλέπετε να εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ζούμε, δυστυχώς, έναν ακόμα πόλεμο στην Ευρώπη. Με ανθρώπινα θύματα, υλικές καταστροφές και συνέπειες που επιβαρύνουν όλους μας. Με άγνωστη την τελική του έκβαση, αλλά και την ημερομηνία λήξης του. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να υποστηρίξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την «άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματευτικών συνομιλιών υπο την αιγίδα του ΟΗΕ», με σκοπό να προωθήσει την υιοθέτησή της από την Δύση και την εφαρμογή της με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Είναι ενάντια στο εθνικό μας συμφέρον η επικράτηση οποιουδήποτε αναθεωρητισμού και είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης η ενεργή προάσπιση του διεθνούς δικαίου με κάθε διπλωματικό μέσο. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόμαστε μπροστά σε, πραγματικά μεγάλα, διλήμματα και επιλογές που θα κρίνουν το μέλλον μας για δεκαετίες.

 

Πιστεύετε ότι η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα οδηγήσει περισσότερους νέους να ενεργοποιηθούν στο κόμμα σας;

Είναι πολύ θετικό άνθρωποι στην ηλικία μου να βλέπουν ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν σημαίνει την είσοδο τους σε μια επετηρίδα «μέχρι να έρθει η ώρα τους». Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσίας μας και βλέπουμε πράγματι νέους ανθρώπους να έρχονται κοντά μας και να ενεργοποιούνται στην μάχη που δίνουμε να κάνουμε ξανά την παράταξη μας πρωταγωνίστρια. Η δημιουργικότητα και η διάθεση της γενιάς μας για προσφορά στο κοινό καλό μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά ισχυρό εφαλτήριο για τη παράταξη μας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου