Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Στους δρόμους οι Ιρλανδοί για μία ακόμα γυναικοκτονία

 

Η δολοφονία της Άσλινγκ Μέρφι από άγνωστο άνδρα έχει «ενώσει το έθνος με αλληλεγγύη και με αποστροφή» στη βία κατά των γυναικών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

    
Κινητοποίηση για την Άσλινγκ Μέρφι στο Δουβλίνο

Εκατοντάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους, στο Δουβλίνο, για το τελευταίο αντίο στην 23χρονη Άσλινγκ Μέρφι

Την Παρασκευή χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πόλεις του νησιού της Ιρλανδίας, ώστε να αποχαιρετήσουν την Άσλινγκ Μέρφι, τη γυναίκα που δολοφονήθηκε την Τετάρτη στη περιοχή Τάλαμορ από άγνωστο μέχρι στιγμής άνδρα. Με κεριά και πανό στα χέρια τους, με το χαρακτηριστικό «metoo» να ξεχωρίζει, γέμισαν ασφυκτικά τους δρόμους, όχι μόνο γύρω από το σημείο της δολοφονίας, αλλά και στις πρωτεύουσες του Δουβλίνου και του Μπέλφαστ, δίνοντας από κοινού ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στη βία κατά των γυναικών, που παραμένει μείζον θέμα διεθνώς,

ακόμα και σήμερα.

Τελευταίο αντίο στην Άσλινγκ Μέρφι

Φίλοι της 23χρονης την αποχαιρετούν με παραδοσιακή ιρλανδική μουσική

Στην περιοχή Τάλαμορ της Ιρλανδίας πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν νωρίτερα, ώστε να καταφέρουν να παραστούν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη της Άσλινγκ Μέρφι έξω από το ιρλανδικό Κοινοβούλιο, στο Δουβλίνο.

Η 23χρονη δασκάλα δημοτικού και μουσικός είχε βγει για τρέξιμο περίπου στις 4 το απόγευμα όταν κάποιος, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, της επιτέθηκε για άγνωστο λόγο, την στραγγάλισε μέχρι θανάτου και εξαφανίστηκε. Η αστυνομία έχει επικεντρώσει τις έρευνες γύρω από δύο υπόπτους με βάση τις μαρτυρίες, αλλά κυρίως την ύπαρξη ενός ορειβατικού ποδηλάτου που βρέθηκε στο σημείο και πιθανολογείται ότι ήταν του δράστη.

«Μηδενική ανοχή» στη βία κατά των γυναικών

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχελ Μάρτιν

Μία εθνική στρατηγική κατά της έμφυλης βίας στην Ιρλανδία υπόσχεται ο πρωθυπουργός Μίχελ Μάρτιν

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχελ Μάρτιν, υποσχέθηκε την ανάπτυξη μίας εθνικής στρατηγικής με «μηδενική ανοχή» στη σεξουαλική, ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «το βίαιο αυτό έγκλημα ενώνει το έθνος με αλληλεγγύη και με αποστροφή» στη βία κατά των γυναικών. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών «επιδημία» ενώ ίσως για πρώτη φορά κάποιος υπογράμμισε τόσα έντονα την ανάγκη επιμόρφωσης και σωστής ανατροφής των αγοριών και πως «πρέπει εμείς άντρες και τα αγόρια να αναλογιστούμε την συμπεριφορά μας απέναντι στις γυναίκες».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το 1996 μέχρι σήμερα μόνο στην Ιρλανδία έχουν δολοφονηθεί 242 γυναίκες, με το 62% από αυτές να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους, ενώ οι 9 στις 10 γνώριζαν τον δράστη. Πορείες διαμαρτυρίας γίνονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο σε διάφορες πόλεις της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανάμεσά τους και το Λονδίνο. Συμβολικά όλες οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στις 4 το απόγευμα, την ώρα περίπου που η Άσλινγκ Μέρφι δολοφονήθηκε.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου