Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Έρευνα-αποκάλυψη για τον ύπουλο ρόλο της Τουρκίας: Είναι ο νέος δρόμος της κοκαϊνης προς την Ευρώπη

 


Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε μία από τις πολλές ομιλίες του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία



Στην ισπανική εφημερίδα El País (έντυπη και ηλεκτρονική συνδρομητική έκδοση) δημοσιεύεται ανταπόκριση του Andrés Mourenza από Κωνσταντινούπολη με τίτλο «οι νέοι δρόμοι της κοκαΐνης περνούν από την Τουρκία».

Ο υπότιτλος αναφέρει: «Η τουρκική μαφία κερδίζει έδαφος στην διανομή των ναρκωτικών στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή σε συνεργασία με το καρτέλ Sinaloa».

Παραθέτουμε τη μετάφραση της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας:

Στις 16 Ιουνίου οι υπάλληλοι των Τελωνείων του λιμανιού της Mersin στο νότο της Τουρκίας, διέταξαν να γίνει έλεγχος στα container ενός εμπορικού πλοίου που προερχόταν από τον Ισημερινό. Το σκάνερ εντόπισε ύποπτες εικόνες και τα σκυλιά της αστυνομίας το επιβεβαίωσαν.

Μεταξύ των φορτίων με μπανάνες βρέθηκαν 1.300 κιλά κοκαΐνης , η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Τουρκία. 7 ημέρες μετά στο ίδιο λιμάνι εντοπίστηκε και πάλι σε άλλο container με μπανάνες από τον Ισημερινό και 463 κιλά κουλαίνεις . Θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη μια χώρα που παραδοσιακά δεν ήταν συνδεδεμένη με αυτό το ναρκωτικό και εν πάσει περιπτώσει δεν είναι.

Το όνομα της Τουρκίας άρχισε να ηχεί ισχυρά στην διαδρομές της κοκαΐνης , καθώς εκεί προορίζονταν οι 4,9 τόνοι που κατασχέθηκαν πέρυσι στο λιμάνι της Κολομβίας την Buenaventura. , των πάνω από 1.000 κιλών που εντοπίστηκαν πέρυσι στο λιμάνι του Παναμά Cristóbal όπως και άλλα 500 κιλά σε πλοίο που έμπαινε στην διώρυγα του Παναμά τον Μάιο. Επίσης τούρκοι ήταν στα πληρώματα διαφόρων πλοίων με κοκαΐνη, αυτοί που συνέλαβε η ισπανική αστυνομία στα νερά του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια.

Ο Laurent Laniel επιστημονικός αναλυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ναρκωτικών και Τοξικομανίας δηλώνει ότι « πέραν των μεγάλων ποσοτήτων που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια κατασχέθηκαν για ιδιωτική χρήση και άλλες 3.000 κιλά στην Τουρκία , πράγμα που αποδεικνύει ότι η Τουρκία μετατράπηκε πλέον σε καταναλωτή αυτής της ουσίας , κάτι που δεν συνέβαινε 10 χρόνια πριν.

Στην χώρα η κατοχή ναρκωτικών τιμωρείται με 2 μέχρι 5 χρόνια φυλάκισης και διάφοροι τραγουδιστές της ραπ καταδικάστηκαν, διότι τα τραγούδια τους παρακινούσαν στην χρήση της. Ο εθισμός στην κατανάλωση κοκαΐνης είναι από τους πιο χαμηλούς στην Ευρώπη. Ένας ανά 1.000 τούρκους ηλικίας 15 με 34 ετών παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο, έναντι των 30 ατόμων ανά 1000 γάλλους ή ισπανούς.

«Τα νούμερα είναι χαμηλά αλλά δεν είναι και χωρίς σημασία καθώς υπάρχει μια αγορά την οποίαν πρέπει να τροφοδοτήσουν» . Σε μια χώρα με 82 εκατομμύρια κατοίκους σύμφωνα με τον Laniel για τον οποίον η αύξηση της κατανάλωσης αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει, γιατί η Τουρκία μετατράπηκε σε χώρα διέλευσης.

Η Τουρκία πάντα ήταν ένα σημείο κλειδί στους δρόμους των ναρκωτικών. Οι μαφίες της κυριαρχούν από την δεκαετία του 1980 την διανομή ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη και είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου κατάσχεται ετησίως η περισσότερη ηρωίνη, μαριχουάνα, extasis και άλλων αμφεταμινών , επίσης είναι η τέταρτη στην κατανάλωση χασίσι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου . Η κοκαΐνη ήταν μέχρι τώρα εκτός των προϊόντων που διαχειρίζονταν οι τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις.

« Η αύξηση της παραγωγής ηρωίνης στο Αφγανιστάν επέφερε την πτώση της τιμής της και για αυτό οι μαφίες άρχισαν να αναζητούν άλλα προϊόντα πιο αποδοτικά. Στην Ολλανδία, άρχισαν να κάνουν ανταλλαγές ηρωίνης με κοκαΐνη στις αρχές της περασμένης δεκαετίας εξηγεί ο Cengiz Erdinc τούρκος δημοσιογράφος που ειδικεύεται στην διακίνηση ναρκωτικών.

«Η Ολλανδία μετατράπηκε στο νευραλγικό σημείο της διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη λόγω των logistics της. Ο Laniel εξηγεί ότι τα λιμάνια του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας είναι τα κέντρα εμπορίου , όπως επίσης και για το οργανωμένο έγκλημα. Η τουρκική μαφία έχει εκεί τους μόνιμους αντιπροσώπους της και εκεί γνωρίζουν κι άλλους ολλανδούς, κολομβιανούς ή περουβιανούς και δημιουργούν επαφές μεταξύ τους.

Το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα είναι εδώ και για χρόνια αυτό που οργανώνει την διακίνηση της ηρωίνης προς την Ευρώπη και διαθέτει την γεωγραφική θέση, την εμπειρία , και την δομή για να ασκήσει έναν ρόλο κλειδί στην διακίνηση της κοκαΐνης προς την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή , που είναι μια περιοχή για την οποίαν δεν διαθέτουμε στατιστικά στοιχεία αλλά για την οποίαν φανταζόμαστε, επειδή υπάρχει πολύ χρήμα, είναι μια σημαντική αγορά κατανάλωσης κοκαΐνης.

  • Εκτόξευση των κατασχέσεων

Η κατάσχεση ποσοτήτων κοκαΐνης στην Τουρκία εκτοξεύτηκε. Εάν το 2000 κατασχέθηκαν 100 κιλά ετησίως, η τελευταία εγγραφή ξεπέρασε ετησίως τον ένα τόνο και το 2020 ήταν σχεδόν δύο τόνοι.

Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι 7 τόνοι που εντοπίστηκαν στην Λατινική Αμερική σε αποστολές με προορισμό την Τουρκία. Η πλατφόρμα ερευνών Insight Crime επιβεβαιώνει ότι αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας όγκος κοκαΐνης πολύ μεγαλύτερος που εισέρχεται στην χώρα.

Η Europol επιβεβαιώνει ότι η τουρκική μαφία έχει αρχίσει να εμπλέκεται στην διακίνηση της κοκαΐνης απευθείας από την Λατινική Αμερική, τόσο με προορισμό την Τουρκία όσο και για να την διανείμει εξ ονόματος άλλων οργανώσεων:

Τέτοια ήταν η περίπτωση του νέου κυκλώματος της μαφίας στην Γαλλικία Sito Miñanco, που εξαρθρώθηκε με την Επιχείρηση Mito και που οδήγησε στην σύλληψη το 2018 στα νερά του Ατλαντικού πολλών πλοίων με τόνους κοκαΐνης με καπετάνιους τούρκους. Επιπλέον, στις εκθέσεις της αστυνομίας της χώρας την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται μια αλλαγή τάσεων.

Εάν προηγουμένως εντοπίζονταν κατά πλειοψηφία στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης , σε φακέλους με μικρές ποσότητες και κυρίως προερχόμενους από την Αφρική, τώρα παρατηρείται αύξηση των αποστολών μεγάλων ποσοτήτων μέσω πλοίων. Αυτό συμπίπτει και με την έκθεση της Ameripol (αμερικανικής αστυνομίας) που ήδη από το 2013 προειδοποιούσε για το άνοιγμα νέων δρόμων εισόδου στην Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ, της Τουρκίας της Ελλάδος και της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας και Λατινικής Αμερικής ενισχύθηκαν τα τελευταία δεκαετία. Τουρκικές επιχειρήσεις έκαναν επενδύσει στην νότιο Αμερική . Η Yilport διαχειρίζεται τα terminal Bolívar (Ισημερινός) και Paita ( Περού) και οι εισαγωγές από τις χώρες της Λ. Αμερικής πολλαπλασιάστηκαν κατά 20 φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κάτι που διευκολύνει την απόκρυψη της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών.

  • Ξέπλυμα παράνομου χρήματος

Όμως ποιοι είναι οι αντιπρόσωποι της τουρκικής μαφίας στην Λατινική Αμερική; Κυρίως το καρτέλ Sinaloa . Αυτοί είναι που στέλνουν την κοκαΐνη στην Τουρκία , οι κολομβιανοί δεν διαθέτουν αυτήν την δύναμη, εξηγεί πηγή που γνωρίζει τα κυκλώματα αυτά.

Η τακτική που χρησιμοποιούν είναι να πλημμυρίζουν την αγορά με αποστολές χονδρικής σε διάφορες χώρες. Για αυτό το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να δωροδοκούν τους λιμενεργάτες στα λιμάνια εξόδου και στην συνέχεια υπολογίζουν σε μια ομάδα από τοπικούς εργαζόμενους στα λιμάνι της παραλαβής.

Ο πρώτος που μίλησε δημόσια για τις επαφές Τουρκίας και του καρτέλ Sinaloa είναι ο Edgardo Buscaglia, ακαδημαϊκός του Columbia University της New York και σύμβουλος θεσμών και κυβερνήσεων στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι πηγές του στο Μεξικό τον πληροφορούσαν ότι για πάνω από δεκαετία , πέραν της αποστολής κοκαΐνης , η Sinaloa προσελάμβανε και χημικούς στις διάφορες χώρες , μεταξύ αυτών και η Τουρκία, για να βελτιώσει την παραγωγή των συνθετικών ναρκωτικών και της ηρωίνης. Κυρίως όμως ο ειδικός αυτός επιβεβαιώνει ότι το καρτέλ ενδιαφέρεται για την η Τουρκία ως χώρα για ξέπλυμα των παράνομων εσόδων του.

«Η Sinaloa έχει μετατραπεί σε μια διεθνή επιχείρηση εγκλημάτων , πολύ διαφοροποιημένη όσον αφορά προς κάθε είδος εγκλημάτων. Η Τουρκία είναι για αυτούς μια χώρα με χαμηλό κόστος , διότι είναι μια σημαντική περιφερειακή οικονομία , σε καλή διασύνδεση με την Ευρώπη , επιπλέον διψά για κεφάλαια και με αδύναμους ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά τους ξεπλύματος.

Άλλος παράγοντας αύξηση της διακίνησης μέσω Τουρκίας ισχυρίζεται ο ίδιος, είναι η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας. Ο ΟΗΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη του καρτέλ στα σύνορα Κολομβίας/ Βενεζουέλας όπου επίσης δρουν ομάδες διαφωνούντων της FARC και του ELN.

Το 2018 η Εισαγγελία της Βενεζουέλας εξάρθρωσε εάν δίκτυο που ηγείτο ο Ozer Murat που έστελνε κοκαΐνη στο Παρίσι , στην Κων/πόλη και τον Λίβανο. Επίσης στην Παραγουάη συνελήφθηκαν τούρκοι του λιβανέζικου δικτύου Alñi Issa Chamas που έστελναν ποσότητες στην Τουρκία και την Μέση Ανατολή και χρηματοδοτούσε τον ισλαμικό όμιλο Hezbolá.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι διάφορες τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις δρουν στην Λατινική Αμερική όπου και συνεργάζονται με διάφορους εταίρους. Πολλά τουρκικά μέσα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει , ότι παρά τις κατασχέσεις, οι έρευνες δεν έχουν προχωρήσει σε βάθος.

Πάντως, σε μια παρουσίαση του Μάιου η Διεύθυνση κατά των ναρκωτικών της τουρκικής αστυνομίας, αναγνώριζε ότι « η αυξανόμενες ποσότητες κοκαΐνης που κατάσχονται υποδεικνύει ότι έχει εγκαθιδρυθεί πλέον μια νέα οδός διακίνησης της κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και την Ασία μέσω Τουρκίας. ´´

Σε μονόστηλο με τίτλο «χαιρετίσματα στον φίλο μου από το Culiacán» αναφέρεται στις πρόσφατες ανταλλαγές χαιρετισμών μεταξύ υπόπτων τούρκων εγκληματιών και μεξικανών, κάτι που αποδεικνύει την συναλλαγή των δύο χωρών.

«Χαιρετίσματα από την Τουρκία μέχρι το Μεξικό, Sinaloa» λένε σε ένα μήνυμα μια ομάδα 10 ανδρών με τουρκική προφορά κάνοντας ένα χαιρετισμό τυπικό της τουρκικής ακροδεξιάς. Υπάρχουν άλλα δύο μηνύματα όπου δύο νεαροί ένοπλοι με προκαλυμμένο το πρόσωπο τους και μια τουρκική σημαία στέλνουν χαιρετίσματα στον Ismael El Mayo Zambada, που θεωρείται ο ηγέτης του καρτέλ της Sinaloa.

Ένα άλλο μήνυμα πιο περίεργο όμως που έχει ηχογραφηθεί στην Latakia , όπου δρουν επαναστάτες που υποστηρίζει η Άγκυρα. Δύο άτομα με στολή παραλλαγής και ένα αντιαεροπορικό πολυβόλο ρίχνουν σφαίρες στον αέρα και στέλνου χαιρετίσματα στην Sinaloa, κάνοντας αναφορά και σε μια συνοικία στο Houston ( Texas) και σε υποτιθέμενα μέλη της Sinaloa.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα El País

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου