Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Ένα θρίλερ του 2005 (Αναμνήσεις από το Ξενία)

 

του Γιάννη Παπαδημητρίου

 

 

Στην παράπλευρη πρώτη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τη σύλληψη ενός επικίνδυνου ταραχοποιού και εχθρού της ανάπτυξης από τα ευσυνείδητα όργανα της ελληνικής αστυνομίας στις 8 Ιουνίου του 2005 - ναι, και τότε με κυβέρνηση της ΝΔ. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Η τότε δημοτική αρχή Γκόντα των Ιωαννίνων διαπνέεται από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων, με πιο εμβληματική την παραχώρηση του Ξενία της πόλης στην εταιρία «Αριάδνη» του μεγαλοξενοδόχου Μήτση, προκειμένου να κατεδαφιστεί χάριν ενός νέου, θηριώδους ξενοδοχείου. Αποδεικνύεται όμως ότι το εγχείρημα δεν είναι και τόσο απλό. Το κτίριο, κατασκευασμένο τη δεκαετία του ‘60 στα πλαίσια του προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης του ΕΟΤ με σχεδιασμό του Φίλιππου Βώκου και επίβλεψη του Άρη Κωνσταντινίδη, αποτελεί μνημείο του αρχιτεκτονικού ρεύματος του μεταπολεμικού μοντερνισμού και πολύτιμο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

 

Το πιο ευαίσθητο κομμάτι της οποίας, όπως και ορισμένοι φορείς, κινητοποιείται με διάφορους τρόπους ενάντια στο σχέδιο. Η εταιρία πάντως, αντί να περιμένει το αποτέλεσμα της σχετικής αίτησης αναστολής στο ΣτΕ, αρχίζει τις εργασίες κατεδάφισης και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα κλιμακώνονται. Στις 8 Ιουνίου, ημέρα της δικασίμου, έχει προγραμματιστεί ακόμη μια συγκέντρωση στον χώρο του Ξενία, η οποία όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με άγρια καταστολή και σημαδεύεται από την επανεμφάνιση, ύστερα από 7 χρόνια, των ΜΑΤ στα Γιάννενα.

 

Δεν είμαι παρών στη συγκέντρωση αλλά διάφοροι φίλοι με καλούν τηλεφωνικά για νομική βοήθεια και σπεύδω στον χώρο, όπου δηλώνω την ιδιότητά μου. Χωρίς όμως να ξέρω, ότι την ίδια στιγμή ήδη με αναζητούν μεταξύ των «πρωταιτίων επεισοδίων». Ο τηλεοπτικός φακός τοπικού καναλιού έχει συλλάβει τον επικεφαλής αστυνομικό να ρωτάει, πριν από την άφιξή μου, κάποιον άλλο διαδηλωτή «εσύ είσαι ο Παπαδημητρίου ;» (μπορείτε να απολαύσετε την έρευνα στον σύνδεσμο του δελτίου ειδήσεων του ITV και ειδικότερα στον χρόνο 4.48 https://www.youtube.com/watch?v=ohUsgfHyKA8), ενώ, όπως έμαθα αργότερα, μετά από την είσοδό μου κάποιος νεαρός, ο οποίος έγινε διάσημος από το νούμερο 7 στην πλάτη της φανέλας του αρχίζει να φωνάζει «αυτός είναι ο Παπαδημητρίου» και να παρακινεί τους αστυνομικούς να με συλλάβουν. Σε κανα δίλεπτο ακούω το «συλλαμβάνεσαι» και πραγματικά δεν πιστεύω τ’ αυτιά μου.

 

Οδηγούμαστε όντως κακήν - κακώς καμιά δεκαριά πολίτες στην κλούβα κι’ από κει στο αστυνομικό μέγαρο, όπου πληροφορούμαστε ότι έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον μας από την εταιρία. Ζητώ να τη δω και πιάνω λαβράκι ! Στο πάνω μέρος της έχει ένδειξη αποστολής φαξ με αθηναϊκό αριθμό και ώρα αποστολής προγενέστερη της συγκέντρωσης. Καταλαβαίνω ότι η μήνυση έχει συνταχθεί στην Αθήνα σε χρόνο προγενέστερο των πράξεων, τις οποίες υποτίθεται ότι καταγγέλλει, αλλά ο εκπρόσωπος της εταιρίας στα Γιάννενα δεν είχε τη στοιχειώδη πρόνοια να αφαιρέσει την ένδειξη αποστολής του φαξ. Ξαφνικά χαλαρώνω, λέω στους συγκρατούμενούς μου «τώρα θα το διασκεδάσουμε» και ζητώ αμέσως να υποβάλω ο ίδιος μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. Στο μεταξύ καταφθάνουν διάφοροι συνάδελφοί μου, από τους οποίους μαθαίνουμε ότι γίνεται πορεία διαμαρτυρίας προς την είσοδο του μεγάρου.

Ακολουθούν διάφορες ιλαροτραγικές σκηνές, καθώς καλούμαι στο γραφείο του Διοικητή στον πάνω όροφο, όπου παίρνω μαζί μου και δύο συναδέλφους ως μάρτυρες. Ενώπιον 3-4 υψηλόβαθμων πληροφορούμαι ότι «δεν έχω συλληφθεί» και είμαι ελεύθερος να φύγω. Διαισθάνομαι τον φόβο μπροστά στη συνειδητοποίηση της γκάφας και απαντώ ότι δεν θα υποβάλω μεν μήνυση για παράνομη σύλληψη κατά των αστυνομικών οργάνων, διότι δεν θέλω να την πληρώσει ο τελευταίος τροχός της άμαξας, αλλά σ’ αυτή κατά του εκπροσώπου της εταιρίας θα επιμείνω. Ενόσω την υπαγορεύω στον αξιωματικό υπηρεσίας, καλούμαι για δεύτερη φορά στον πάνω όροφο, όπου μαθαίνω ότι οι εντολές του αρμόδιου Εισαγγελέα άλλαξαν εκ νέου, θεωρούμαι ξανά «συλληφθείς» και θα παραπεμφθώ μαζί με τους υπόλοιπους αλλά προς το παρόν θα μας αφήσουν ελεύθερους.

 

Παρά τη γενική κατακραυγή για την αστυνομική αγριότητα, παρά τα χοντρά λάθη και στην κατάθεση και παραλαβή της μήνυσης αλλά ακόμη και σε αυτόν τον προσδιορισμό των μηνυόμενων, παρά τις καταγγελίες φορέων της πόλης, και ανάμεσά τους αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για την παράνομη σύλληψη και κράτηση δικηγόρου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, η ποινική δίωξη εναντίον μας προχώρησε και μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, και με την κατηγορία της διατάραξης της κοινής ειρήνης (άρθρο 189 § 1 ΠΚ). Η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα, στην οποία, μεταξύ των άλλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Παπαληγούρας απάντησε, επικαλούμενος τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ότι η σύλληψή μου ήταν καθ’ όλα νόμιμη, διότι κατελήφθην επ’ αυτοφώρω (!) να τελώ πλημμέλημα. Ισχυρισμός, που καταρρίφθηκε πανηγυρικά μετά από 5 χρόνια από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, το υπ’ αρ. 11/2010 βούλευμα του οποίου αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος μου, διότι «δεν συμμετείχα στη συγκέντρωση αλλά προσήλθα σ’ αυτή ως δικηγόρος κατόπιν τηλεφωνικής κλήσης» από συγκεντρωμένους πολίτες.

Η τύχη του Ξενία ήταν άσχημη. Παρά την αντίθετη άποψη του Εισηγητή, το ΣτΕ απέρριψε τελικά την αίτηση αναστολής κατά της κατεδάφισης και το κτίριο μετατράπηκε σε χρόνο ρεκόρ σε μπάζα για να παραχωρήσει στη συνέχεια τη θέση του στο πολυώροφο Grand Sarai, που κατάπιε και τον αρχικό πίσω κήπο και καταλήφθηκε να εμφανίζει πολεοδομικές παραβάσεις. Ύστερα από λίγα χρόνια διάφορα Ξενία της Ελλάδας κηρύχθηκαν διατηρητέα μνημεία ενώ σήμερα θεωρούνται ανεκτίμητη αξία (βλ. και https://www.kathimerini.gr/society/982810/i-anagennisi-ton-thrylikon-xenia/ ). Ήταν φυσικά αργά για αυτό των Ιωαννίνων.

Παρ’ όλα αυτά όμως ο αγώνας αυτός δεν πήγε χαμένος. Αποτέλεσε παρακαταθήκη για τον επόμενο για την υπεράσπιση της «Όασης», άλλου ενός εμβληματικού κτιρίου του Άρη Κωνσταντινίδη στην κεντρική πλατεία, που κατάφερε να διασώσει το κτίριο.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ : Ποιά ήταν όμως η πορεία των άλλων πρωταγωνιστών της ιστορίας ;

- Οι υπόλοιποι συλληφθέντες απαλλάχθηκαν πανηγυρικά στο ακροατήριο του Δικαστηρίου το 2011.

- Το «νούμερο 7» επιδόθηκε το επόμενο διάστημα σε τραμπουκισμούς σε βάρος διαδηλωτών, γυναικών και ΑμΕΑ, και εισέπραξε τις ανάλογες καταδίκες.

- Ο Γκόντας κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του 2006 – αν και από το 2010 έχει καταγράψει 3 διαδοχικές ήττες.

- Ο Εισαγγελέας προήχθη και έφυγε από τα Γιάννενα.

- Γνωριστήκαμε με τον διευθύνοντα την επιχείρηση αστυνομικό, ο οποίος έκτοτε με αποκαλεί «Πρόεδρο» και μου εκμυστηρεύθηκε ότι τον τοποθέτησαν επικεφαλής ως σεσημασμένο Πασόκο και του την είχαν στημένη, αν δεν προσήγαγε όλα τα ονόματα της λίστας.

- Ο αστυνομικός, που διεκπεραίωσε το σπρώξιμο στην κλούβα, έκανε καριέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου καταγωγής του.

- Τέλος, η εταιρία «Αριάδνη» μου κατέβαλε αποζημίωση για την ψευδή καταμήνυση σε βάρος μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου