Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Όχι άλλη συντήρηση της συντήρησης

 

του Δημήτρη Οικονόμου 
(Συνέντευξη  στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”)

 

Το κόμμα σας προτείνει επίταξη ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα περιστατικά λόγω κορωνοιού…, Τι δεν πήγε καλά από τον προγραμματισμό της κυβέρνησης;

Ο βασικότερος λόγος που η κυβέρνηση δεν τα πήγε καλά είναι η απουσία οποιουδήποτε προγραμματισμού. Το δημόσιο αίσθημα δεν είναι μπαλάκι του πιγκ πογκ να παρακολουθεί τις ανακολουθίες από την καραντίνα στην απελευθέρωση και πάλι στην καραντίνα. Ας ελπίσουμε ότι ο εμβολιασμός θα σταθεροποιήσει την κίνηση προς την κανονικότητα, πριν οι περιδινήσεις δημιουργήσουν αξεπέραστες ζημιές στην οικονομική και κοινωνική μας πραγματικότητα. Αλλά η πανδημία ήρθε να δείξει ότι η υγεία του καθενός μας περνάει από την υγεία όλων μας και γι’ αυτό ακριβώς ο βασικός πυλώνας υγείας πρέπει να είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την ιδεολογία, αλλά και το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης. Αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της αντίθεσης είναι και η απουσία προγράμματος που αναφέρεται και στην ερώτηση σας. Η κυβέρνηση, δέσμια της ιδεοληψίας της αυτής αποφάσισε να αντιμετωπίσει την πανδημία ως έκτακτη κατάσταση, ενώ θα έπρεπε να την δει σαν ευκαιρία εκσυγχρονισμού και ολοκλήρωσης του Ε.Σ.Υ. και, γιατί όχι, ενός πολιτικού mea culpa.

Η πολιτική εμβολιασμών, κρίνετε ότι σύντομα θα οδηγήσει στην ανοσία της αγέλης, όπως η κυβέρνηση διατείνεται;

Πραγματικά το εύχομαι, αλλά για να γίνει θα πρέπει να αλλάξει κάτι δραματικά στην έως τώρα κατάσταση. Για να φτάσουμε στην «ανοσία της αγέλης» θα πρέπει να πλησιάζουμε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, όπως ήταν και η εξαγγελία του υπουργού υγείας, λίγο πριν τις γιορτές. Δυστυχώς, είμαστε πολύ μακριά από τον στόχο αυτό. Για τον απαράδεκτα βραδύ ρυθμό των εμβολιασμών ευθύνεται βέβαια η αργή παράδοση των εμβολίων, μετά από μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση από την πλευρά της Ε.Ε. Ευθύνονται όμως και οι αρχικές οργανωτικές δυσκολίες στους εμβολιασμούς στη χώρα μας. Από την ευρωπαϊκή πλευρά τα νέα εξακολουθούν να μην είναι αισιόδοξα. Πριν μερικές μέρες διάβαζα στο έγκυρο Politico ότι με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμών, η Ε.Ε. θα πετύχει την «ανοσία της αγέλης» το 2024! Δεν πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθούν αυτά τα εξαιρετικά απαισιόδοξα έως και κινδυνολογικά σενάρια, θέλω να ελπίζω ότι οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν, αλλά ο στόχος του καλοκαιριού του 2021 είναι πια πολύ δύσκολος. Ελπίζουμε βέβαια όλοι το καλύτερο, για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτή την δυστοπία, με το μικρότερο δυνατόν κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή.


Το ξεπέρασμα της πανδημίας, συνδυάζεται άρρηκτα και με την οικονομία. Τι θα προτείνατε για στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και κοινωνικών ομάδων;

Η οικονομική ζημιά που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας είναι πρωτοφανής. Θα την μετρήσουμε με ακρίβεια μόλις απελευθερωθούμε από τις έκτακτες συνθήκες στις οποίες ζούμε τόσους μήνες τώρα. Το πρώτο βασικό μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι ο περιορισμός των οικονομικών προβλημάτων πριν αυτά γιγαντωθούν και προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημίες. Πρακτικά δυο στόχοι για την κυβέρνηση: να μην επιτρέψει τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προλάβει την ανέχεια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού παίρνοντας μέτρα στήριξης. Μέτρα εμπροσθοβαρή, με την μορφή όχι δανείων, αλλά επιχορηγήσεων. Αν αυτό δεν γίνει, τότε η οικονομική ζωή μετά τη πανδημία θα συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, με εκτόξευση της ανεργίας, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ανισοτήτων και, εν τέλει, με επιστροφή σε ύφεση και φτώχεια. Είναι ίσως η ώρα, για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εγγύηση ενός ελάχιστου βασικού εισοδήματος, επιδοτώντας την διαφορά, τουλάχιστον για όσο καιρό κρατάει η κρίση. Όσες χώρες έχουν δοκιμάσει το μέτρο αυτό είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα.


Πιστεύετε, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών…;;; Και γιατί, μπορεί να γίνουν;

Η πρώτη μου σκέψη όταν μου κάνατε την ερώτηση είναι ότι το θέμα είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Δυστυχώς όμως εισάγεται στον δημόσιο διάλογο από την πλευρά αυτών που έχουν την ευθύνη αυτής της απόφασης. Ελπίζω οι κυβερνώντες να έχουν μάθει από παλιότερα λάθη τους και να μην τα επαναλάβουν.


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗ…, Πως την εννοείτε…,;;; με ποιον και πότε;

Ένα εναλλακτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μη προνομιούχων, αντιστροφής των ανισοτήτων, νέων ευκαιριών, στήριξης της εργασίας, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θωράκισης της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Με την υποστήριξη και συμμετοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, σε μια μόνιμη και αμφίδρομη σχέση τους με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Εμείς, ως Kίνημα Αλλαγής βάζουμε το πρόγραμμά μας στην κρίση του εκλογικού σώματος, πριν απ’ όλα. Θα ήθελα να υπήρχαν συγκλίσεις στο πρόγραμμα αυτό και συναινετική εφαρμογή μεγάλου μέρους του. Εκτιμώ ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια εξέλιξη το ταχύτερο, αλλά και αυτό δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Μπορούμε απλώς να επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ο πλανήτης είναι στο κόκκινο και η Δημοκρατία μας αμφισβητείται πια ανοιχτά. Όλα αυτά δεν μπορούν να συνεχίζονται ή, αν προτιμάτε, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για συντήρηση της συντήρησης!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου