Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Δεν αναθεωρείται η Λωζάννη

 

Δεν αναθεωρείται η Λωζάννη

Ag Ch του Γιώργου Μπουρδάρα

Με την επισήμανση ότι μοναδική διαφορά Αθήνας – Αγκυρας, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η κυβέρνηση χθες διά του εκπροσώπου της Στ. Πέτσα απέρριψε τη νέα προσπάθεια της Αγκυρας να θέσει εκ νέου ζήτημα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάννης, ως ένα εκ των διμερών προς αντιμετώπιση θεμάτων.

«Ας αλλάξει πλευρό όποιος τα λέει αυτά», είπε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ περί αναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης. «Υπάρχει ένα πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο. Το πλαίσιο είναι των διερευνητικών επαφών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Μία είναι η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις προκλητικές δηλώσεις και να πιάσουμε το νήμα από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016. Να οριοθετήσουμε αυτή τη διαφορά. Είναι προς όφελος των λαών των δύο χωρών αλλά και όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Τίποτα άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Ντονμέζ έλεγε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7: «Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μία από αυτές είναι η Λωζάννη. Ομως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ελλάδας, είπε πως «αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατόν από αυτά τα λάθη τους».

Σημειώνεται ότι στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ομως, τη σχετική πρωτοβουλία θα πρέπει να αναλάβει η Αγκυρα. 

Ράμα: Ελληνικό δικαίωμα τα 12 μίλια

Η άσκηση του δικαιώματος της χώρας μας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο αποτελεί, τις τελευταίες ημέρες, μία εκ των αφορμών για την εκδήλωση πολιτικών αναταράξεων στα Τίρανα, ενόψει και των προσεχών εκλογών. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, απαντώντας στην κριτική την οποία δέχεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους για τους χειρισμούς του στο ζήτημα αυτό, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας, όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο. Η Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία το έχει ασκήσει από το 1990». Για να προσθέσει ότι η απόφαση της Ελλάδας για τα 12 ν.μ. δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γείτονος Ιλίρ Μέτα, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει. Εν τω μεταξύ, σε αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών Γκ. Τσακάι, ύστερα από παραίτηση που υπέβαλε, προχώρησε ο κ. Ράμα. Στη θέση του τοποθετείται ο πρώην υπουργός Αμυνας Ο. Τσάκα.

kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου