Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Νέα άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό

 του  Μαρίνου Σιζόπουλου

Η πρόσφατα εξαγγελθείσα από το Γ.Γ. του ΟΗΕ πρόθεση για σύγκληση μιας νέας άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό κατά το πρότυπο του Grans Montana, και η αποστολή της κας Λουτ για να διερευνήσει τις προθέσεις των εμπλεκομένων μερών και να καθορίσει τη βάση μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού, επαναφέρει στο προσκήνιο και το πλαίσιο των έξι (6) σημείων του κ. Γκουτέρες.

 
Ως γνωστό το πλαίσιο του Γ.Γ. υπήρξε στο παρελθόν αντικείμενο αντιπαράθεσης ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς το εάν το περιεχόμενό του ήταν αυτό που προφορικά ανάγνωσε ο Γ.Γ. στο δείπνο της 30ης Ιουνίου 2017 στο Grans Montana ή αυτό που κατάθεσε ο κ. Αϊντα στις 4 Ιουλίου.
 
Όμως οι διαφωνούντες ως προς το περιεχόμενο δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της ΕΔΕΚ να ζητηθεί από το Γ.Γ. να δώσει γραπτώς το πλαίσιο του για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Όταν μάλιστα θα αποτελέσει  και τη βάση διαπραγμάτευσης με ένα απροσδιόριστο αντίπαλο είναι ένας πρόσθετος λόγος να είναι γραπτό.
 
Αυτό καθίσταται ως επιπρόσθετη αναγκαιότητα όταν οι συνομιλίες στο Grans Montana κατέρρευσαν λόγω της στάσης του Τούρκου ΥΠΕΞ και της επιμονής του «οι ελληνοκύπριοι να ξεχάσουν το μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα». Παρ΄ όλα αυτά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του που ακολούθησε πίστωσε την Τουρκία με εποικοδομητική στάση και επέρριψε την ευθύνη του ναυαγίου κατά 50% στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
Η επαναφορά στο προσκήνιο του πλαισίου των έξι(6) σημείων ως βάση  επανέναρξης των συνομιλιών ώστε να συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν στο Grans Montana (που για κάποια κόμματα έγινε ευαγγέλιο, όχι φυσικά της ΕΔΕΚ), καθιστά αναγκαιότητα να απαντηθεί το ερώτημα εάν πράγματι ανταποκρίνεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όντως μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη βάση που να προδικάζει θετική κατάληξη των συνομιλιών.
 
Η προσεκτική μελέτη του πλαισίου ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι:
 
1.    Διατηρεί τις εγγυήσεις.
 
2.    Νομιμοποιεί την παρουσία ξένων στρατευμάτων και μετά τη λύση. Στην καλύτερη περίπτωση του αριθμού που υπήρχε το 1960.  Εάν η παρουσία θα έχει καταληκτική ημερομηνία ή θα είναι μόνιμη θα αποφασίσουν οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών. Δεν γίνεται καμία αναφορά για την απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων.
 
3.    Προτείνει την εκ περιτροπής προεδρία, την περαιτέρω αριθμητική εξίσωση και τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων στα θεσμικά όργανα του κράτους. Πρόνοια που εάν γίνει αποδεκτή στην ουσία οδηγεί το κράτος σε πλήρη παράλυση.
 
4.    Νομιμοποιεί την παρουσία των εποίκων και δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω αύξηση κατά 10-40 περίπου χιλιάδες.
 
5.    Παραβιάζει το αναφαίρετο δικαίωμα στην ιδιοκτησία και τιτλοποιεί τις Ελληνοκυπριακές περιουσίες στους έποικους που παράνομα τις κατέχουν σήμερα.
 
Είναι πασιφανές ότι το πλαίσιο του Γ.Γ. βρίσκεται εκτός του καταστατικού χάρτη και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα παραβιάζει τις αποφάσεις για:
 
-        Πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
 
-        Επιστροφή όλων των προσφύγων στις περιουσίες τους σε συνθήκες ασφάλειας.
 
-        Επαναπατρισμό των εποίκων.
 
-        Κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.
 
Η τυχόν αποδοχή και υλοποίηση των παραπάνω προνοιών ουσιαστικά θα οδηγήσει σε λύση τουρκικών προδιαγραφών. Η Αλεξανδρεττοποίηση της Κύπρου θα είναι αναπόφευκτη.
 
Μετά από 44 χρόνια άγονων συνομιλιών, συνεχών διολισθήσεων προς τις τουρκικές απαιτήσεις και σταδιακή μετατροπή του Κυπριακού από θέμα εισβολής, κατοχής και συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, επιβάλλεται αλλαγή τακτικής.
 
Η ΕΔΕΚ κατ’ επανάληψη ζήτησε στο Εθνικό Συμβούλιο αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και τοποθέτησης του Κυπριακού στη σωστή του διάσταση ως ένα διεθνές πρόβλημα. Γι’ αυτό καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει από το Γ.Γ. του ΟΗΕ την υλοποίηση της απόφασης της Γ.Σ. της 13ης Μαΐου 1983 για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος.
 
Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος ΕΔΕΚ
ΠΗΓΗ  SIGMALIVE 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου