Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Κι όμως: η Τουρκία δεν νικά σε όλα τα μέτωπα στα οποία έχει εμπλακεί (αυτοβούλως…)

 

24 Οκτωβρίου 2020

 

  • Γράφει ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος

Εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

Στην επαρχία Ιντλίμπ, στην Συρία, βρίσκεται το τελευταίο οχυρό των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Εκεί δρουν τζιχαντιστές και αντάρτες, ιδίως της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία- αλλά και της πρώην Al Nusra.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο νέο: όπως είναι γνωστόν, εντός της Συριακής επικράτειας δρουν πολλές ξένες δυνάμεις όπως : οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και βεβαίως η Τουρκία που έχει κάνει ΚΑΤΟΧΗ σε ένα μέρος της Χώρας… Μία από αυτές, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εξαπέλυσαν αεροπορικό πλήγμα εναντίον ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, επιχείρηση στην οποία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν 14 τζιχαντιστές, ανάμεσά τους πέντε ξένοι και έξι ηγετικά στελέχη.

Το «Εμπάα», όργανο προπαγάνδας της ΧΤΣ, ανέφερε από την πλευρά του ότι έγινε βομβαρδισμός με στόχο «σκηνή που ανήκε σε έναν από τους αξιωματούχους» της οργάνωσης στην Τζακάρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι.

-Η Τουρκία αφήνει τον Νότο του Idlib (και στοχεύει τους Κούρδους).

Ας σταθούμε στις κινήσεις του Τούρκου εισβολέα στη Συρία: Αναπυροδοτείται το μέτωπο του Idlib. Στην επαρχία αυτή, την τελευταία που είναι μερικώς ακόμη εκτός ελέγχου από την κυβέρνηση της Δαμασκού, γίνονται μάχες ανάμεσα στην πόλη Maarat Al Numan και του αυτοκινητόδρομου Μ4.

Ο συριακός στρατός φέρεται να στοχεύει στην τοποθεσία του Al Barah, μιας στρατηγικής πόλης που ελέγχεται από ομάδες συμμαχικές στην πρώην Al Nusra. Αυτή τη φορά η Τουρκία, σύμμαχος των ισλαμιστικών ομάδων που υπάρχουν στο Idlib, τους αφήνει και φεύγει.. Πράγματι, οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαίωσαν ότι οι στρατιώτες της Άγκυρας εγκαταλείπουν τα σημεία παρατήρησης όπου ήταν σταθμευμένοι από τον Σεπτέμβριο του 2018.

– Οι Τούρκοι “αποχαιρετούν” τον Νότο του Ιντλίμπ

Ο τουρκικός στρατός έφτασε στο Ιντλίμπ μετά από μια ανακωχή μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ισλαμιστικών ομάδων στο Ιντλίμπ με μεσολάβηση της Ρωσίας και της ίδιας της Άγκυρας. Στο Σότσι, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης», περιοχές όπου Ρώσοι και Τούρκοι θα μπορούσαν να αναπτύξουν τους στρατιώτες τους στις πρώτες γραμμές για να παρακολουθήσουν τη συμμόρφωση με την εγγυημένη εκεχειρία.

Ωστόσο, τα σύνορα έχουν αλλάξει από τότε. Από το τέλος του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020, η συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Άσαντ πραγματοποίησε αρκετές επιχειρήσεις με στόχο την ανακατάληψη των πιο στρατηγικών σημείων της επαρχίας Ιντλίμπ.

Ο στόχος της Δαμασκού ήταν κυρίως η πλήρης ανακατάληψη του αυτοκινητόδρομου Μ5, του πιο σημαντικού στη χώρα, καθώς συνδέει την πρωτεύουσα με το Χαλέπι. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε στα τέλη Ιανουαρίου χάρη στην οριστική ανάκτηση του Saraqib και ολόκληρα τα δυτικά περίχωρα του ίδιου του Χαλεπίου.

Αυτό σήμαινε ότι τα τουρκικά σημεία παρατήρησης δεν βρίσκονταν πλέον στις πρώτες γραμμές αλλά στο έδαφος που ανακατέλαβε ο Άσαντ. Στρατιώτες της Άγκυρας παρέμειναν όλους αυτούς τους μήνες να φρουρούν περιοχές που δεν είναι πλέον σε πόλεμο.

Η διατήρηση στρατευμάτων και μέσων ήταν άχρηστη σπατάλη σε οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο για την Τουρκία. Εξ ου και η επιλογή απόσυρσης που επιτρέπει στη Συρία να ανακτήσει τον οριστικό έλεγχο ολόκληρων περιοχών της επαρχίας Ιντλίμπ. Υπό αυτήν την έννοια, το κλείσιμο του σημείου ελέγχου Morek, που βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο M5, είναι σημαντικό: χωρίς τους Τούρκους, η κυβέρνηση της Δαμασκού μπορεί να επιστρέψει χρόνια αργότερα για να κάνει πλήρη χρήση των συνδέσεων που εγγυάται η πιο σημαντική οδική αρτηρία.

-Η επίθεση της Δαμασκού

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των συρίων στρατιωτών στο Ιντλίμπ συνεχίζονται –με την βοήθεια και της ρωσικής αεροπορίας- δυτικά του Μαράτ Αλ Νουμάν. Ο στόχος φαίνεται να είναι η ασφάλεια της δυτικής πλευράς του M5 και η κατάκτηση του προεξέχοντος που συνορεύει με έναν άλλο στρατηγικό αυτοκινητόδρομο, το M4. Ο τελευταίος συνδέει την παράκτια περιοχή της Λατάκια με το Χαλέπι.

Αλλά πάνω απ ‘όλα είναι το «σύνορο» που προσδιορίζεται από άλλη ρωσο-τουρκική συμφωνία, εκείνη του Μαρτίου, μέσα στην οποία πρέπει να διατηρηθεί ο έλεγχος της Συρίας. Με λίγα λόγια, μετά την ανακατάληψη της ανατολικής περιοχής του Idlib, η Δαμασκός μπορεί να συνεχίσει νοτιοδυτικά χωρίς ωστόσο να διασχίσει τη γραμμή που αντιπροσωπεύει το M4. Εάν οι Σύριοι στρατιώτες εισέλθουν στο Αλ Μπαρά τις επόμενες μέρες, θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε αυτήν την περιοχή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

-Νέα παρέμβαση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων;

Αχρηστία σημείων ελέγχου και εφαρμογή συμφωνιών με τους Ρώσους: αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι φεύγουν από την Ιντλίμπ. Τίθεται το ερώτημα: γιατί η αποχώρηση αυτή τη στιγμή; Η σύμπτωση με τη νέα επιχείρηση του στρατού της Συρίας στην περιοχή δεν φαίνεται τυχαία. Σύμφωνα με διάφορες διπλωματικές πηγές, η Τουρκία, αφού είχε δώσει σιωπηλά το πράσινο φως στη Δαμασκό νότια του Ιντλίμπ, θα στοχεύσει τις ανατολικές περιοχές της Συρίας, δηλαδή αυτές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις του SDF.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν από μέρες φήμες για πιθανές επιθέσεις της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων. Στρατιωτικές κινήσεις σαν εκείνες που έχουν γίνει ήδη τον Οκτώβριο του 2019 με την επιχείρηση «Άνοιξη της Ειρήνης», στην οποία ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ισλαμιστές στρατιώτες που έφυγαν από το Ιντλίμπ για να εισβάλουν σε περιοχές του SDF

Η Άγκυρα μετακινεί τις δυνάμεις της από το Ιντλίμπ, προς τα ανατολικά, όπου τις επόμενες εβδομάδες το μέτωπο θα μπορούσε να αναθερμανθεί.

Ένα είδος modus viventi μεταξύ Τουρκίας και Άσαντ;

Θα την πληρώσουν πάλι οι Κούρδοι;

Μακρά και δύσκολή η πορεία για την Εθνική και Κοινωνική Χειραφέτηση του Κούρδικου Λαού…

 





http://www.protovoulia14mai.gr/uncategorized/άρθρο-μου-στη-ti…24-10-20-κι΄όμως/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου