Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Trump Vs Biden : Εντελώς αντίθετες πολιτικές

του Νάσου Ορεινού

Σε μάχη των μαχών φαίνεται να εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στις ΗΠΑ αφού μόλις λίγες μέρες πριν τα συνέδρια των δύο κομμάτων έχουν ανέβει κατά πολύ οι τόνοι. Τη βδομάδα 17-20 Αυγούστου έλαβε χώρα το συνέδριο των Δημοκρατικών το οποίο έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου στον Joe Biden, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί προεδρίας Obama. Το συνέδριο τόνισε τη μαύρη περίοδο, όπως την περιέγραψε, της προεδρίας Trump, ταυτόχρονα επικεντρώθηκε στην αποδόμηση του προέδρου Trump με ομιλίες όπως αυτές της Michele Obama και Kamala Harris οι οποίες με έντονο ύφος θέλησαν να πλήξουν τον πρόεδρο σε προσωπικό επίπεδο, στρατηγική η οποία ακολουθήθηκε και το 2016. Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να συσπειρώσουν το κόμμα τους στο πρόσωπο του Joe Βiden, αφού ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων στα primaries και η αντιπαράθεση μεταξύ  Βiden και Sanders ενδεχομένως να έχει αφήσει πληγές.

Αντίθετα, το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο έχει λάβει χώρα μεταξύ 24 και 27 Αυγούστου, με ύφος αισιοδοξίας και ελπίδας έχει επικεντρωθεί στην περιγραφή των όσων ο πρόεδρος Trump έχει επιτύχει κατά την πρώτη του θητεία και στα όσα αναμένεται να επιτύχει στη δεύτερη του θητεία. Με έμφαση στην Οικονομία, Θέσεις Εργασίας, Εθνική Ασφάλεια, Νόμο και Τάξη, Μεταρρυθμίσεις και άλλα, θέλησε να αναδείξει το μεγαλείο των ΗΠΑ και να ευαισθητοποιήσει τους ψηφοφόρους. Εκμεταλλεύθηκε μάλιστα και το γνωστό θέμα του «Defunding” της αστυνομίας και το γεγονός οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν τη θέση αυτή με αποτέλεσμα σε αρκετές πολιτείες να έχει αποδυναμωθεί η αστυνομία και να υπάρχουν καθημερινά διαδηλώσεις, ιδιαίτερα σε πολιτείες όπου κυβερνήτες είναι Δημοκρατικοί. Ταυτόχρονα κτύπησε τον Biden στο γεγονός ότι έχει συνεργαστεί με την αριστερά του Bernie Sanders κάτι που όπως τόνισε, εάν εκλεγεί θα επιφέρει καταστροφή στις ΗΠΑ. Η φράση «free economy» βγήκε δύο φορές από το στόμα του αντιπροέδρου Μike Pence. Αίσθηση έχει κάνει η ομιλία της Melania Trump η οποία χρωμάτισε τα επιτεύγματα του προέδρου και συζύγου της και τόνισε ότι δεν θα μπει σε μια εχθρική αντιπαράθεση, όπως έκαναν οι «αντίπαλοι» της. Τα συνέδρια ουσιαστικά σηματοδοτούν και την αρχή της προεκλογικής μέχρι και την 3η Νοεμβρίου όπου θα διεξαχθούν οι εκλογές. Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο υποψήφιοι εκφράζουν δύο αντίθετες ιδεολογίες και έχουν μπει στην προεκλογική με εντελώς αντίθετα μηνύματα, ο κάθε ένας ελπίζοντας να πείσει τους ψηφοφόρους.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι και το 2016 η εκστρατεία του Trump ήταν δομημένη, με παρόμοιο τρόπο. Με ένα δυνατό μήνυμα, ένα εξαιρετικό σύνθημα, μια δυνατή έκκληση αλλά και εξαιρετικά επιχειρήματα και θέσεις οι οποίες απασχολούσαν τον λαό, έστω και εάν κάποιος διαφωνούσε με αυτές. Πολύ έξυπνα είχε κτίσει το προφίλ του «Outsider» ο οποίος θα έφερνε την αλλαγή στη χώρα ποντάροντας και τότε σε θέματα που απασχολούσαν τους Αμερικανούς όπως η μετανάστευση, ασφάλεια και τρομοκρατία, καθώς και το εμπόριο ιδιαίτερα σε πολιτείες κλειδιά όπως το Michigan, Ohio, Pennsylvania στις οποίες είχαν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις πολιτείες πόνταρε προεκλογικά και κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων. Φαίνεται λοιπόν ότι, πρώτο, ο πρόεδρος Trump είναι συνεπείς στις θέσεις και δεύτερο ότι τα δύο στρατόπεδα  συνεχίζουν από εκεί που έμειναν τον Νοέμβριο του 2016. Ακριβώς με τις ίδιες πολιτικές και τρόπους επικοινωνίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κυρίως την πανδημία και να πλήξουν τον Trump στο γεγονός ότι δεν κατάφερε να την ελέγξει.

Έντονη συζήτηση στην προεκλογική υπάρχει και για το «mail voting» για το οποίο ο Trump αντιπαρατίθεται έντονα. Παραδοσιακά και για συγκεκριμένους λόγους στις ΗΠΑ έχει επιτραπεί η ψήφος μέσω Ταχυδρομείου. Επειδή διαχρονικά λειτούργησε αρκετά καλά, πολλές πολιτείες έχουν μετακινηθεί όλο και περισσότερο σε ψήφο μέσω ταχυδρομείου, όπου στέλνουν αυτόματα ψηφοδέλτια σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, κλασικό παράδειγμα της «καθολικής ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου», όπως την ονομάζει και ο Trump. Η διάκριση, όπως φαίνεται να υπάρχει στο μυαλό του Trump, φαίνεται να είναι μεταξύ πολιτειών που διεξάγουν τις εκλογές τους κυρίως μέσω ταχυδρομείου «καθολική ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου» και εκείνων που δίδουν την επιλογή στους ψηφοφόρους να ζητήσουν, εάν θέλουν, να εκδοθεί ψηφοδέλτιο και να σταλεί μέσω ταχυδρομείου «absentee voting» εάν υπάρχει λόγος. Ο Trump επιμένει ότι η αυτόματη αποστολή ψηφοφορίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους είναι κακή και θα επηρεάσει τις εκλογές αφού λόγο πανδημίας πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου, κάτι που αλλάζει τη φιλοσοφία των εκλογών. Επιπλέον, επισημαίνει τα διάφορα προβλήματα της ψήφου αυτής αφού λόγο και της φύσεως της ίσως επηρεάσει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ποιος θα μαζέψει τα εκατομμύρια των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν στις ειδικές κάλπες που υπάρχουν στους δρόμους, πως θα τα χειριστεί, ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν διπλοί ψήφοι από ίδια άτομα, πως θα γίνει η επαλήθευση της υπογραφής των ψηφοφόρων και γενικά ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν λάθη και παραλήψεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα;

Συνεπώς, οι δύο αντίπαλοι δεν πάνε σε εκλογές, μάλλον σε εκλογικό πόλεμο!

 ΠΗΓΗ SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου