Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

"Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ τουρκική λίμνη»

 

Μια ανάρτηση καταπέλτη κατά της Τουρκίας και των παράνομων ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο  έκανε στο Facebook o τέως Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Yacoub Riad Sarraf.  O Sarraf, που παρεμπίπτοντος είναι χριστιανός ορθόδοξος στο θρήσκευμα, γράφει σε μια έντονη επικριτική γλώσσα που δεν μας έχουν συνηθίσει ούτε αξιωματούχοι της Λευκωσίας ούτε της Αθηνά. Διετέλεσε Υπουργός Άμυνας του Λιβάου μεταξύ 2005-2008 και μεταξύ 2016-2019.
 
Ακολουθεί μεταφρασμένη ανάρτηση που έγινε στις 28 Ιουλίου: 

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Ποιος πρέπει, τώρα, να φοβάται την πυρηνική Σύντηξη του Υδρογόνου;


 
 

Γράφει ο Κώστας Λάμπος



 

«Μπορεί να ανήκετε σ’ εκείνους τους ανθρώπους που νομίζουν ότι η ενέργεια του υδρογόνου είναι μια φαντασίωση κάποιων μελλοντολόγων ή κάποιων άλλων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να την θεωρείτε ως μια πολλά υποσχόμενη μελλοντική τεχνολογία που, αν κάποτε εφαρμοστεί, αυτό θα γίνει στο μακρινό μέλλον. Εάν όντως σκέφτεστε μ’ αυτόν τον τρόπο, ξανασκεφτείτε το σοβαρά. Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο η ανθρωπότητα κέρδισε την ελευθερία της από το πετρέλαιο. Μπορούμε να χτίσουμε αυτόν τον κόσμο μέσα σε δέκα χρόνια με την υπάρχουσα τεχνολογία. Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο η (ανθρωπότητα) αποφάσισε να ξεπεράσει την ενεργειακή και την κλιματική κρίση που απειλεί την ύπαρξή της. Μπορούμε να χτίσουμε αυτόν τον κόσμο σήμερα με συνειδητές επιλογές και πολιτική βούληση».

Jerry Brown, Rinaldo Brutoco και James Cusumano, Freedom From Mid-East Oil, Edition of World Business Academy, USA 2007.

 

Είναι γνωστό ότι η εξέλιξη της ανθρωπότητας εξαρτήθηκε από τις κάθε φορά υφιστάμενες πηγές και μορφές ενέργειας, επικοινωνίας και ταχύτητας μεταφορών.

Να φυτέψουμε λεφτόδεντρα


 
      του Δημήτρη Οικονόμου
 
Είναι πολλά τα χρόνια που έχουν κυριαρχήσει η λογική και οι πολιτικές «λιτότητας». Όποτε εμφανιζόταν μια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα με αιτήματα η απάντηση ήταν η ίδια, «θα ήθελα να σας βοηθήσω αλλά δεν υπάρχουν χρήματα». Τόσα χρόνια μετά μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών. Οι ανισότητες  έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, οι νέοι δεν βλέπουν μέλλον και δρόμο εξέλιξης, οι μεγαλύτεροι τρέμουν μπροστά στη πιθανότητα ανεργίας που θα τους αφήσει για τα καλά εκτός αγοράς εργασίας, η αποταμίευση είναι όρος ξεχασμένος που συναντάται σε ιστορικά και όχι οικονομικά εγχειρίδια. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ζει εξαιρετικά πιο δύσκολα με μεγαλύτερη αγωνία για το μέλλον και χωρίς δίχτυ ασφαλείας για οποιαδήποτε αναποδιά. Πίσω από την προφανή και μόνιμη ανάγκη για χρηστή διαχείριση κρύφτηκε η πολιτική επιλογή να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Και ξαφνικά εμφανίστηκε στη ζωή μας ο κορονοϊός. Πόσα από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα άλλαξαν σε μια μέρα. Έγινε ξανά κοινός τόπος ότι η υγεία καθενός μας εξαρτάται άμεσα από την υγεία του συνόλου. Ότι η ευδαιμονία του καθενός μας περνάει από την ευδαιμονία του συνόλου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ε.Ε. βρήκε ξαφνικά χρήματα για να αντιστρέψει την οικονομική καταστροφή που έφερε η πανδημία. Θα μπορούσα να κάνω πολύ κριτική για το πακέτο, για τους τομείς που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια αυτά, για τους όρους που έβαλαν οι λίγοι θιασώτες της λιτότητας, για την αύξηση της αναλογίας των δανείων σε σχέση με τις υποχωρήσεις και άλλα.

Ανεξάρτητα όμως από το σημείο που έχουμε καταλήξει η πραγματικότητα είναι ότι την επόμενη περίοδο θα εισέλθουν στην πατρίδα μας χρήματα για ανάπτυξη. Εύλογα η συζήτηση πηγαίνει στο που θα πάνε αυτά τα χρήματα. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές σε τεχνικό επίπεδο αλλά το κύριο ερώτημα είναι αν τα χρήματα αυτά θα πάνε απλά για να κλείσουν τρύπες ή αν θα χρησιμοποιηθούν για να χτίσουμε πιο στέρεες βάσεις για την ελληνική οικονομία.

Σε ένα γερασμένο δέντρο που χάνει τα φύλλα του θα αντικαταστήσουμε τα φύλλα ή θα φυτέψουμε δίπλα ένα νέο; Θα εξελιχθούμε σε μόνιμους ζητιάνους επιδομάτων ή θα βάλουμε τις προϋποθέσεις να παράγουμε τον πλούτο που μπορούμε ώστε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας όσο καλύτερα μπορούμε;

Τα πρώτο σημάδια από την κυβέρνηση δεν είναι δυστυχώς σε θετική κατεύθυνση. Για παράδειγμα η εξαγγελία για την στήριξη της ηλεκτροκίνησης αφορά επιδότηση κατανάλωσης, όχι παραγωγής ή καινοτομίας. Να στηρίξουν δηλαδή οι Έλληνες την παραγωγή και την καινοτομία άλλων κρατών. Και όταν τελειώσουν τα χρήματα πώς θα αγοράσουμε την επόμενη γενία ηλεκτροκίνητων οχημάτων; Η κυβέρνηση έχει ακόμα χρόνο να αλλάξει ρότα αλλά για να
το κάνει αυτό χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Ας το κάνει πριν περάσει ακόμα μια χαμένη ευκαιρία από μπροστά μας.

Ήρθε η ώρα να φυτέψουμε τα δικά μας λεφτόδεντρα, όχι να ποτίζουμε τα λεφτόδεντρα των άλλων.
ΠΗΓΗ  ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

Στην κυπριακή ΑΟΖ το «Barbaros» - Επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» εισήλθε από τα ξημερώματα στην περιοχή που δέσμευσε με παράνομη Navtex η Τουρκία, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με την Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, η περιοχή αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη συνήθη πρακτική, εξέδωσε αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής navtex πριν από δύο μέρες, antinavtex η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική navtex παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας. Πέτσας: Το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και αυτό είναι απαράδεκτο Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τουρκική NAVTEX για αποστολή του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. "Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Λιβύη: Απειλή σύρραξης Αιγύπτου - Toυρκίας;

Η Αίγυπτος εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη και έχει προσδιορίσει ως «κόκκινη γραμμή» τη Σύρτη. Οι κινήσεις αυτές στρέφονται στην ουσία κατά της Τουρκίας, που έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή.    

Ägypten Symbolbild Armee (Imago Images/ZUMA Press/I. Ezzat)

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου άνοιξε την περασμένη Δευτέρα τον δρόμο στον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Στόχος είναι «η υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας ενάντια σε εγκληματικές και ένοπλες πολιτοφυλακές και ξένα τρομοκρατικά στοιχεία». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Και πόσο βάσιμος είναι ο φόβος κλιμάκωσης; Μέχρι στιγμής ένα είναι σαφές. Η απόφαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με την Τουρκία, η οποία έχει ισχυροποιήσει τη θέση της στη Λιβύη. Η Άγκυρα υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Από την άλλη πλευρά η Αίγυπτος κάνει εκστρατεία, από κοινού με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπέρ του αντάρτη στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος συνδέεται με το λεγόμενο «εξόριστο κοινοβούλιο» στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης.

Ψέματα Ερντογάν-ΜΜΕ για Παλαιστίνη: Αντίθετη στη μετατροπή Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί!


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Al-Mayadeen, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Παλαιστινιακή Αρχή διαψεύδει ότι επικρότησε την απόφαση του τουρκικού καθεστώτος να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. ΄
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συνομιλία των δύο ηγετών περιστράφηκε αποκλειστικά στο ενδεχόμενο προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.
Ανταποκριτής της Al-Mayadeen επικοινώνησε με την Παλαιστινιακή Προεδρία, η οποία επιβεβαίωσε ότι “η Παλαιστίνη δεν εμπλέκεται σε αμφιλεγόμενα ζητήματα και ότι η επικοινωνία των δύο ηγετών είχε στόχο να κινητοποιήσει την υποστήριξη ενάντια στην επιθετικότητα και την προσάρτηση και δεν είχε καμία σχέση με τεμένη και σχετικά ζητήματα.”
Το περιεχόμενο της συνομιλίας ανακοινώθηκε και από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Παλαιστίνης, όπου πράγματι φαίνεται ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα της Αγίας Σοφίας. 

Μίκης Θεοδωράκης: Συναυλία για τα 95α γενέθλιά του στην πλατεία Θησείου

 

συναυλία
Επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται σήμερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Πλατεία Θησείου – Αττική στις 20:30, στο πλαίσιο σειράς συναυλιών της ΕΛΣ προς τιμήν του.
Ο ρωσικός λαός  σήμερα, μέσω της πρεσβείας του στην Αθήνα, στέλνει τις ευχές του στον εμβληματικό παγκόσμιο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη

Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα,

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

«Οι Έλληνες δεν αστειεύονται» – Το νέο δόγμα που εκπέμπει η Αθήνα προς πάσα κατεύθυνση – Το ρίσκο της Άγκυρας και η απόφαση για υπαναχώρηση

«Οι Έλληνες δεν αστειεύονται» – Το νέο δόγμα που εκπέμπει η Αθήνα προς πάσα κατεύθυνση – Το ρίσκο της Άγκυρας και η απόφαση για υπαναχώρηση

Η φράση «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» την οποία φέρεται να είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουλίου αποτελεί το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.
Ήταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης όταν ο ελληνικός Στόλος αναπτυσσόταν σε καίριες θέσεις έτοιμος για εμπλοκή, τα μαχητικά στις Πολεμικές Μοίρες είχαν φορτωθεί όπλα και Μονάδες του Στρατού Ξηράς προετοιμάζονταν για κάθε ενδεχόμενο σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Κινητοποίηση η οποία συγκρίνεται μόνο με τα γεγονότα του 1987 όταν και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως το Καστελόριζο βρέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα.
Οι εντολές μεταφέρθηκαν από την Κύπρο όπου βρισκόταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και μέσα σε τρεις ώρες ο συναγερμός μεταφράστηκε σε πλήρη ετοιμότητα με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμόζουν τάχιστα το σχέδιο και όλα τα οπλικά συστήματα μεταξύ των οποίων και η αεράμυνα της χώρας σε Έβρο, νησιά και ενδοχώρα να ενεργοποιείται άμεσα από τους Patriot τους S-300 και τους HAWK έως τους TOR-M1 και τους OSA.

Μπορεί ο Ερντογάν να αντέξει τη σύγκρουση που προκαλεί;


Από τη «Συμμαχία» των Πολιτισμών στη σύγκρουση με όπλο την Αγία Σοφία
Του Γιώργου ΣκαφιδάΗ τεµενοποίηση της Αγίας Σοφίας έρχεται στη σειρά άλλων ερντογανικών πρωτοβουλιών να… επαναβεβαιώσει την εντεινόµενη ισλαµοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας αλλά και την ολοένα µεγαλύτερη αποµάκρυνση της ΝΑΤΟϊκής χώρας από τη ∆ύση

Αποφασισμένος να κάνει πράξη όσα µέχρι πριν από κάποια χρόνια θεωρούνταν… αδιανόητα ακόµη και για τα δεδοµένα της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εγκαινίασε» την Αγία Σοφία ξανά ως ισλαµικό τέµενος, γυρνώντας έτσι τον χρόνο πίσω στη δεκαετία του 1930, µε το βλέµµα όµως στραµµένο ακόµη πιο πίσω… στο οθωµανικό παρελθόν και το 1453. Η συγκυρία κάθε άλλο παρά τυχαία: 46 χρόνια έπειτα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (ήταν Ιούλιος του 1974) και άλλα 97 χρόνια έπειτα από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης που καθόρισε (στις 24 Ιουλίου του 1923) τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, σύνορα τα οποία όµως ο Ερντογάν προτιµά πια να αποκηρύττει ως… πολύ στενά για να χωρέσουν τη νεοοθωµανική «τουρκική καρδιά».

Η 24η Ιουλίου του 2020

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Οι Τούρκοι αποσύρουν τα πλοία και "κατεβάζουν" προπαγανδιστικό tweet

26.7.2020
Ως αλλοπρόσαλλη θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά της Άγκυρας τις τελευταίες ώρες. Και αυτό διότι, ενώ η Τουρκία απέσυρε πολεμικά πλοία που είχαν αναπτυχθεί στο Αιγαίο, μετά από λίγο ανήρτησε προπαγανδιστικό tweet, το οποίο αντικαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.
Πληροφορίες, που επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρουν ότι μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προς τα πίσω, στις βάσεις τους. Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.
Κι ενώ, λοιπόν, η Άγκυρα χαράσσει νέα γραμμή πλεύσης, την ίδια ώρα η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωνε μέσω twitter ότι το Oruc Reis ξεκινά έρευνες σε περιοχή "τουρκικής υφαλοκρηπίδας", καθώς "η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο".

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, το tweet απεσύρθη και η πρεσβεία έγραψε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.
ΠΗΓΗ ANTINEWS

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Μην ξεχνάς Γιάννη

του Αντώνη Δαρζέντα 

Από την ATHENS VOICE

Έχει δίκιο ο Γιάννης; Έχει.

Υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα; Υπάρχει.

Και μόνο η χυδαία επίθεση που δέχτηκε φτάνει για να το αποδείξει.

Αλλά δεν ξεχνώ ότι ο Γιάννης είναι λεβέντης. Ο Γιάννης, πήγε στα drafts του NBA αγκαλιά με την Ελληνική, υπηρέτησε τον Ελληνικό στρατό με περηφάνια όταν ακόμα και υπουργοί, διάσημοι καλλιτέχνες, μεγαλοσχήμονες γόνοι και σύμβουλοι πρωθυπουργών έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον αποφύγουν.


Δεν θα ξεχάσω πασίγνωστο τραγουδιστή, πολύ δημοφιλή ίσως τον πιο δημοφιλή της χώρας και εξαιρετικά συμπαθή σε εμένα, που τρύπωσε κάτω από ένα τζιπ και τον παρακαλούσε ολόκληρος στρατηγός για να υπηρετήσει. Δεν θα ξεχάσω ότι ηθοποιός που κουνάει συνεχώς το πατριωτικό του δάχτυλο έπαιρνε τρελόχαρτα.

Δεν θα ξεχάσω στρατηγικό σύμβουλο να κουβαλάει με περηφάνια στο βιογραφικό του την άρνηση στράτευσης.

Δεν θα ξεχάσω επίσης ότι η Ελλάδα με χυδαίο τρόπο δεν έδινε επί χρόνια υπηκοότητα σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και δεν ήξεραν άλλη πατρίδα.

Αλλά και συ Γιάννη δεν πρέπει να ξεχνάς κάτι. Μέσα στη μόδα του Black lives matter μπέρδεψες την Αμερική με την Ελλάδα.

Έτσι μπέρδεψες το εξής σημαντικό. Ετούτη η χώρα ουδέποτε στα μοντέρνα χρόνια, αλυσόδεσε σκλάβους, ουδέποτε τους έφερε με το ζόρι να μαζέψουν τις φυτείες τους, ουδέποτε τους κρέμασε στα δέντρα

Αντίθετα Γιάννη εσείς παραβιάσατε σύνορα, εσείς ήρθατε σε μια χώρα που δεν σας φώναξε και δεν ήθελε να εκμεταλλευθεί κανέναν.

Εγκαταλείπουν τα τουρκικά ναυπηγεία οι Έλληνες εφοπλιστές, έρχονται Ελλάδα













Η 




Η αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων Νεωρίου και Ελευσίνας και, ακολούθως, του Σκαραμαγκά επιτρέπει στους εφοπλιστές να μεταφέρουν τις επισκευές πλοίων από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Και στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας μεταφέρεται η κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς η χώρα μας, μετά από μια δεκαετία «ύπνωσης», βρίσκεται σε πορεία προς την ανάκτηση των μεριδίων που έχασε.
Οι εξελίξεις στο Νεώριο και προσφάτως στην Ελευσίνα αλλά και οι διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που φαίνεται ότι δρομολογούνται από το φθινόπωρο, σε μια συγκυρία υψηλής έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επαναπατρισμό των ελληνικών πλοίων στα εγχώρια ναυπηγεία και δημιουργούν δυνατές βάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου.
Ήταν το 2010 όταν άρχισαν ακόμη και Έλληνες πλοιοκτήτες να επιλέγουν τα τουρκικά ναυπηγεία λόγω κόστους, αλλά και λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στα εγχώρια ναυπηγεία, προβλήματα που προσγείωσαν σταδιακά τον τζίρο τους από τα 600 εκατ. το 2006 σε μόλις 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως, όπως καταγράφει πρόσφατη μελέτη της Deloitte οι δαπάνες των Ελλήνων πλοιοκτητών για συντήρηση και επισκευές στα 5.000 περίπου πλοία τους ετησίως ξεπερνά το 1,35 δισ. ευρώ.

Κόλαφος για Τουρκία : Με Navtex Κύπρου γυμνάσια ρωσικού στόλου εγγύς Καστελόριζου


navtex
Με διαδοχικές NAVTEX τις οποίες χορήγησε η Λευκωσία κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, ο ρωσικός Στόλος κάνει αισθητή την παρουσία του σε μία περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι τις συριακές ακτές, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι αποτελεί μία ισχυρή δύναμη στην περιοχή, με την Άγκυρα να προσπαθεί να απαντήσει με δικές της ασκήσεις στα ίδια ακριβώς σημεία.
Όλα ξεκίνησαν χθες 23/7 όταν η Λευκωσία έβγαλε NAVTEX για εκτοξεύσεις ρουκετών του ρωσικού Στόλου 18 με 20 Αυγούστου έξω από το Καστελόριζο. Αυτό δεν άρεσε στους Τούρκους οι οποίοι απάντησαν με δική τους NAVTEX για εκτοξεύσεις ρουκετών του τουρκικού Ναυτικού στο ίδιο ακριβώς σημείο.
Σήμερα ήρθε εκ νέου απάντηση της Μόσχας μέσω Λευκωσίας, όταν και δέσμευσε μία μεγάλη περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο (Κατεχόμενα) και τη Συρία για ασκήσεις ίδιου τύπου του ρωσικού Ναυτικού, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου.
Με αυτόν τον «πόλεμο» NAVTEX, η Μόσχα προσπαθεί να επικοινωνήσει στην Άγκυρα πως πλέον με τις ναυτικές βάσεις στη Συρία αποτελεί και αυτή μία δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα της επιτρέψει να διαμορφώσει την περιοχή όπως θέλει αυτή.

Ο χρόνος του Ερντογκάν λιγοστεύει αλλά ο κίνδυνος για τον Ελληνισμό μεγαλώνει

του Κωνσταντίνου Φυτιρή

Τεράστια πρόκληση χαρακτηρίζεται η μετατροπή του συμβόλου της Χριστιανοσύνης, της Αγίας Σοφίας σε λειτουργικό τζαμί με το τελευταίο διάταγμα του Ερντογάν για το οποίο απηύθυνε και διάγγελμα στον Τουρκικό λαό.
 
Οι τακτικές κινήσεις του και οι εμμονικές του ενέργειες  σε συμβολικές ημερομηνίες του προηγούμενου αιώνα όπως η 24η Ιουλίου ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης  αποσκοπούν σε κάτι βαθύτερο και όλες έχουν τα ίδια  σχεδόν χαρακτηριστικά και  τελικούς  στόχους, που εντάσσονται μέσα στο ευρύ στρατηγικό του σχέδιο για επέκταση της Τουρκίας προς 3 κατευθύνσεις. Ανατολικά προς Συρία – Ιράκ - Κουρδιστάν, Νότια προς την Κύπρο και την ΑΟΖ της και δυτικά προς Αιγαίο. Για να πετύχει τους στόχους του χρειάζεται τεράστιο ύψος  χρηματοδότησης ώστε να αναπτύξει την μέγιστη στρατιωτική ισχύ που απαιτείται για να ασκεί επιρροή , να επεμβαίνει στο εσωτερικό αδύνατων κρατών και εν τέλει να επεκτείνεται εξασφαλίζοντας παράλληλα πηγές ενέργειας και οικονομικής ενίσχυσης του Τουρκικού κράτους.

Ενώπιον της Ιστορίας : "Πάταξον μεν, άκουσον δε"

του Κώστα Μαυρίδη *
Απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα, το ζητούμενο δεν είναι οι εκ των υστέρων διαπιστώσεις αλλά η εκ των προτέρων διορατικότητα. Συγκεκριμένα, κριτήριο πολιτικής επάρκειας έπρεπε να είναι η διορατικότητα της πολιτικής ηγεσίας να διαμορφώνει την στρατηγική και τους τρόπους/κανόνες αντίδρασης απέναντι στην νεο-οθωμανική επεκτατικότητα. Εν ολίγοις, η πολιτική ηγεσία καθορίζει τις κόκκινες γραμμές προάσπισης με κάθε μέσο, των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ οι στρατιωτικοί συμβουλεύουν και ακολούθως εκτελούν το καθήκον τους μαζί με τον συστρατευμένο λαό. Μάλιστα, μια διορατική ηγεσία εξαγγέλλει τις κόκκινες γραμμές ώστε να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν αποτρεπτικά προς αποφυγή της σύγκρουσης.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα, από τα πολλά των τελευταίων δεκαετιών,  φανερώνει τα κενά πολιτικής επάρκειας. Το ερευνητικό πλοίο που η Τουρκία έχει εξαγγείλει ότι ανά πάσα ώρα θα εφορμήσει με συνοδεία τουρκικού στόλου υπερφαλαγγίζοντας το Καστελόριζο, έκανε στις αρχές του έτους μόνο του "δοκιμαστική" παραβίαση των ελλαδικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων,  αξιολογώντας την ελλαδική αντίδραση.

Η τουρκική πέμπτη φάλαγγα μέσα στην Ελλάδα


Του Γιώργου Παπαδόπουλου - Τετράδη
Όποιος πιστεύει ότι η δύναμη της Τουρκίας έγκειται στην στρατιωτική υπεροπλία της κάνει ένα μεγάλο λάθος. Τα μεγάλα όπλα της Τουρκίας είναι οι κυρίαρχες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και η ελληνική Παιδεία.

Οι κυρίαρχες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις από το 1974 και μετά, με εξαίρεση τη διακυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1981-1989, είχαν και έχουν απέναντι στήν Τουρκία μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από φοβική (Σημίτης, Τσίπρας) έως πολιτική κατευνασμού (Κ Καραμανλής Α’, Κων. Μητσοτάκης) με εξάρσεις απόπειρας προσέγγισης (Γ Παπανδρέου, Κ Καραμανλής Β’). Όλες αυτές οι προσεγγίσεις αγνοούν και αγνοούσαν τον πιο σοβαρό παράγοντα: Ποιά είναι η Τουρκία. Επειδή στις σχέσεις δεν έχει τόση σημασία τι θέλεις εσύ από τον απέναντι όση να ξέρεις ποιός είναι ο απέναντι από τον οποίο προσδοκάς.

Και αγνοούσαν ποιός είναι ο απέναντι οι περισσότερες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ενώ η Τουρκία είναι ίσως ένα από τα ευκολότερα κράτη για να διαβάσει κανείς. Επειδή επί της ουσίας η πολιτική της είναι μία διαχρονικώς, όπως και η εσωτερική της πολιτική μορφή. Πρόκειται για μια στρατιωτική δικτατορία, άλλοτε εμφανή και άλλοτε καλυμμένη με το μανδύα πολιτικών κυβερνήσεων, πίσω από τις οποίες ο ισχυρός είναι ο στρατός. Και στη διοίκηση και στην οικονομία, με συμμετοχή σε εκατοντάδες πρωτεύουσες επιχειρήσεις της χώρας.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Το εντιτόριαλ του Δρόμου της Αριστεράς : Ανάσα


Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές θλιβερές εικόνες ξετυλίγονται στην Αγία Σοφία, που ονομάστηκε επίσημα «Μεγάλο Τζαμί Αγιά Σοφιά»(!), και κρίσιμες καταστάσεις ξετυλίγονται στο σύμπλεγμα των νήσων του Καστελλόριζου. Στις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες πιθανά να έχουν συμβεί σημαντικές εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας πως ο Ιούλιος είναι συνήθως καυτός μήνας.
Καλοκαίρι 2020. Αλλιώτικο. Με κορωνοϊό και κρούσματα, ουσιαστικά χωρίς τουρισμό, με τη φωτιά του πολέμου να γλύφει τις πόρτες μας, τη Μεσόγειο σε αναβρασμό, κι έναν άγνωστο Σεπτέμβρη να μας περιμένει, χωρίς να μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα. Καλοκαίρι με λίγες, κοφτές ανάσες. Ενώ η ανάγκη για βαθιές ανάσες μετά από αυτόν τον χειμώνα είναι μεγάλη, δύσκολα ικανοποιείται. Σιγά-σιγά γίνεται συνείδηση πως θα ζήσουμε διαφορετικά από ό,τι ξέραμε. Με μια πολλαπλή κρίση: εθνική, υπόστασης της χώρας, οικονομική, εργασιακή, κοινωνική και πολιτική, πολιτιστική και αντοχών της κοινωνίας.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Λεπτές ισορροπίες στο Αιγαίο

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό τις τουρκικές κινήσεις. Ο τουρκικός στόλος μένει εν πολλοίς αμετακίνητος στη θέση του, παρά τον διπλωματικό πυρετό και την παρέμβαση του Βερολίνου. Μεταδίδονται πάντως πληροφορίες για επιστροφή ορισμένων τουρκικών υποβρυχίων στη βάση τους. Εάν επιβεβαιωθούν θα μπορούσαν να είναι η πρώτη θετική ένδειξη για αποκλιμάκωση της έντασης. 
Σε επίπεδο πολιτικής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες είχε μεταξύ άλλων συνομιλία και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανοίγει σήμερα  κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις. Η Αθήνα είναι βεβαίως σε διαρκή επικοινωνία και με τη Λευκωσία. Χθες Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν στην παράνομη NAVTEX της Άγκυρας για σεισμογραφικές έρευνες νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την έκδοση κοινής NAVTEX για την ίδια περιοχή ερευνών. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει έρευνα σε θαλάσσια περιοχή «η οποία ανήκει σε υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ».

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Το μέτρο αξιολόγησης της δημοκρατίας



Γράφει ο Βασίλης Τακτικός
Για τη δημοκρατία όσο και να φαίνεται παράδοξο δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη καθολική θεωρία για όλες τις πτυχές που την καθορίζουν. Υπάρχει θεωρία για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, θεωρία για τη σοσιαλδημοκρατία και ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός για την Αριστερά. Αυτές όμως οι θεωρίες αποδεικνύονται  μονοδιάστατες και ελλιπείς για να ερμηνεύσουν το όλον και την σύγχρονη πραγματικότητα.
Αυτός που θέλει να δει την πορεία των πολιτικών εξελίξεων σε σχέση με τη δημοκρατία θα δυσκολευτεί πολύ να βρει ένα κοινό μέτρο αρχών και αξιολόγησης.
Αν θέλουμε ένα μέτρο, τότε το μέτρο αξιολόγησης της δημοκρατίας,  είναι ο περιορισμός της ολιγαρχίας δηλαδή το αντίθετό της. Κι αυτό συμβαίνει σε όλη την ιστορία της από την στιγμή της γέννησης στην Αρχαία Αθήνα. Από τότε υπάρχει ένας αδιάκοπος πόλεμος αλλά και συμβιβασμοί ταξικής συνεργασίας όπως συμβαίνει και σήμερα στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Στην ουσία αυτό που έχουμε πρόκειται για ένα μείγμα συγκεντρωτικής εξουσίας της οικονομικής ολιγαρχίας και  δημοκρατικών ατομικών ελευθεριών. Οι πολίτες εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους αλλά προφανώς δεν κυβερνά ο λαός, απλά έχουν την δυνατότητα ν΄αλλάξουν τους κυβερνήτες κάθε τέσσερα χρόνια.

Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης: 49 χρόνια φιμωμένη


Toυ Λεωνίδα Κουμάκη

Στις 21 Ιουλίου 2020 συμπληρώθηκαν σαράντα εννέα χρόνια από την εφαρμογή της απόφασης των (Κεμαλικών) παντουρκιστών* που βρισκόταν τότε στην τουρκική εξουσία (1971), να φιμωθεί η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Η συνεχιζόμενη, αυθαίρετη απόφαση φίμωσης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μας υπενθυμίζει την υποκριτική απαίτηση της Τουρκίας να «λειτουργήσει τζαμί» στην Αθήνα και ταυτόχρονα πόσο μονόπλευρες και απαράδεκτες είναι οι πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των παντουρκιστών, είτε πρόκειται για Κεμαλικούς, είτε πρόκειται για ισλαμιστές, οι οποίοι εναλλάσσονται στην τουρκική εξουσία από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής «Δημοκρατίας» μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων κομμάτων του τουρκικού «συστήματος», είναι η μέθοδος και οι τρόποι επίτευξης των ιδίων στόχων. Οι Κεμαλικοί με ψεύτικα χαμόγελα και ανατολίτικο παζάρι και οι Ισλαμιστές με νταηλίκια, τσαμπουκάδες και βίαιη επιβολή τετελεσμένων.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί

«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Ελληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», δήλωσε από την Κύπρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.  

Ο στρατηγός Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, έγινε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δώρισε στον Μακαριότατο Κύπρου το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, το οποίο αποτελείται από μία περικεφαλαία της αρχαιότητας, μία άγκυρα πλοίου και ένα ζευγάρι φτερά, συμβολίζοντας τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του, εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία: «Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλλασα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε», δήλωσε. 

Ο κ. Φλώρος πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και άλλους αξιωματούχους, ενώ λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Οι παγίδες του μηχανισμού της νεκρής ζώνης και το δίκοπο μαχαίρι της Σπέχαρ

του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Το πρόσχημα για αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι επαφές των αρχηγών
Μηχανισμό απευθείας επαφών μεταξύ των στρατιωτικών για ζητήματα ασφάλειας στη γραμμή αντιπαράταξης εισηγούνται τα Ην. Έθνη μέσα από την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα και από το ψήφισμα 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας παράγραφος 5. Ήδη, η Εκπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, έχει προωθήσει την άποψη ότι στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού θα είναι δυνατό να γίνουν συναντήσεις μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Αρχηγού των κατοχικών δυνάμεων για να συζητούν θέματα που αφορούν στην νεκρή ζώνη και στη μείωση των κινδύνων ασφάλειας. Εάν μελετήσει κάποιος τα όσα αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, εντάσσονται στην αναθεώρηση του ρόλου των Ειρηνευτικών Αποστολών των Ην. Εθνών και της θέσης, στην ουσία, των ΗΠΑ περί αποχώρησής τους από την Κύπρο, καθώς και από άλλες περιοχές. Με άλλα λόγια, μια θέση που ακούγεται ωραία, μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα! Ο μηχανισμός που εισηγείται η κ. Σπέχαρ και ετέθη ενώπιον του Προέδρου, ο οποίος την έστειλε για μελέτη, είναι δίκοπο μαχαίρι. Η ενδεχόμενη έναρξη λειτουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού θα δώσει την αφορμή για να τεθεί θέμα αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο και διεκδίκησης της νεκρής ζώνης από τους Τούρκους, που διαθέτουν την ισχύ. Και οι οποίοι δεν αποδέχονται ότι η νεκρή ζώνη συνιστά έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.