Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Η "επόμενη ημέρα" της μισθωτής εργασίας


Το e-paper της Μαρίας Καραμεσίνη, καθηγήτριας Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην προέδρου και διοικήτριας του ΟΑΕΔ, με τίτλο Η "επόμενη μέρα" της μισθωτής εργασίας. Ο εφιάλτης της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της φτωχοποίησηςδημοσιεύει στη σειρά Αναλύσεις για τον #covid19 το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Η Μ. Καραμεσίνη αναλύει διεξοδικά τις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown στην ελληνική οικονομία και, κατ' επέκταση, στο πεδίο της εργασίας. Ειδικότερα, όπως τονίζει η συγγραφέας, "τη δεύτερη φάση της υγειονομικής κρίσης, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομική ζωή της χώρας, προβλέπεται να διαμορφωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εργασιακού τοπίου και καθεστώτος εργασιακών σχέσεων, να κριθεί η ικανότητα προσαρμογής των μικρομεσαίων αλλά και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών στις συνθήκες μειωμένης εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης, και να αποκρυσταλλωθεί ο συνασπισμός οικονομικών συμφερόντων και κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα επιδιώξει να δρομολογήσει ένα κάποιο, εξ ορισμού ασταθές, μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας σε ένα αβέβαιο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον".


Στο πεδίο της ανεργίας, η Μ. Καραμεσίνη υπογραμμίζει ότι ενώ οι προβλέψεις για την ύφεση είναι ακόμα αβέβαιες, η ανεργία αναμένεται να σημειώσει μεγάλη αύξηση όχι μόνο λόγω των απολύσεων, αλλά και της έλλειψης προσλήψεων, ενώ καθοριστικός παράγοντας θεωρείται από τη συγγραφέα ο τουρισμός, με δεδομένο ότι το 45% της απασχόλησης στην Ελλάδα αφορά τους περισσότερο πληττόμενους διεθνώς κλάδους. Επίσης, η ανάλυση αναδεικνύει το πώς το "νέο εργατικό δίκαιο" που εισήγαγε η κυβέρνηση - και ιδίως η επιδότηση, επί της ουσίας, της ανεργίας, μέσω της αναστολής συμβάσεων και της "αποζημίωσης ειδικού σκοπού" - οδήγησε σε απώλεια άνω του 45% του εισοδήματος των εργαζομένων που υπήχθησαν στο καθεστώς αυτό και ανέρχεται σε 55% του μέσου καθαρού μισθού.

Τέλος, για την "επόμενη μέρα", η συγγραφέας εκτιμά ότι "το εμβληματικό μέτρο της δεύτερης φάσης, που θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, είναι ένα σύστημα εργασίας μειωμένου ωραρίου και μειωμένων μισθών, όπου το κράτος αναπληρώνει μέρος των απωλειών των αποδοχών των εργαζομένων στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου kurzarbeit" και υπογραμμίζει ότι "μια γενίκευση του μέτρου, χωρίς πλήρη αναπλήρωση των απωλειών των αποδοχών των μισθωτών, θα οδηγούσε μεγάλα στρώματα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στη φτωχοποίηση, στη διάβρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και, μαζί με την ανεργία, στην καταβαράθρωση της διαπραγματευτικής δύναμης των συνδικάτων. Επιπρόσθετα, μια έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων στην εφαρμογή του θα οδηγούσε στη χρήση δημοσίων πόρων όχι για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά για την ανασύσταση των κερδών του κεφαλαίου".
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το e-paper στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://poulantzas.gr/yliko/maria-karamesini-i-epomeni-mera-tis-misthotis-ergasias-o-efialtis-tis-anergias-tis-ypoapascholisis-ke-tis-ftochopiisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου