Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Κινήσεις της Αθήνας στον «μύλο» της Λιβύης, ενώ η κρίση κλιμακώνεται


Κινήσεις της Αθήνας στον «μύλο» της Λιβύης, ενώ η κρίση κλιμακώνεται
skal 
Διπλή κίνηση πραγματοποιεί η Αθήνα στο Λιβυκό με αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στην κυβέρνηση της Τρίπολης για το τουρκολυβικό Μνημόνιο και με παρέμβαση προς τους Αμερικανούς για την ανάγκη συμμετοχής της Ελλάδας στις ειρηνευτικές διαδικασίες για την κρίση στην Λιβύη.
Η Αθήνα όπως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αποκάλυψε σε συνέντευξη του (στην ΕΡΑ) πρόκειται τις επόμενες ημέρες να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στην λιβυκή πρεσβεία στην Αθήνα με την οποία θα παρουσιάζει αναλυτικά το σημείο στο οποίο είχε φθάσει η διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο χωρών πριν διακοπούν το 2010 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Βασικό σημείο στο οποίο είχε επέλθει συνεννόηση ήταν η αποδοχή της μέσης γραμμής ως βασική αρχή για την οριοθέτηση και φυσικά πλήρη επήρεια στην Κρήτη. Ατύπως η ρηματική αυτή διακοίνωση δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση αυτή μπορεί να συνεχισθεί στην βάση φυσικά της παραδοχής της ακυρότητας του Τουρκολυβικού Μνημονίου.

Γιατί είναι προφανές ότι καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση δεν θα μπορούσε να υπάρξει με το Τουρκολυβικό Μνημόνιο στο τραπέζι καθώς το κείμενο αυτό όχι μόνο δεν αποδέχεται την μέση γραμμή ,αλλά αφαιρεί από τα νησιά ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης οποιαδήποτε επήρεια πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ.. Αυτή η Ρηματική Διακοίνωση ουσιαστικά θα απαντά στην επιστολή της κυβέρνησης Σαράτζ στον ΟΗΕ (27 Δεκεμβρίου 2019) που είχε αναφορά στις ελληνολιβυκές διαπραγματεύσεις και συγχρόνως θα έχει καταγραφεί η διάθεση της Ελλάδας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών με έναντι ακτές. Μια κίνηση που κοιτάζει κυρίως στην επόμενη ημέρα της λιβυκής κρίσης.
Συγχρόνως όμως η Αθήνα δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να επιδιώξει την συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαδικασίες και κυρίως στο «Berlin Process» κάτι που τυπικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς η Τουρκία που συμμετείχε στην συγκρότηση της μπλοκάρει την συμμετοχή της Ελλάδας.
Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα με παρεμβάσεις όπως αυτή με την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Λιβύη Ρ. Νόρλαντ, παρουσία του πρεσβευτή στην Ελλάδα Τ. Πάιατ, εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η λιβυκή κρίση αφορά άμεσα την Ελλάδα. Η τελευταία έχει ρόλο εποικοδομητικό, ενώ και με δικές της πρωτοβουλίες επιτεύχθηκε η συμφωνία για την συγκρότηση της ναυτικής αποστολής IRINI για την επιτήρηση και εφαρμογή του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στην Λιβύη.
Η Αθήνα είναι σταθερά υπέρ της εκεχειρίας και της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης, καθώς με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται και ο στόχος της ειρήνευσης στην σημαντική αυτή χώρα της βόρειας Αφρικής με την οποία η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα. Ταυτόχρονα, μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης στην οποία φυσικά δεν θα συμμετέχει μόνος του ο κ. Σαράτζ και με μια νέα κυβέρνηση, η επιβίωση της οποίας δεν θα εξαρτάται από την στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας, θα είναι δυνατή η επανεξέταση του τουρκολυβικού Μνημονίου και η συνεννόηση με την Ελλάδα στην βάση του διεθνούς δικαίου και του δίκαιου της Θάλασσας.
Σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο πρόεδρος της Βουλής (που εδρεύει στο Ανατολικό μέρος της χώρας) Ακίλα Σάλεχ ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αποσύρουν την αναγνώριση τους στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και να αποδεχθεί ως μόνη νόμιμη οντότητα στην χώρα το Κοινοβούλιο (HoR).
Στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Σάλεχ καταγγέλλει την τουρκικά για την παράνομη μεταφορά όπλων κατά παράβαση του εμπάργκο που έχει αποφασίσει ο διεθνής οργανισμός και δηλώνει ότι τα Μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαράτζ και η Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο «συνιστούν παραβίαση της Πολιτικής Συμφωνίας. Καλεί μάλιστα τον ΓΓ του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσει τα «ύποπτα» Μνημόνια καθώς η νεα οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης είναι άκυρες.
Ο κ. Σάλεχ κατηγορεί ακόμη την Τουρκία ότι παραβιάζει την κυριαρχία της Λιβύης παίρνοντας υπό τον έλεγχο της λιβυκό έδαφος, εναέριο χώρο, λιμάνια και χωρικά ύδατα, ενώ δηλώνει ότι η κυβέρνηση Σαράτζ (GNA) έχει «απονομιμοποιηθεί λόγω της αποτυχίας της να σεβαστεί την ενότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης αποδεχόμενη τον ξένο έλεγχο των συνόρων και εσωτερικών υποθέσεων της».
Οι Αμερικανοί πάντως το τελευταίο διάστημα αντιλαμβάνονται ότι η εγκατάλειψη της Λιβύης ,οδήγησε στην «νομιμοποίηση» των ξένων παρεμβάσεων, που δεν περιορίζονται μόνο στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο και στα ΗΑΕ, αλλά και στην Ρωσία τόσο με την εμπλοκή δυνάμεων της Wagner Group όσο και με την αποστολή όπλων στο στρατόπεδο του στρατηγού Χάφταρ και όλα αυτά σε μια κρίσιμη καμπή της κρίσης.
Η κατάσταση στην Λιβύη κινδυνεύει να μπει σε επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς ο στρατηγός Χάφταρ στριμωγμένος μετά τις εδαφικές απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, απειλεί με γενικευμένη αεροπορική επίθεση εναντίον όλων των τουρκικών στόχων». Η επιδίωξη μιας τέτοιας επίθεσης του είναι να εκβιάσει άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας η οποία με την σειρά της θα προκαλέσει εμπλοκή και των άλλων περιφερειακών δυνάμεων ώστε έτσι να ανατραπεί το δυσμενές για τις δυνάμεις του LNA σκηνικό στο πολεμικό πεδίο..
Η Τουρκία με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ προειδοποίησε και πάλι ότι εάν οι δυνάμεις του Χάφταρ στραφούν σε στόχους τουρκικών συμφερόντων στην Λιβύη, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και οι δυνάμεις του Χάφταρ θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο επικεφαλής ασφάλειας του λιβυκού Στρατού στην Τρίπολη δήλωσε ότι έχουν ήδη φθάσει στο ανατολικό μέρος της χώρας που ελέγχεται από τον Χάφταρ ,τουλάχιστον 6 ρωσικά μαχητικά MiG 29 και δύο Sukhoi 24 προερχόμενα από ρωσική αεροπορική βάση στην Συρία…
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου