Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Τι θα γίνει με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;


του Ζαμπίνε Κίνκαρτς

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών επιθυμεί νέο ξεκίνημα στις γερμανορωσικές σχέσεις. Πίσω απ'αυτό κρύβονται τεράστια συμφέροντα και για τις δύο χώρες. Πρώτα πρέπει να αρθούν οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
    
Εδώ και 6 χρόνια οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ. Μάλιστα κάθε χρόνο διευρύνονται και παρατείνονται. Οι φετινές θα ισχύσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Ο κατάλογος των απαγορεύσεων στις εισαγωγές και εξαγωγές είναι μακρύς. Όποιος θέλει να ξεκινήσει επιχειρησιακή δραστηριότητα στη Ρωσία, καλύτερα να κάνει την παραγωγή στη χώρα. 4.000 γερμανικές; Επιχειρήσεις έχουν στο μεταξύ την έδρα τους εκεί, λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ κατά τη διάρκεια διάσκεψης για τη Ρωσία στο Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Βερολίνο. «Ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να εντατικοποιηθεί, παρά τις κυρώσεις, οι οποίες δεν γίνονται λιγότερες» τόνισε ο κ. Αλτμάιερ.
Μακρά λίστα κυρώσεων


Ο γερμανός πολιτικός επεσήμανε ότι υπήρξαν τριβές, αλλά «είναι σωστό ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αισθανόμαστε ότι υπάρχει ελπίδα σε μεγάλα πολιτικά θέματα» εννοώντας τη συνάντηση ανάμεσα σε φιλορώσους αποσχιστές και τον ουκρανικό κυβερνητικό στρατό τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και τη συμφωνία στη διαμάχη για τον ρωσικό αγωγό τράνζιτ μέσω της Ουκρανίας. «Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στη Μόσχα ήταν ένα καθαρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και επιθυμούμε να αναπτύξουμε διμερείς οικονομικές σχέσεις». Ο κόσμος της οικονομίας ακούει αυτές τις δηλώσεις πολύ ευχάριστα. Σε δημοσκόπηση του Γερμανορωσικού Επιμελητηρίου το 93% των μελών της δηλώνει ότι είναι υπέρ της κατάργησης των κυρώσεων. Το ήμισυ εξ αυτών άμεσα, εάν ήταν δυνατόν, το άλλο ήμισυ ακολουθεί την πολιτική γραμμή και εξαρτά την άρση των κυρώσεων από την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.
Στις ρωσικές κυρώσεις ο Αλτμάιερ δεν αναφέρθηκε καθόλου στη διάσκεψη. Αλλά εξέφρασε την λύπη του για τις επιπλέον κυρώσεις των ΗΠΑ που αφορούν στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Τόνισε ότι ο αγωγός είναι σημαντικός, διότι λόγω της εξόδου από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα θα χρειαστεί η Γερμανία μελλοντικά περισσότερο φυσικό αέριο από ότι τώρα. 
Τα ενεργειακά συμφέροντα ενώνουν

Η παραγωγή υδρογόνου γίνεται τόσο με ΑΠΕ όσο και με φυσικό αέριο. Η Gazprom, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου, εργάζεται ήδη σε αυτόν τον τομέα. Μέσω του Nord Stream θα μπορούσε να μεταφέρεται και υδρογόνο στη Γερμανία. «Εδώ βλέπω μεγάλες δυνατότητες στη μελλοντική μας συνεργασία» πιστεύει ο γερμανός υπουργός, που εξήγγειλε τη συγκρότηση γερμανορωσικής ομάδας εργασίας σε θέματα ενεργειακής πολιτικής. Ο Αλτμάιερ είχε την ευκαιρία να μιλήσει γι αυτό το θέμα με τον ρώσο υπουργό Οικονομίας Μαξίμ Ορέσκιν, που στο μεταξύ έγινε οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν. Ο Ορέσκιν είχε επαφές στην καγκελαρία με την Αγκελα Μέρκελ, αλλά δεν θέλησε να αναφέρει κάτι από το περιεχόμενό τους.
Παίρνοντας τον λόγο περιέγραψε με αυτοπεποίθηση τις οικονομικές προόδους της Ρωσίας, τη μείωση του πληθωρισμού και τις προσπάθειες προέλκυσης επενδυτών. Τώρα στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι η απάλειψη της γραφειοκρατίας και οι επενδύσεις στον ψηφιακό τομέα. Κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τη Γερμανία, υποστήριξε ότι η ταχύτητα του διαδικτύου, αλλά και η τιμή του στη Ρωσία είναι πιο συμφέροντα από ότι στη Γερμανία.
ΠΗΓΗ  DW


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου