Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Ρώσος Πρέσβης: Τουρκία να τηρεί Συνθήκη της Λωζάνης και Δίκαιο Θάλασσας

Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, η ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, η ρωσική πολιτική για τα βαλκάνια, βρέθηκαν μεταξύ άλλων θεμάτων επί τάπητος της συζήτησης του Πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ με δημοσιογράφους.
Σε αποσύνδεση της ρωσοτουρκικής συνεργασίας από το Κυπριακό πρόβλημα, προχώρησε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Ερωτηθείς σχετικά  απάντησε μεταξύ άλλων ότι: «η ενεργειακή μας συνεργασία με την Τουρκία δεν έχει σχέση με τα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. H θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό παραμένει σταθερή και αμετάβλητη, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, βάσει των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν τη δημιουργία διζωνικής ομοσπονδίας στο νησί».

Επιπλέον, αναφορικά με τις έρευνες και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι άποψη της Ρωσίας είναι, πως «όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, πρέπει να επιλύσουν αυτά τα θέματα αποκλειστικά με ειρηνικά, και όχι στρατιωτικά μέσα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμβιβασμών. Γνώμονας πρέπει να είναι οι κανόνες που θεσπίστηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που είναι θεμελιώδους σημασίας. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν».
«Να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο»
Αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τόνισε μεταξύ άλλων:
«Απευθύναμε έκκληση και στις δύο χώρες να δείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα».
«Πρέπει να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή ο Ρώσος Πρέσβης απάντησε για το αν είναι ασφαλής η περιοχή αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζεται στην ενδοχώρα της Τουρκίας:
«Κατασκευάζεται από τη Rosatom, συμμορφώνεται με όλα τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και ειδικά μετά την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά την έκρηξη της Φουκουσίμα. Δεν θα υπάρχουν επικίνδυνες εκπομπές αερίων, ούτε κάποια επίπτωση στο θαλάσσιο σύστημα. Την ίδια στιγμή θα υπάρξει μεγάλη μείωση των εκπομπών του διοξείδιου του άνθρακα».
Παράλληλα σημείωσε ότι θα είναι χτισμένος σε υψόμετρο άνω των 10 μέτρων, άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση πλημμύρας η τσουνάμι.
Πώς αποσταθεροποιούνται τα Βαλκάνια;
Εξηγώντας τη ρωσική πολιτική για τα Βαλκάνια τόνισε μεταξύ άλλων ότι :
«Προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας με τα κράτη των Βαλκανίων. Απαράδεκτο δίλημμα αυτό που τους τίθεται: ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή συνεργασία με τη Ρωσία. Ένα παράδειγμα ισορροπημένης εξωτερικής πολιτικής είναι αυτό της Σερβίας Η ρωσική θέση για το Κόσοβο είναι αμετάβλητη και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο».
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις ΒελιγραδίουΠρίστινας πρέπει να συνεχιστούν χωρίς έξωθεν πιέσεις.
Παράλληλα έκανε λόγο για τις «παρεμβάσεις τρίτων που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση. Πολλά εξαρτώνται από τα κράτη που το επιτρέπουν, Αν τραβούν τις χώρες στο ΝΑΤΟ και αυτές τρέχουν με προθυμία, αυτός είναι ο δρόμος προς την αποσταθεροποίηση».
Ευκαιρία για τις ελληνορωσικές σχέσεις το 2021
Για τις ελληνορωσικές σχέσεις τόνισε: ότι «το 2021 θα μας δώσει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασίας.
«Υπάρχουν καλές προοπτικές, δεν βλέπουμε εμπόδια. Ακόμα και υπό τις συνθήκες των κυρώσεων μπορούμε να συνεργαζόμαστε καλά», ενώ πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται μικτή διυπουργική επιτροπή.
Αναφορικά με τη Συρία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η Ρωσία και η Τουρκία επιμένουμε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το Ιντλίμπ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Η χώρα μας έχει κάνει πολλά για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε τη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από τη Ρωσία.
ΑΠΟ ΚΜ  ΠΗΓΗ  ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου