του Δημήτρη Κανελλόπουλου
1. Η ταινία, όπως ξέρετε, έχει ξεπεράσει ήδη τα 600 χιλιάδες εισιτήρια και σε λίγες ημέρες θα είναι κι επισήμως η πιο εμπορική (ταινία) της δεκαετίας αν και παίζεται στους κινηματογράφους μόλις 3,5 εβδομάδες. Ασύλληπτο νούμερο και για παλαιότερα αλλά πολύ περισσότερο για σήμερα που κυριαρχεί παντού το streaming. Το ρεκόρ έως τώρα κατείχε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.
2. «Τι είναι αυτό το “Joker”; Το είδες;». Οταν μου κάνει τέτοια ερώτηση η μάνα μου καταλαβαίνετε τι διαφήμιση του έγινε με τα τραγελαφικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου. Δεν την είχε ανάγκη βέβαια. Μια ταινία που ήδη την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, τι παραπάνω διαφήμιση να χρειαστεί; Οχι πως δεν είναι καλοδεχούμενη... Γι’ αυτό και μας ακούγεται μάλλον αστεία η εκδοχή του υπουργείου Πολιτισμού για ανταγωνιστική εταιρεία διανομής.
3. Οταν όλος ο σαματάς ξεκινάει και οφείλεται στο υπουργείο σου, σε αρμόδιους υπαλλήλους που λειτούργησαν σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους τους, όπως κατέθεσαν στην αστυνομία, τότε αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη – πέραν των όποιων ΕΔΕ διατάσσεις, την τύχη των οποίων τη γνωρίζουμε. Η Λίνα Μενδώνη έπρεπε ήδη να βρίσκεται στο σπίτι της. Και αν δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί, έπρεπε να το έκανε ο πρωθυπουργός.
4. Οι δικαιολογίες των δημοσιογράφων που έσπευσαν κατευθείαν να εξωραΐσουν την κατάσταση ήταν αστείες. Πρώτα είπαν για fake news. Μετά είπαν πως δεν φταίει το υπουργείο Πολιτισμού. Μετά ανακάλυψαν ένα χωρισμένο ζευγάρι έξω από το «Αελλώ» που κάλεσε την αστυνομία. Μετά είπαν δεν είναι ΕΚΑΜ, απλώς αστυνομία που μπήκε στις αίθουσες. Μετά είπαν πως έπρεπε να τηρηθεί ο νόμος. Και στο τέλος κατέληξαν: οι δύο γυναίκες υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που έκαναν την καταγγελία είναι ΣΥΡΙΖΑ. Και ησύχασαν.
5. Βγήκε και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος (ποιος άλλος;) να αποκαλύψει τα ονόματά τους. «Οι καταγγελίες του κράτους της δεξιάς για το Τζόκερ έγιναν από την τμηματάρχη Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, νύφη του πρώην υφυπουργού ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Στρατή, και τη γ. γραμματέα επί 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Καλά θα κάνουν να έχουν ΠΟΛΥ καλούς λόγους να επικαλεστούν», έγραψε στο Twitter, συνηθισμένος να δίνει ονόματα δημοσίως.
6. Τι να κάνει η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αναγκάστηκε να απαντήσει: «Η πληροφορία ότι δήθεν εγώ είμαι αυτή η οποία κάλεσα τηλεφωνικά την αστυνομία να επέμβει προκειμένου να επιληφθεί του θέματος της παρακολούθησης της ταινίας Joker από ανηλίκους θεατές είναι απολύτως ψευδής και εξ ολοκλήρου ανυπόστατη... Ως γνωστόν, εγώ δεν διατελώ υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ. Επιπλέον, από τις 8.7.2019, οπότε και υπέβαλα παραίτηση από τη θέση της Γενικής Γραμματέως, ουδεμία σχέση έχω με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις πολιτικές που ασκεί». (Διαβάστε το πλήρες και αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 36-37.)
7. Ο ΣΚΑΪ διάλεξε τον κατάλληλο άνθρωπο να βγει να σχολιάσει τα γεγονότα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων: τον Αρη Πορτοσάλτε. Γνωρίζει και από κινηματογράφο και από εξεγέρσεις και από κοινωνική αναταραχή, είναι πράος και ήπιος στα σχόλια που κάνει.
8. To είπε και ο ίδιος ο Joker: «I used to think that my life was a tragedy. But now I realize, it’s a comedy». «Νόμιζα ότι η ζωή μου ήταν μια τραγωδία. Αλλά τώρα συνειδητοποιώ, είναι μια κωμωδία». Ταιριάζει απόλυτα στην κυβέρνηση γενικότερα. Και στο υπουργείο Πολιτισμού ακόμα περισσότερο.
9. Το μήνυμα της ταινίας ήταν (είναι) τόσο δυνατό που έσπευσαν όλοι οι νεοφιλελέ δημοσιολογούντες να το χαρακτηρίσουν αφελές. Κατανοητό. Το περιμέναμε.
10. Ξέρω, ξέρω: θα τη δείτε και όσοι δεν σκοπεύατε να το κάνετε. Να είναι καλά «αι υπηρεσίαι» της κυρίας Μενδώνη.
ΠΗΓΗ EFSYN
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου