Του Νίκου Μελέτη
Με σύμμαχο το Παρίσι και τη γαλλική TOTAL η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται να δώσει τη μεγάλη και κρίσιμη μάχη στην κυπριακή ΑΟΖ, που δεν είναι άλλη από την διασφάλιση της απρόσκοπτης εκτέλεσης και υλοποίησης όλων των προγραμματισμένων ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων του επόμενου διαστήματος και κυρίως στο Οικόπεδο 7, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις και παρά την εισβολή του «Yavuz» στο αδειοδοτημένο Οικόπεδο.
Παρά τη σύγχυση που δημιούργησε μια δήλωση του επικεφαλής της ιταλικής ΕΝΙ Κλαουντιο Νεσκάλτσι, ο προγραμματισμός της Κοινοπραξίας δεν φαίνεται να αλλάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη γίνει η σύμβαση μίσθωσης γεωτρύπανου για την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο Οικόπεδο 7 σε σημείο δυτικό που γειτνιάζει με το Οικόπεδο 6 και το σημείο στο οποίο έχει εντοπισθεί από την TOTAL το κοίτασμα «Καλυψώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενημερωθεί ότι η γεώτρηση έχει προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου 2020
ΠΗΓΗ LIBERAL
Ο Κ. Ντεσκαλτσι δήλωσε ότι δεν θέλει «έναν πόλεμο γύρω από γεωτρήσεις», σε ερώτηση σχετικά με την αποστολή και τουρκικού πλοίου στο Οικόπεδο 7.
«Δεν ανησυχώ», δήλωσε ο Ντεσκάλτσι στο περιθώριο μιας βράβευσης από την Eni, όμως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». «Σίγουρα δεν θέλω να κάνω να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις».
Σήμερα το πρωί έχουν κληθεί από τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη για να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την δήλωση του κ. Ντεσκαλτσι , οι επικεφαλής του γραφείου του ομίλου στην Κύπρο.
Η Λευκωσία θέλει να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις, με δεδομένη και την όχι και τόσο σθεναρή στάση που είχε επιδείξει η ΕΝΙ πριν σχεδόν δυο χρόνια όταν απέσυρε το γεωτρύπανο το οποίο είχε μισθώσει για δοκιμαστική γεώτρηση στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, μόλις εμφανίσθηκαν τουρκικά πολεμικά που είχαν δεσμεύσει εσκεμμένα την περιοχή για άσκηση.
Η Λευκωσία θέλει να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις, με δεδομένη και την όχι και τόσο σθεναρή στάση που είχε επιδείξει η ΕΝΙ πριν σχεδόν δυο χρόνια όταν απέσυρε το γεωτρύπανο το οποίο είχε μισθώσει για δοκιμαστική γεώτρηση στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, μόλις εμφανίσθηκαν τουρκικά πολεμικά που είχαν δεσμεύσει εσκεμμένα την περιοχή για άσκηση.
Όμως στο Οικόπεδο 7 τον πρώτο λόγο φαίνεται ότι έχει η γαλλική TOTAL η οποία με την πλήρη στήριξη και ενθάρρυνση της Γαλλικής κυβέρνησης και του Προέδρου Μακρόν έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι το γεωτρητικό πρόγραμμα της θα συνεχισθεί κανονικά.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στην συνάντηση που είχε χθες στο Παρίσι ο Έλληνας υπουργός άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την Γαλλίδα ομόλογο του Φλορανς Παρλί, παρουσία στο Οικόπεδο 7, «γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς της Τουρκίας».
Η Τουρκία επέλεξε ως τελευταία και πιο αναβαθμισμένη ποιοτικά πρόκληση την αποστολή του YAVUZ στο Οικόπεδο 7 το οποίο έχει ήδη αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία TOTAL/ENI και για το οποίο εγείρει αξιώσεις η ίδια η Τουρκία για λογαριασμό της και όχι στο όνομα των Τουρκοκυπρίων, καθώς υποστηρίζει βάσει της μονομερούς και αυθαίρετης ερμηνείας του Διεθνούς Δικαίου ,ότι μέρος των Οικοπέδων 1, 4, 5, 6, 7 ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Έτσι στο Οικόπεδο 7 η Τουρκία παίζει το μεγάλο της χαρτί ,θεωρώντας ότι με ένα τουρκικό γεωτρύπανο στο Οικόπεδο που έχει αδειοδοτηθεί στις TOTAL και ΕΝΙ και η παρουσία γύρω από αυτό τουρκικών πολεμικών πλοίων ,θα υποχρεώσει τις εταιρείες να παγώσουν το πρόγραμμα γεωτρήσεων τους ανατρέποντας έτσι αυτό που θεωρεί η Τουρκία ως τετελεσμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και είναι προφανές ότι εάν της βγει της Τουρκίας αυτό το τελευταίο «κόλπο» τοτε θα αλλάξουν δραματικά όλα τα θετικά δεδομένα που δημιούργησε το ενεργειακό χαρτί για την Κυπριακή Δημοκρατία , καθώς πρακτικά η Τουρκία θα εμφανίζεται να έχει αποκτήσει δικαίωμα συναπόφασης για το ενεργειακό πρόγραμμα της ανεξάρτητης και μέλους της ΕΕ, Κυπριακής Δημοκρατίας.
Βεβαίως απαιτείται να γίνει διαχωρισμός για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στο Οικόπεδο 7 και πως επίσης ενδέχεται να κλιμακωθεί μια κρίση στην περιοχή αυτή.
Το Παρίσι και η Ρώμη είναι εξαιρετικά απίθανο να επιχειρήσουν να εμποδίσουν το τουρκικό γεωτρύπανο να επιχειρήσει γεώτρηση ,οπότε η προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει στρατιωτικοποίηση της κρίσης με αφορμή την παρουσία του YAVUZ στο Οικόπεδο 7 δεν θα ευδοκήσει. Από την στιγμή που δεν υπάρχει η στρατιωτική ισχύς ώστε να επιβάλει την απομάκρυνση του «Yavuz» και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, υποχρεωτικώς η Κύπρος δηλώνοντας ότι οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της δεν δημιουργούν Δίκαιο και έχοντας υπόψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί κανονική γεώτρηση λόγω των τεχνικών προβλημάτων που υπάρχουν , αποδέχεται αυτή την ιδιαίτερα δυσάρεστη και ιδιόρρυθμη κατάσταση.
Όμως θα είναι εντελως διαφορετική περίπτωση εάν τον Ιανουάριο η Τουρκία επιχειρήσει να παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της Total/ENI να πραγματοποιήσει την γεώτρηση του στο Οικόπεδο 7, δίπλα στο κοίτασμα «Καλυψώ». Τότε η πρόκληση θα είναι άλλης κλίμακας και ο λόγος θα ανήκει στο Παρίσι, που έχει κάθε λόγο να υποστηρίξει την δραστηριότητα του γαλλικού κολοσσού και συγχρόνως να δείξει ότι η Γαλλία είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο που διατηρεί παραδοσιακά συμφέροντα και επίσης ότι δεν προτίθεται να αφήσει τον Τ. Ερντογάν να επιβάλλει μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία σε περιοχή που είναι τμήμα και ζωτικός χώρος της Ευρώπης.
Σε συνάρτηση πάντως και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα είναι καθόλου απίθανο να υπάρξει μια suis generis κατάσταση όπου στο Οικόπεδο 7 στο βορειανατολικό σημείο του θα επιχειρεί παράνομη γεώτρηση το Yavuz(αν και η τωρινή δέσμευση έχει ισχύ μέχρι 20 Ιανουαρίου) και στη δυτική πλευρά του θα πραγματοποιεί άλλη γεώτρηση η κοινοπραξία TOTAL/ENI στην οποία έχει αδειοδοτηθεί νόμιμα βάσει διεθνούς διαγωνισμού το Οικόπεδο αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου