Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Το πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό και όχι το προσφυγικό!

Του Λέανδρου Ρακιντζή*

Χρησιμοποιώντας τον όρο προσφυγικό,  δεν κυριολεκτούμε, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς, που μπαίνουν στη χώρα  μας  λαθραία  δεν είναι  πρόσφυγες, με την σχετική έννοια  που δίνουν οι διεθνείς συνθήκες. Αλλά οικονομικοί μετανάστες, κυρίως  από χώρες της Αφρικής, που βλέπουν τη χώρα μας, ως χώρα διελεύσεως  για να  περάσουν στη Γερμανία.

Επομένως, θάπρεπε να το λέμε μεταναστευτικό. Φαίνεται, ότι στις χώρες της Αφρικής κυκλοφορεί η φήμη, ότι η Ελλάδα είναι πολύ εύκολη χώρα διελεύσεως για την Ευρώπη, γιατί δώσαμε δείγματα  ότι έχοντας τεράστια θαλάσσια  σύνορα  δεν μπορούμε  να τα διαφυλάξομε με επιτυχία. Και συνεπώς, αποτελούμε την  ασφαλέστερη και φθηνότερη  δίοδο για μετανάστευση σε άλλη χώρα. Που σημαίνει  μόνιμη εγκατάσταση και εργασία.  
Κανένας  εν τω μεταξύ, από του τωρινούς οικονομικούς μετανάστες,  δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει στην Ελλάδα για εργασία. Γιατί δεν υπάρχουν δουλειές με ικανοποιητική αμοιβή. Και όσοι από αυτούς  έχουν εγκλωβιστεί  στη χώρα μας, πληρώνονται στα όρια της υποτυπώδης συντηρήσεως  ή καταφεύγουν στη μικροεγκληματικότητα  ή στο υπαίθριο μικρεμπόριο.
Στο παρελθόν  είχαμε υποστεί εισβολές  μεταναστών από τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού από τους οποίους  πολλοί  Αλβανοί, που ασχολήθηκαν κυρίως με την οικοδομή παρέμειναν στη χώρα  μας και αφομοιώθηκαν. Γιατί δεν υπήρχε θρησκευτικός φανατισμός. Ενώ όλοι οι άλλοι επέστρεψαν στις χώρες τους,  κάποιες δε χήρες με τη σύνταξη του Έλληνα συζύγου τους... 
Η πρόταση  να εγκατασταθούν  οικονομικοί μετανάστες  στην ύπαιθρο για να καλλιεργήσουν εγκαταλελειμμένες εκτάσεις δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, γιατί αυτοί στη χώρα τους δεν ήταν  καλλιεργητές. Και λόγω θρησκευτικού φανατισμού,  δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το λοιπό πληθυσμό. Αντίθετα, οι Σύριοι πρόσφυγες, που πολλοί είναι χριστιανοί μπορούν να εγκατασταθούν με επιτυχία στην ύπαιθρο.
Για να είμαστε όμως, ακριβείς, πρόσφυγας είναι αυτός που για να σώσει τη ζωή του, που κινδυνεύει  από εμπόλεμη κατάσταση ή εμφύλιο πόλεμο. Και για αυτό  καταφεύγει σε γείτονα χώρα  και ζητά προσφυγικό άσυλο, για το οποίο έχουν υπογραφεί πολλές διεθνείς συνθήκες. Και επιπλέον, υπάρχει  η Διεθνής Αρμοστεία Προσφύγων, που φροντίζει για τους πρόσφυγε και που  στη χώρα μας με τις διεθνείς ΜΚΟ  έχει ενεργό ανάμειξη  στη διαχείριση  του προσφυγικού ζητήματος.
Πραγματικοί πρόσφυγες  είναι μόνο οι Σύριοι, που κανονικά αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα μόνο στη Τουρκία, αλλά εμείς κατά οικονομία τους θεωρούμε πρόσφυγες. Την δε ιδιότητα του πρόσφυγα  αποκτούν με απόφαση  της επιτροπής ασύλου. Σε ό τι όμως αφορά στην διαδικασία, υπάρχουν πληροφορίες  ότι δεν χορηγήθηκε άσυλο σε τρεις Συρίους χριστιανούς.
Όλοι εισέρχονται λαθραία στη χώρα μας δηλώνουν πρόσφυγες  και μέχρι να αποφασίσει η επιτροπή παραμένουν στο τόπο εισόδου, διαμένουν στα χοτ-σποτ, όπου και διατρέφονται  και λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ το μήνα, το οποίο στέλνουν με τη western union κατ’ ευθεία στο χωριό τους. 
Η διαδικασία στις επιτροπές ασύλου καθυστερεί πολύ με αποτέλεσμα  οι αιτούντες άσυλο να παραμένουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα στα χοτ –σποτ  με  οικογένειες τους και μικρά παιδιά, που   πηγαίνουν  στα πλησιέστερα ελληνικά σχολεία, τους παρέχεται δε εξαιρετική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία κατά προτίμηση έναντι των Ελλήνων, πρακτική που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες, όπως και για κάποιες αλαζονικές συμπεριφορές μελών ΜΚΟ.
Η πλειοψηφία  των οικονομικών μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής,  είναι νέοι, άγαμοι και μωαμεθανοί και υπάρχουν υπόνοιες, ότι σαυτούς υποκρύπτονται τζιχαντιστές, ενώ οι πραγματικοί πρόσφυγες  συνήθως έρχονται οικογενειακώς, γιαυτό  σε περίπτωση ναυαγίων  πνίγονται παιδιά.
Η κατάσταση στα χοτ-σποτ στη Λέσβο, Χίο και Σάμο λόγω του ότι φιλοξενούν  πολύ περισσότερους από τις προβλεπόμενες θέσεις, είναι πολύ δύσκολη  ενόψει του επερχομένου χειμώνα. Και δεν υπάρχουν προοπτικές  αμέσων λύσεων, γιατί κάθε πρόνοια ξεπερνιέται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων αφίξεων.
Ήδη 1300 άτομα  μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στη Νέα Καρβάλλη, αλλά αυτό μεταφέρει απλά  το πρόβλημα. Σε κάθε όμως περίπτωση πρέπει να συνεχισθεί  η διασπορά στην ενδοχώρα, γιατί τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν υπερκορεσθεί από μετανάστες  και δεν αντέχουν άλλες αφίξεις, για να μη  να έχομε  τον χειμώνα ανατροπή της αναλογίας  μεταξύ ντόπιων και προσφύγων.
Η στάση  των κατοίκων των νησιών,  που αρχικά  αγκάλιασαν  και φιλοξένησαν τους πρόσφυγες  έγινε πλέον πολύ επιφυλακτική, γιατί φοβούνται, ότι  θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας και θα παραμείνουν  εσαεί  και εφόσον δεν μπορούν να αφομοιωθούν κυρίως λόγω θρησκευτικού φανατισμού  ούτε είναι δυνατόν να βρεθούν εργασίες γι’  αυτούς  θα έχομε φτώχεια και εγκληματικότητα  και ενδεχομένως  θα προκύψουν εθνικοί κίνδυνοι. Άρχισαν δε εκτός των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας  και ψηφισμάτων, και  κάποιες μικροσυμπλοκές, που θα ενταθούν όταν οι μετανάστες αρχίζουν να συγχρωτίζονται με τους ντόπιους.
Στο Βαθύ της Σάμου, που το χοτ-σποτ βρίσκεται στις παρυφές της πρωτεύουσας  και φιλοξενεί  περίπου 5000 μετανάστες, όσο περίπου και πληθυσμός της πόλης , οι οποίοι κυκλοφορούν κυρίως στη παραλία   με τις γυναίκες  να φορούν  μαντίλες νομίζεις, ότι βρίσκεσαι σε μουσουλμανική πόλη. Οι κάτοικοι των πέριξ χωριών αντιδρούν έντονα στη προγραμματισμένη δημιουργία δεύτερου χοτ-σποτ σε μικρή σχετικά απόσταση από το άλλο, γιατί  έτσι θα έχομε  πυκνή συγκέντρωση μεταναστών  σε συνεχόμενο χώρο και διαιώνιση του προβλήματος. Εθνικά σκόπιμο θα ήταν η επανεξέταση της δημιουργίας του νέου χοτ-σποτ.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το γεγονός, ότι φιλοξενεί 3.500.000 πρόσφυγες, τους οποίους μπορεί να διοχέτευση μόνο στην Ελλάδα, που με τις παρούσες συνθήκες θα εγκλωβιστούν εδώ, ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να επιτύχει διάφορα οφέλη  δια των συνεχών διαπραγματεύσεων  και απειλεί  με δηλώσεις του Ερτνογάν ότι θα ανοίξει το δρόμο για την Ευρώπη, εάν δεν  λάβει οικονομική βοήθεια για τους Σύριους πρόσφυγες. ..
Η συνολική λύση του προβλήματος είναι ζήτημα γεωπολιτικό. Η εθνική κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να λάβει μέτρα, ώστε να μεν επωμίζονται όλο το βάρος του μεταναστευτικού  προβλήματος μόνο τα νησιά του Αιγαίου. Εκείνο που μπορεί να γίνει για να σταματήσει η ροή νέων αφίξεων να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να γίνει πεποίθηση στους ήδη εδώ μετανάστες  και αυτοί να ειδοποιήσουν τους επίδοξους μετανάστες, ότι υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν εδώ χωρίς καμιά διέξοδο και προοπτική, για να αναζητήσουν άλλη χώρα διελεύσεως. 
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα φυλάξεως των συνόρων  πρέπει να είναι συνεχή με εθνικά μέσα και όχι με τη FRONTEX ,που εκτελεί ρόλο ναυαγοσώστη, να διατάσσονται και εκτελούνται οι απελάσεις των παρανόμων μεταναστών  και να αποτρέπονται οι ντόπιοι να απασχολούν παρανόμους μετανάστες.
 *Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου