Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Μελκονιάν - ένα Ινστιτούτο βαρύ σαν ιστορία

της Ανδρειανής Δ. Οδυσσέως*
 H Αρμενική κοινότητα σφράγισε και εξακολουθεί να σφραγίζει την Ιστορία της Κύπρου. Προσφέρει χωρίς να απαιτεί. Στις Επιστήμες, στις Τέχνες, στον Πολιτισμό αλλά κυρίως στο εθνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Αφομοιώθηκε στην κοινωνία μας χωρίς ποσώς να απολέσει τον ακαταμάχητο εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα της. Σεβάστηκε την πονεμένη και τραγική χώρα που την υποδέχθηκε τα πέτρινα χρόνια της γενοκτονίας και του ξεριζωμού όσο ελάχιστες θρησκευτικές κοινότητες και ομάδες. Συνεπακόλουθα, και ως κράτος και ως λαός αλλά κύρια ως συντεταγμένοι πολιτικοί σχηματισμοί, και κυρίως ως ΕΔΕΚ, με τις  κρυστάλλινες διαχρονικές θέσεις ενάντια στην διαφθορά και αδιαφάνεια όπου και αν αυτές συντελούνται, που πολεμήσαμε τον ετσιθελισμό από όπου και αν προέρχεται, δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε δίπλα στον Αρμενικό λαό για την σωτηρία του εμβληματικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Μελκονιάν.
 
Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να υπεισέλθουμε στις μεθοδεύσεις και το σκεπτικό των Αρμενικών φορέων στις ΗΠΑ, που διαπνεόμενοι από τα συμφέροντα των πολυεθνικών και αναδύοντας την αποφορά του αντεθνικού διεθνισμού, προκρίνουν αποψίλωση του Ινστιτούτου Μελκονιάν. Σαν απλοί Κύπριοι πολίτες και μόνον, μας είναι αδύνατον να διανοηθούμε την Αρμενική κοινότητα χωρίς τον χώρο που φιλοξένησε τα ορφανά της γενοκτονίας. Γι’ αυτό κι ενώνουμε την φωνή μας και πολλαπλασιάζουμε την δύναμη της για να καταδικάσουμε αυτή την ακατανόητη απόφαση.
 
Κλείσιμο του Μελκονιάν ισοδυναμεί με φραγή και υπόσκαψη των φάρων της μνήμης της σύγχρονης Ιστορίας του Αρμενικού λαού, όχι μόνον στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Κάθε δέντρο που ξεριζώνεται είναι και η κραυγή ενός ορφανού από τα βάθη της Αρμενικής Ιστορίας. Είναι ο θρήνος από τα βάθη της Αρμενίας της ίδιας. Σταδιακή αποψίλωση του Μελκονιάν σηματοδοτεί την αποψίλωση του εθνικού φρονήματος των αδελφών μας Αρμενίων. Δεν θελουμε καν να σκεφτούμε πως κάτι τέτοιο είναι που επιδιώκουν οι θεσμοί που μεθοδεύουν την αλλοτρίωση αυτού του ιστορικού χώρου.
 
 Όταν ο κοινός εχθρός, ο Τουρκικός επεκτατισμός και νεο-οθωμανισμός συμμαχεί με την Σαουδική Αραβία και άλλους μουσουλμανικούς λαούς και ορθώνει τζαμιά και τεμένη σε γη Ελλήνων της Κύπρου με στόχο να αναδείξει την κατεχόμενη Κύπρο σε άντρο και ορμητήριο του Ισλάμ και των φανταμενταλιστών, χώροι σαν το Ινστιτούτο Μελκονιάν οφείλουν να μεταμορφώνονται, να μετεξελίσσονται και να αναδεικνύονται σε φυτώρια παιδείας, πολιτισμού, συνεδριακού τουρισμού, έρευνας για την ιστορία και το ρόλο των Αρμενίων ανάμεσα στους λαούς της ευρύτερης περιοχής. 
 
Είναι απόφαση εθνικής συνείδησης να πορευτούμε μαζί με τα συντεταγμένα σύνολα των αδελφών μας Αρμενίων και αξιοποιώντας τις πολιτικές μας δυνατότητες αλλά και την όποια εμπειρογνωμοσύνη απαιτείται να στηρίξουμε απερίφραστα την επαναλειτουργία αρχικά του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Μελκονίαν μέσα από μια νέα δομή και μια νέα διαχειριστική επιτροπή η οποία θα στηρίζεται στη διαφάνεια και θα διαπνέεται από τις αξίες που κληροδότησαν τα θύματα της γενοκτονίας.
 
Στα χώματα που βρέχτηκαν από τα δάκρυα των ορφανών της γενοκτονίας θέλουμε να στηθούν υποδομές που θα μπορούν να αντλούν Ευρωπαϊκά κονδύλια και να παράγουν τέχνες και ιστορία και πολιτισμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία συντεταγμένα έχει την δυνατότητα να στηρίξει με την εμπειρία της ως κράτος-μέλος της ΕΕ και να επεκτείνει ανάλογες συνεργασίες με το κράτος της Αρμενίας μέσα από διακρατικές δομές. Η ΕΔΕΚ, μέσα από το Γραφείο Έρευνας και Καινοτομίας και το Γραφείο Διεθνών σχέσεων, όχι μόνον είμαστε στην διάθεση της Αρμενικής κοινότητας να εδραιώσει το δικό της Κέντρο Αριστείας σε Κυπριακά χώματα αλλά έχουμε ξεκινήσει ήδη την ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Προσβλέπουμε σε αυτόν τον ιδιαίτερα προικισμένο χώρο της Λευκωσίας, να έχουμε ένα Κέντρο Αριστείας στο οποίο η φωνή των Αρμενίων της διασποράς όχι μόνον θα ακούγεται αλλά θα γιγαντώνεται. Όπου η Αρμενική γλώσσα θα εδραιώνεται σε σχήματα ανώτατης εκπαίδευσης και η Αρμενική κουλτούρα μέσω της Κύπρου θα διαχέεται στους γύρω λαούς.  Περιμένουμε και απαιτούμε να ζωντανέψει ξανά η φωνή των θυμάτων της γενοκτονίας μέσα από τα δέντρα τούτα που φύτεψαν τα ορφανά τους. Εμείς, δεν έχουμε παρά να απλώσουμε το χέρι για να κρατήσουμε το φως που έφεραν αυτά τα ορφανά της Αρμενικής γενοκτονίας στην Κύπρο ζωντανό.
 
*Ανδρειανή Δ. Οδυσσέως
Μέλος Π.Γ. Κ.Σ ΕΔΕΚ
ΠΗΓΗ SIGALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου