Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ο Τσίπρας διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι σηματοδοτεί η υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου

του Βασίλη Κανέλλη
Η αντικατάσταση ενός «μουσαφίρη», της Ελενας Κουντουρά, από έναν άλλον επίσης «μουσαφίρη», τον Θανάση Θεοχαρόπουλου, ουσιαστικά επιβεβαιώνει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το τέλος ενός κόμματος που ξεκίνησε ως ριζοσπαστικό, αριστερό ευρωπαϊκό, προοδευτικό. Που αναδείχθηκε μέσα από τα κινήματα και τις πλατείες (έστω και με τις κακές πλευρές της και την αποδοχή της Χρυσής Αυγής στις συγκεντρώσεις).
Που ανδρώθηκε στους δρόμους της φωτιάς των μνημονίων και στα κάγκελα της ΕΡΤ. Και που τελικά ξεπουλήθηκε από τους ίδιους που μετέτρεψαν ένα κόμμα που βολόδερνε κοντά στο 4% σε ένα κόμμα εξουσίας με ποσοστό 36%.
Θα πει κανείς «περιμέναμε να γίνει υπουργός ο Θεοχαρόπουλος για να καταλάβουμε την οριστική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, την «αποσυριζοποίηση» και την μετατροπή του σε κάτι άλλο;»
Όχι βέβαια. Όμως, η εξαργύρωση των υπηρεσιών που πρόσφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στον Αλέξη Τσίπρα επισφράγισε την συναλλαγή που έλαβε χώρα από τα τέλη του 2018 κι αφορούσε τη συμφωνία των Πρεσπών.
Επιβεβαίωσε την οριστική εγκατάλειψη της Αριστεράς και των αξιών της, όπως την ανέδειξαν οι Λεωνίδας Κύρκος, Γρηγόρης Γιάνναρος, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Τάκης Παππάς κ.λπ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετήσει στο υπουργείο Τουρισμού. Θα μπορούσε να βολέψει ένα στέλεχος που τον στήριξε στα δύσκολα, πριν ακόμη πάει στο Μαξίμου. Θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα νέο στέλεχος του κόμματος για να δείξει τη συνέχεια του κόμματος.

Οι λόγοι που τον υπουργοποίησε


Δεν το έκανε για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι ήθελε να ανταμείψει έναν πολιτικό γυρολόγο ο οποίος μέχρι πριν από μερικούς μήνες τον έβριζε κι έλεγε ότι είναι αδύνατον να συνεργαστεί μαζί του. Το deal της στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών με ανταλλάγματα έκλεισε με την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου.

Ο οποίος βεβαίως ενδεχομένως να μην προλάβει ούτε πέντε συσκέψεις να κάνει, αλλά σίγουρα θα προβληθεί ώστε να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στις εκλογές. Αν και πολλοί λένε ότι έχει υπογράψει την πολιτική του εξαφάνιση με αυτό που έκανε.
Ο δεύτερος λόγος της επιλογής Θεοχαρόπουλου κι όχι κάποιου στελέχους του «σκληρού» πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λεγόμενη «αποσυριζοποίηση». Ο πρωθυπουργός έχει πειστεί ολοκληρωτικά ότι η Προοδευτική Συμμαχία εγγυάται και το δικό του πολιτικό μέλλον. Η δημιουργία μιας πλήρως πασοκοποιημένης παράταξης η οποία δεν θα έχει καμιά σχέση με τα κινήματα της Αριστεράς αλλά θα είναι ένα συστημικό κόμμα. Με βαρίδια του παρελθόντος, με σχέσεις διαπλοκής με επιχειρηματίες, με ξεπουλημένα πολιτικά «ορφανά» που αναζητούν στέγη. Ο,τι δηλαδή είχε το παλαιό πολιτικό σύστημα το οποίο καταγγέλλει ο Τσίπρας όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.
Ο Θεοχαρόπουλος είναι για τον πρωθυπουργό η οριστική στροφή στον λεγόμενο προοδευτικό, κεντροαριστερό χώρο. Ένα «νεύμα» σε όλους όσοι διστάζουν να έρθουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σα να τους λέει: «Ελάτε μαζί μου και θα ανταμειφθείτε». Όπως ανταμείφθηκε ο Θάνος Μωραϊτης και ο Αγγελος Τόλκας ή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο μόνος που έμεινε παραπονεμένος είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, άντε και ο Στέφανος Τζουμάκας που προσφέρουν απλόχερα τη στήριξη τους στο… νέο ΠΑΣΟΚ και στον κατά φαντασίαν του νέο «Ανδρέα Παπανδρέου».

Η Δημοκρατική Παράταξη


Είναι τόσο απροκάλυπτη η αποσυριζοποίηση που στην πρόσφατη ομιλία του στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Αυτό που εμείς ονομάζουμε Προοδευτική Συμμαχία σε όλη την Ελλάδα είναι αυτό που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το ’74 και μετά στην Κρήτη δίνει πρωτιές και μεγάλες νίκες σε όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, σε όλες τις κάλπες σε όλους τους νομούς της Κρήτης».
Δηλαδή, η Δημοκρατική Παράταξη όπως την εννοούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που έβαφε πάντα πράσινη την Κρήτη, είναι ξανά εδώ ως… Προοδευτική Συμμαχία.
Καπηλεία της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ κι εδώ δηλαδή. Για ριζοσπαστική Αριστερά ούτε λόγος φυσικά.
Φυσικά θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και των ηγετών της Αριστεράς ακούγοντας αυτά τα λόγια. Να εκπροσωπεί τη νέα Δημοκρατική Παράταξη ο Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θάνος Μωραϊτης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος; Το λες και απόλυτη ξεφτίλα της Κεντροαριστεράς.
Πόσο μάλλον όταν αυτή τη Δημοκρατική Παράταξη του Τσίπρα εκπροσωπούν και οι δύο… Κόκκαλοι. Ο ένας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της εθνικολαϊκίστικης δεξιάς κι ο άλλος, ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, ο Πέτρος, που… ουδεμία σχέση έχει με τις επιχειρηματικές ελίτ και τη διαπλοκή στην Ελλάδα.
Η ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου κατά της ακροδεξιάς που γιγαντώνεται σε όλη την Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά από αυτούς που είχαν «παντρευτεί» μέχρι πρότινος την ακροδεξιά; Από αυτούς που ανέχονται τους Χρυσαυγίτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι; Αλλά και από αυτούς που με τις πολιτικές τους ενίσχυσαν το κλίμα απόρριψης του πολιτικού συστήματος συνολικά;
Αραγε ο νέος… ΣΥΡΙΖΑ πόση σχέση μπορεί να έχει με ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα που θα αλλάξει τις δομές της ελληνικής κοινωνίας; Ποια μεταρρύθμιση χρεώνεται στον Αλέξη Τσίπρα όταν ακόμη και μετά την τραγωδία στο Μάτι όχι μόνο δεν ζήτησαν συγγνώμη αλλά διατήρησαν την ίδια αποτυχημένη κρατική μηχανή;
Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, της υγείας ή της Παιδείας; Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 έχει να επιδείξει τεράστιες τομές, ο ΣΥΡΙΖΑ τι έχει κάνει για να αλλάξει η Ελλάδα;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μικρό κόμμα μπροστά στη μεγάλη λαϊκή παράταξη, που τώρα οικοδομείται» είπε ο κ. Τσίπρας. Θύμισε σε πολλούς το αμίμητο της Μαλβίνας Κάραλη: «Ο Συνασπισμός δεν είναι κόμμα – είναι δέκα κ…οι που γυρεύουν καρέκλα…».

Αποστρατεία στελεχών


Αυτό το κατάλαβε γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας και γι’ αυτό το διαλύει και πάει για άλλα. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Μα φυσικά η «αποστρατεία» των κορυφαίων στελεχών που προέρχονται από τα σπλάχνα του Συνασπισμού ώστε να τελειώσει οριστικά το αριστερό παρελθόν.

Ο «Νέστορας» Φλαμπουράρης αποχωρεί από τη Βουλή ενώ σημαίνοντα στελέχη θα το κάνουν είτε μόνοι τους είτε θα τους… αποστρατεύσει ο λαός στις εκλογές. Ο Σκουρλέτης έχει πάει στο διαλυμένο κόμμα, ο Κοτζιάς είναι αλλού, υπουργοί όπως Κατρούγκαλος, ο Παππάς, ο Σταθάκης, η Γεροβασίλη, ο Ξανθός, ο Πολάκης, ο Γαβρόγλου κ.λπ. κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βουλής.
Ο πρωθυπουργός θα διασώσει κάποιους είτε βάζοντάς τους στο Επικρατείας είτε κάνοντάς τους ευρωβουλευτές, είτε κάποιον από αυτούς (Τσακαλώτος άραγε) δίνοντας τη θέση του Επιτρόπου.
Όμως, το νέο κόμμα που ευαγγελίζεται είναι σίγουρο ότι δεν θα έχει καμιά σχέση με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας θα πορευτεί με τις… μεταγραφές και με νέα στελέχη όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Τζανακόπουλος, η Νοτοπούλου, ο Ζαχαριάδης.
Τώρα ποιο είναι το πολιτικό βάρος των νέων στελεχών θα φανεί στο χειροκρότημα.
από το «https://www.in.gr/»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου