Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Καθηλώνονται σε όλη την Ευρώπη τα Boeing 737 MAX 8

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Η "καθήλωση" των αεροπλάνων τύπου
Boeing 737 Max είναι το ένα, το λιγότερο δραστικό μέτρο. Το άλλο μέτρο είναι η απαγόρευση της υπέρπτησης   του αεροπλάνου από τον εναέριο χώρο των διαφόρων χωρών - πράγμα που είναι στην ουσία απαγορευτικό για το ίδιο το αεροπλάνο...Η υπόθεση θυμίζει τις τεχνολογικές αστοχίες σε διάφορα θέματα, παρά τη βεβαιότητα των "ειδικών..."

Καθηλώνονται σε όλη την Ευρώπη τα αεροσκάφη Boeing 737 Max όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας τρία 24ωρα μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία.
Η συντριβή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους με τους 157 νεκρούς την Κυριακή, οδήγησε στην εν λόγω απόφαση.
Σε ανάλογες αποφάσεις είχαν νωρίτερα οδηγηθεί οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας δεκάδων κρατών ανάμεσα στα οποία και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά.
Η Ιταλία θα απαγορεύσει από τις 22.00 ώρα Ελλάδας τη χρήση του εναέριου χώρου της στα Boeing 737 Max, δύο ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους ίδιου μοντέλου της Ethiopian Airlines, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας (Enac).
«Δεδομένης (…) της απουσίας ασφαλών πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του δυστυχήματος της Ethiopian Airlines (…) και του προηγούμενου δυστυχήματος τον Οκτώβριο στην Ινδονησία, η Enac διατάζει, ως προληπτικό μέτρο, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ιταλίας σε όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη αρχής γενομένης από σήμερα στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας)», τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου.
Επίσης, η Γαλλία, με τη σειρά της, αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των Boeing 737 Max στον εναέριο χώρο της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).
«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του δυστυχήματος στην Αιθιοπία, οι γαλλικές αρχές πήραν την απόφαση, προληπτικά, να απαγορεύσουν κάθε εμπορική πτήση που πραγματοποιείται με Boeing 737 Max από, προς ή πάνω από τη γαλλική επικράτεια» σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου.
Επιπλέον, η Ιρλανδία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα Boeing 737 Max ως «προληπτικό μέτρο» μετά τα δύο δυστυχήματα με αυτού του είδους το αεροσκάφος, σε διάστημα λίγων μηνών, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (IAA).
Και η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος της για τα Boeing 737 Max, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν η Πολωνία, που διέταξε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της και την καθήλωση του στόλου των αεροσκαφών, η Αυστρία που ανακοίνωσε ότι καθηλώνει τα αεροσκάφη Boeing 737 Max για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας, επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια είναι η κύρια προτεραιότητα στην αεροπλοϊα» αλλά και η Νορβηγία, όπου η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της Νορβηγίας στα Boeing 737 Max, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.
Επίσης, η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε σε απαγόρευση πτήσεων του συγκεκριμένου αεροσκάφους πάνω από την επικράτεια της χώρας.
«Η Πολιτική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς ωστόσο δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες από τον καταγραφέα δεδομένων της πτήσης (σσ: πρόκειται για το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά), εκδώσαμε ως προληπτικό μέτρο οδηγία να σταματήσει κάθε πτήση από κάθε εταιρία, είτε αναχωρεί, είτε προσγειώνεται είτε υπερίπταται του βρετανικού εναέριου χώρου».
Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας προσθέτει ότι η συγκεκριμένη οδηγία θα βρίσκεται σε ισχύ «μέχρι νεοτέρας».
Η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8 και 9 ως «προληπτικό μέτρο», γνωστοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι.
Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών τονίζει ότι τα δύο μοντέλα αεροσκαφών ενεπλάκησαν σε δύο διαφορετικά δυστυχήματα τους τελευταίους πέντε μήνες.
Η απόφαση αναστολής θα εφαρμοστεί μέχρι νεωτέρας, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Απαγορευτικό και από Τουρκία
Από την πλευρά του, ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις πτήσεις των 12 αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max.
Ο Μπιλάλ Εκσί, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρει σε ένα tweet ότι τα αεροσκάφη θα αποσυρθούν από τις εμπορικές πτήσεις από τη 13η Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι καθηλώνει στο έδαφος τον στόλο της των αμερικανικών αεροσκαφών Boeing 737 MAX αμέσως, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας, μετά την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία με ένα αεροσκάφος του ίδιου μοντέλου στην Αιθιοπία την Κυριακή.
«Αυτά τα αεροσκάφη θα καθηλωθούν στο έδαφος έως να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις και να ληφθούν μέτρα ασφαλείας που θα εγγυώνται την ασφαλή λειτουργία τους» τονίζει το υπουργείο σε μια ανάρτηση στο Twitter.
H Jet Airways Ltd και SpiceJet Ltd, δύο κορυφαίες ινδικές αεροπορικές εταιρείες, χρησιμοποιούν αεροσκάφη Boeing 737 MAX 8.
Νωρίτερα την αναστολή των πτήσεων των Boeing 737 Max 8 είχαν ανακοινώσει οι εξής χώρες:
  • Κίνα,
  • Ινδονησία,
  • Αυστραλία,
  • Βιετνάμ,
  • Νότια Κορέα,
  • Μεξικό,
  • Αργεντινή,
  • Μογγολία
Η Boeing θα αναβαθμίσει το λογισμικό των 737 MAX 8 -Δεν το συνδέει με το δυστύχημα
Υπενθυμίζεται ότι βράδυ της Δευτέρας 11.03.2019 -λίγες ώρες μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία- η Boeing ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει μια αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη του τύπου 737 MAX 8. Νωρίτερα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να γίνουν «αλλαγές στον σχεδιασμό» του μοντέλου ως τον Απρίλιο.
Η Boeing δεν έκανε ρητώς καμία συσχέτιση ανάμεσα στην αναβάθμιση αυτή και στη συντριβή ενός 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines την Κυριακή 10.03.2019 στην Αιθιοπία. Στην ανακοίνωση πάντως εκφράζονται τα συλλυπητήρια της διεύθυνσής της προς τους συγγενείς των 157 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.
Η εταιρεία εξήγησε ότι μετά την προηγούμενη συντριβή αεροπλάνου του τύπου που ανήκε στη Lion Air, στην Ινδονησία τον Οκτώβριο, αναπτύχθηκε μια «βελτίωση του λογισμικού ελέγχου» του 737 MAX, προκειμένου το μοντέλο να γίνει «ακόμη πιο ασφαλές». Η αναβάθμιση του λογισμικού σε όλο τον στόλο θα γίνει «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», διαβεβαίωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου