Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ένας ποιητής προάγει το συμφέρον της Ευρώπης

του Κώστα Μαυρίδη*

Τις προάλλες διοργανώθηκε το  Α΄  Διεθνές Συνέδριο για τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, τον Κύπριο ποιητή «των ευρέων ελληνικών οριζόντων». Κύριος συντελεστής το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τον Δήμο Αγλαντζιάς και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. 
 
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες ποιητές με κορυφαία βραβεία από Κύπρο, Ελλάδα και αλλού και προταθέντα για το βραβείο Νόμπελ. Στο συνέδριο συμμετείχαν και παρακολούθησαν αρκετοί καθηγητές και μελετητές του έργου του ποιητή από διάφορες χώρες και πανεπιστήμια. Συνολικά, παρουσιάστηκαν 28 εργασίες γύρω από ένα μεγάλο φάσμα σχέσεων του ποιητή με τις πηγές έμπνευσης και μνήμης του π.χ. ο «αριστοτελικός» Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο διάλογος του με τον Γ. Σεφέρη, η σχέση του με τον Χριστό,  η σύνδεση του με τον μύθο της Ελένης, το Σολωμικό φως, τον κόσμο της Κύπρου και τα καρτερικά ελληνικά ονόματα στα κατεχόμενα, τον οικουμενικό Ελληνισμό, την σχέση του με την γλώσσα, τον Οδυσσέα και την Πηνελόπη, το Βυζάντιο, τα παιδιά κ.ά.  
 
Σε εκείνο το ακροατήριο, θα φάνταζε παράδοξο μια σύνδεση του ποιητή με έναν πολιτικό συνασπισμό κρατών όπως την Ευρ. Ένωση. Όμως υπάρχει! Οι αρχές και αξίες της  Ευρ. Ένωσης, είναι το απόσταγμα του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Και ο πολιτισμός μας, είναι το υπέρτατο συμφέρον (με ή χωρίς εισαγωγικά) που μας κρατά ενωμένους να διαμορφώνουμε το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Άλλωστε, το 2018 είχε οριστεί ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς με το σύνθημα: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον». Για να μπορούμε λοιπόν να έχουμε μέλλον ως κοινός χώρος αξιών, πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας, προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό μας  πολιτισμό. Στην Κύπρο όμως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός υπόκειται μια «σιωπηλή» πολιτισμική γενοκτονία από το 1974. Για 45 χρόνια, η Τουρκία ασκεί συστηματική «εξολόθρευση» μνημείων και εκκλησιών στα κατεχόμενα. Αυτά εξήγησα σε πρόσφατη συνέντευξή μου στις Βρυξέλλες. Ο Κ. Χαραλαμπίδης, καλλιεργώντας τον σύγχρονο πολιτισμό, προάγει το μέγιστο συμφέρον της Ευρ. Ένωσης, τις θεμελιακές αρχές και αξίες της. 
 Οι επιστημονικοί μελετητές του ποιητικού του έργου μπορούν να τεκμηριώσουν ότι πρόκειται για ποιητή με εμβέλεια πολύ πέραν των συνόρων του Ελληνισμού. Παραθέτω μια δική μου μαρτυρία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συνάδελφός μου ευρωβουλευτής Cicilia Wikstrom (Σουηδία) είναι μια εμβληματική προσωπικότητα, με αρκετές θητείες και θεσμικά καταξιωμένη. Για χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών και σήμερα επικεφαλής των Προέδρων όλων των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η καταξιωμένη πολιτική προσωπικότητα δηλώνει θαυμαστής της ποίησης του Κ. Χαραλαμπίδη, του οποίου απαγγέλλει στίχους στα ελληνικά!  Αυτό μόνο του αντισταθμίζει την άγνοια πολλών και την … απουσία ορισμένων.    
 
Τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου Νόμπελ έχουν κατά καιρούς αμφισβητηθεί λόγω  εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων. Ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης δεν έχει ανάγκη άλλης βράβευσης. Ως Ελληνισμός και Ευρώπη κοινών αξιών, έχουμε την ανάγκη αυτή.

* Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Κύπριος  ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ
ΠΗΓΗ  SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου