Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

"Αρχείο Πολέμου"


                       Το «Αρχείο Πολέµου» έχει την ιδιαίτερη τιµή και χαρά 

να σας προσκαλέσει  στην οµιλία-εισήγηση του συγγραφέα

 Υποστράτηγου Ε.Α. Γιάννη Πριόβολου 



Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, ώρα: 19:30 µε θέµα

Τα κατοχικά (1941-1944) Τάγµατα Ασφαλείας  µε ειδικότερους άξονες 

α) Συγκρότηση-σκοπός-στόχος των Ταγµάτων Ασφαλείας.

β) Ποιότητα-προέλευση (κοινωνική, ιδεολογική κλπ.) στελεχών και οπλιτών.

γ) Η αµέσως µετά την απελευθέρωση τύχη τους. 

                                                  Τα κατοχικά Τάγµατα Ασφαλείας


Στόχος του οµιλητή είναι να ρίξει φως σε µια σκοτεινή και επιµελώς κρυµµένη περιοχή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, στην περίοδο της τρίτης κατοχικής κυβέρνησης µε πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής Αµύνης τον Ι. Ράλλη (1943-1944). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαδραµατίστηκε ο κατοχικός Εµφύλιος –παράλληλα µε τον αντικατοχικό πόλεµο– ως προοίµιο του άλλου Εµφυλίου, εκείνου που δεν άργησε να ακολουθήσει (Δεκεµβριανά 1944 και περίοδος 1946-1949). Πρόκειται για την εποχή που  η αναµφισβήτητη εθνικήαντιστασιακή δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ συνδυάστηκε µε τάσεις στρατιωτικού ηγεµονισµού. Ταυτόχρονα είναι και η εποχή που το αντικοµµουνιστικό   πάθος   ορισµένων            (αυτοαποκαλουµένων «εθνικιστών») τους οδήγησε στο σηµείο να µη διστάζουν να συνεργαστούν µε τους καταχτητές ή να καταταγούν στα αντικοµµουνιστικά τµήµατα (Τάγµατα Ασφαλείας, τροµοκρατικές οµάδες Ειδικής Ασφάλειας κτλ.) που όπλιζαν οι τελευταίοι για δικό τους όφελος.
Με βάση µια πληθώρα τεκµηρίων που εντοπίστηκαν σε διάφορα Αρχεία, αλλά και µε την αξιοποίηση πολλών προφορικών µαρτυριών που συγκέντρωσε τα τελευταία τριάντα χρόνια ο ίδιος ο Γιάννης Πριόβολος επιχειρείται µια διείσδυση στον σχεδόν άγνωστο σήµερα κόσµο των Ταγµάτων Ασφαλείας και σχηµατίζεται µια σαφής εικόνα σχετικά µε την «ποιότητα» των στελεχών και οπλιτών που τα συγκροτούσαν.

Η εισήγηση θα διαρκέσει 60’ λεπτά και θα εµπλουτιστεί µε προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού




                                                   
                                                    Ο Γιάννης Πριόβολος

Ο Γιάννης Πριόβολος γεννήθηκε το 1951 στα Μελίσσια Αχαΐας. Είναι απόφοιτος (1975) της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και σήµερα υποστράτηγος ε.α. Εµφανίστηκε στην λογοτεχνία το 1994 µε το ιστορικό-κοινωνικό αφήγηµα «Όσα µολόγαγε ο Καίσαρ» (εκδόσεις Ακτή-Οξύ). Από το 1995 ως το 2003 εξέδωσε τρία ακόµη µυθιστορήµατα : «Αυτοί που νύχτωσαν στο δρόµο», «Ο δρόµος ως το Θιάκι» και «Όσο βαστούσαν τα µελτέµια». Από το 2007 και έπειτα το συγγραφικό του έργο στρέφεται γύρω από ιστορικές µελέτες που αναφέρονται στην περίοδο της κατοχής. «Μια αλυσίδα µνήµες, Αχαΐα και Βόρεια Πελοπόννησος 1940-1949, µαρτυρίες (Κατοχή - Αντίσταση - Εµφύλιος)» ( Αλφειός, Αθήνα 2007), «Στοιχεία από το περιθώριο της Ιστορίας, Μαρτυρίες Χίων του 20ου αιώνα» ( Αιγέας, Χίος 2009), «Μόνιµοι αξιωµατικοί στον ΕΛΑΣ, Οικειοθελώς ή εξ ανάγκης, Νότια και Κεντρική Ελλάδα, µνήµες και αρχειακά τεκµήρια» (Αλφειός, Αθήνα 2009), «Αντιπαραθέσεις και διαµάχες στην κατεχόµενη Μακεδονία (19411944), Μόνιµοι αξιωµατικοί στον ΕΛΑΣ Μακεδονίας, Αρχειακά τεκµήρια» (Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη,  2013). Η µελέτη του για τα Τάγµατα Ασφαλείας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το 2018 µε τίτλο «Εθνικιστική “αντίδραση” και Τάγµατα Ασφαλείας, Εµφύλιος και αντικατοχικός πόλεµος 1943-1944». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου