Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Ο Ζάεφ επιμένει «Μακεδονία»

της Νεφέλης Λυγερού

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», λέει η γνωστή λαϊκή σοφία. Εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να την γνωρίζει, ή έστω να την υιοθετεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Για την ακρίβεια, ο Ζόραν Ζάεφ έχει βαλθεί να αποδείξει ότι μόνο αβάσιμες δεν είναι τελικά οι ανησυχίες όσων εκτίμησαν πως η Συμφωνία είναι τρωτή απέναντι στις όποιες διαθέσεις της γειτονικής χώρας.
Παρ’ ότι η ελληνική Βουλή ενέκρινε την Συμφωνία των Πρεσπών την προηγούμενη Παρασκευή και η πΓΔΜ μετονομάστηκε σε «Βόρεια Μακεδονία», τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ανησυχητικά. Αν μη τί άλλο αποτυπώνουν την επιμονή στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», δίχως τον προσδιορισμό «Βόρεια».

Όταν ο Ζάεφ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη δήλωσή του σε ελληνικό μέσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και από την ελληνική πλευρά, απέφυγε τεχνηέντως να χρησιμοποιήσει τον όρο Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία. «Οι πολίτες της χώρας μας και της φίλης μας της Ελλάδας, μπορούν να είναι υπερήφανοι σήμερα. Είναι η γενιά που έβαλε τέλος σε ένα επεισόδιο της αβέβαιης ειρήνης στα Βαλκάνια. Με την αποδοχή και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, νικητές είναι όλοι οι πολίτες και των δύο χωρών αλλά επίσης και οι πολίτες όλης της περιοχής».
Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε προχώρησε σε δύο αναρτήσεις, κοτσάροντας επιδεικτικά τη όνομα «Μακεδονία».
Σε ανάρτησή του στο Twitter για την παγκόσμια ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα, απέτινε φόρο τιμής στους «7.200 Εβραίους από την Μακεδονία» που υπήρξαν θύματα του ναζισμού. Ακολούθησε δεύτερη ανάρτηση σχετικά με επενδύσεις και μισθούς όπου εκ νέου ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία», και μάλιστα ως λέξη-κλειδί (hashtag). Σε άλλη ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια ανέφερε ότι «η Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου».

Τιτιβίσματα Ζάεφ

Μετά τα τιτιβίσματα του Ζόραν Ζάεφ έρχεται στο προσκήνιο ένα βίντεο από συνέντευξη του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, στο οποίο αναφέρεται στη χώρα του με τον ίδιο τρόπο. Η συνέντευξη δόθηκε σε τοπικό κανάλι στις 19 Ιουνίου 2018, δηλαδή αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεν είναι μόνο τα Σκόπια, όμως, που αδυνατούν να τηρήσουν έστω και προσχήματα πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της Συμφωνίας. Η Άγκυρα στην πρώτη της αντίδραση για την κύρωση της Συμφωνίας, ακολούθησε την ίδια γραμμή. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλωσορίζοντας αυτό το βήμα, πανηγύρισε ότι ξεπεράστηκε το εμπόδιο «για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί και από τις δύο χώρες, οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την κύρωση και της Συμφωνίας, που πραγματοποιήθηκε, αλλά και του πρωτοκόλλου για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Η πρόβλεψη αυτή παραβιάζει τη ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει άλλα.
Ακόμα, όμως, κι αν παρακαμφθεί αυτή η παραβίαση, είναι κανόνας ότι από τη στιγμή που υπογράφεται μία συμφωνία, ακόμα και πριν την κύρωσή της, τα δύο μέρη προσαρμόζονται κι αρχίζουν να την τηρούν στη ρητορική τους. Ειδικά όταν πρόκειται για μία συμφωνία που αφορά ονόματα. Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της κυβέρνησης Ζάεφ επιβεβαιώνει την χρόνια κακοπιστία των Σκοπίων, όπως αυτή αποδείχθηκε περίτρανα όλα τα χρόνια μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη δεκαετία του 1990.
ΠΗΓΗ SLPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου