του Κωστή Ν. Χατζηκωστή
Τι λέγει η Τουρκία στους Συνεργάτες της διεθνώς; Λέγει ότι δεν αναγνωρίζει ύπαρξη Κυπριακής Δημοκρατίας και, συνεπώς, δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη Κυπριακής Οικονομικής Ζώνης. Κράτος όταν δεν υπάρχει (υπέβαλλε και αναλύει), δεν μπορεί να έχει Οικονομική Ζώνη. Υποβάλλει ότι, κι αν ακόμα δεν γίνει αποδεκτή η πιο πάνω θέση, τότε υπάρχει η άλλη ταυτόχρονη και παράλληλη θέση.
Ποια είναι; Αφού υπάρχουν δύο Συνιστώντα Κράτη για τη δημιουργία του Διζωνικού, Δικοινοτικού Ομοσπονδιακού, τότε η διαχείριση της Οικονομικής Ζώνης (Συμφωνίες σχετικές κ.λπ) πρέπει να υπογράφονται και να υλοποιούνται από Ειδική Δικοινοτική Ομάδα. Από Εκπροσώπους και των δύο Συνιστώντων Κρατών. Όχι μόνο των Ελλήνων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα…
Η ελληνική πλευρά τι απαντά στην τουρκική αυτή διπλωματία; Λέγει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ενωμένης Ευρώπης και, συνεπώς, το τι λέγει η Τουρκία περί «αναγνωρίσεως» δεν μετρά. Και τι απαντά η Τουρκία; Λέγει ότι σημασία πρακτική έχει το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Κυπριακό Κράτος. Δεν έχει πρακτική σημασία αν όλοι οι άλλοι την αναγνωρίζουν.
Οι άλλοι δεν έχουν τη ΔΥΝΑΜΗ να γράψουν τη γεωστρατηγική Ιστορία της περιοχής. Είναι η Τουρκία που έχει αυτήν τη δύναμη. Και τούτο έχει κατ’ επανάληψιν αποδειχθεί στην πράξη…
Τι συμβαίνει ΤΩΡΑ; Τώρα τα Ηνωμένα Έθνη (προφανώς με την επιμονή της Τουρκίας) λέγουν ότι στις επόμενες συζητήσεις για λύση του Κυπριακού θα παρεισφρήσει και το θέμα της Οικονομικής Ζώνης και των σχετικών δικαιωμάτων της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, όπως η Τουρκία τα καθορίζει στη «γαλάζια πατρίδα». Και ταυτοχρόνως τι άλλο συμβαίνει; Η Τουρκία λέγει τώρα πιο καθαρά ότι η Κυπριακή Οικονομική Ζώνη δεν… υπάρχει. Υπάρχει Τουρκική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Και έχει ξεκινήσει την ένοπλη διπλωματία της, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, για την επιβολή των τουρκοκυπριακών δικαιωμάτων, τα οποία η ίδια η Τουρκία καθορίζει.
Στο σημείο αυτό η ελληνική πλευρά τι λέγει; Λέγει ότι έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε Τοπικούς Συνεργάτες (Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα) και έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές διεκδικήσεις και απειλές. Αλλ’ η Τουρκία προχωρεί. Δεν προχωρεί με δηλώσεις για εσωτερική λαϊκή κατανάλωση, όπως συνήθως λέγεται. Η Άγκυρα αυτά που λέγει τα εννοεί, τα έχει σχεδιάσει και καθημερινώς προχωρεί στην υλοποίησή τους.
Η κυπριακή ηγεσία και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να μην έχουν άλλες πλάνες. Το θέμα της Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου ήδη έχει μπει στη διαδικασία των επόμενων φάσεων των Συνομιλιών. Το έθεσε έμμεσα αλλά καθαρά ο Γεν. Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία σχετική Έκθεση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά τα νέα δεδομένα. Το ένα δεδομένο είναι αυτό που ο ίδιος έθεσε, δηλαδή η Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Το άλλο είναι το νέο κεφάλαιο της Οικονομικής Ζώνης στον επόμενο κύκλο Συνομιλιών, αν και όταν υπάρξουν…
Είναι, ίσως, η τελευταία ώρα να συμφωνήσει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, όχι τι θέλει, αλλά τι μπορεί να επιτύχει ως λύση του Κυπριακού. Πότε και πώς θα την επιτύχει. Εδώ και 45 χρόνια πάμε να πείσουμε τους ξένους για το τι θέλουμε, αλλά δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Γενικολογεί, διαφωνεί, δεν συμφωνεί, δεν συνεργάζεται η ηγεσία. Τώρα ίσως είναι η τελευταία ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει αποτελεσματική πρωτοβουλία, για να μπορέσει να έχει εσωτερική βάση για εξωτερικούς σχεδιασμούς. Γι’ αυτά που ΜΠΟΡΟΥΝ να επιτευχθούν με βάση τα σημερινά και αυριανά σκληρά δεδομένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου