Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Μερική υποχώρηση Μακρόν

Δεύτερη μεγάλη νίκη, μετά την μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, σημείωσε ο γενναίος και ανυποχώρητος αγώνας των “κίτρινων γιλέκων”.
Ο Εm. Macron, ταπεινωμένος, υποχρεώθηκε σε μερική αναδίπλωση, αποδεχόμενος κάποια από τα αιτήματα των διαδηλωτών, ελπίζοντας έτσι, ματαίως, όμως, όπως όλα δείχνουν, να εκτονώσει τον αγώνα τους.
Ενδιαφέρον θα έχει τώρα η απάντηση των “κίτρινων γιλέκων”, αν και δεν διαφαίνεται διάθεση να ανακόψουν και πολύ περισσότερο να σταματήσουν τον αγώνα τους.
Το μήνυμα των “κίτρινων γιλέκων” είναι συγκλονιστικό: Οι λαοί ενωμένοι, αποφασισμένοι και στο δρόμο μπορούν να σημειώνουν νίκες, να οδηγούν την εξουσία σε υποχωρήσεις και να κερδίζουν σταδιακά αρκετά από τα δίκαια αιτήματά που διεκδικούν.

Αυτό το μήνυμα αφορά πρώτα απ’ όλα τον ελληνικό λαό!!!
Μετά τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε «πακέτο» μέτρων με αύξηση του βασικού μισθού 100 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2019, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές – Κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης»
Ενάμιση χρόνο μετά την ορκωμοσία του ως 25ος πρόεδρος της Γαλλίας, ο Emmanuel Macron βρέθηκε αντιμέτωπος με το μεγάλο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Ένα κίνημα, που δεν απειλεί μόνο την προεδρία Macron αλλά θέτει σε δοκιμασία και κρίση την ίδια την ευρωζώνη και την ΕΕ.
Έπειτα και από το τέταρτο Σάββατο μεγάλων διαδηλώσεων και αναταραχών σε ολόκληρη τη Γαλλία, ο Macron αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, απευθύνοντας διάγγελμα, το βράδυ της Δευτέρας, στον γαλλικό λαό, με την ελπίδα να βάλει ένα τέλος στα οδοφράγματα, τα μπλόκα, τα επεισόδια, τους τραυματίες και τις συλλήψεις.
«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οργή, αλλά μαζί μπορούμε να βρούμε λύση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Γαλλίας.
Αμέσως μετά, ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε “δικαιολογημένη” την “βαθιά” οργή που εκφράζουν τα “κίτρινα γιλέκα” με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα “πλήγωσαν” τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.
Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.
Ο κ. Macron ανέλαβε μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με φόντο τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», ενώ υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για τους χαμηλόμισθους και για όσους κερδίζουν κάτω από 20.000 ευρώ τον χρόνο.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα καταργηθεί η αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα, ενώ κάλεσε όσους εργοδότες έχουν την δυνατότητα, να δώσουν μπόνους στο τέλος του έτους στους εργαζομένους τους.
Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα φορολογούνται πλέον οι υπερωρίες, είπε ότι δεν θα επαναφέρει τον φόρο περιουσίας, ενώ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι γνωρίζει πως ορισμένοι πληγώθηκαν από τα λεγόμενά του, ενώ παραδέχθηκε πως πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι, πιέζονται οικονομικά.
«Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθούμε, αλλά δεν καταφέραμε να δώσουμε απάντηση σε προβλήματα που έρχονται από παλιά» σημείωσε, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενότητας. Όπως τόνισε, «υπάρχει οργή, αλλά μπορούμε να βρούμε λύση μαζί. Ένας λαός που διχάζεται σε τέτοιο βαθμό δεν έχει μακροπρόθεσμη ελπίδα».
Απευθυνόμενος, δε, στους Γάλλους πολίτες, είπε πως «εσείς μου δίνετε νομιμοποίηση, κανείς άλλος».
Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι υπάρχει οργή, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ την ίδια ώρα δεν έκρυψε εκ νέου το αυταρχικό του πρόσωπο και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια απέναντι στις βιαιότητες. «Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία», τόνισε, δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα βρώμικα δόντια του αστυνομικού γαλλικού κράτους.
Ο κ. Μακρόν κήρυξε τη Γαλλία σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», ενώ προανήγγειλε εθνικό διάλογο για τα εργασιακά, την εκπαίδευση και το περιβάλλον.
ΠΗΓΗ  ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου