Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

H Iταλία απειλεί με ύφεση τη...Γερμανία

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ποιος θα σταματήσει την Ιταλία από την πορεία της προς την πλήρη σύγκρουση με την Ευρώπη και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας; Αν η Ιταλία έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες να προκαλέσει τέτοιο ντόμινο αλυσιδωτών αντιδράσεων που να «φρενάρει» την ατμομηχανή της Ευρώπης, ήτοι τη γερμανική οικονομία, γίνεται αντιληπτό ότι ο αντίκτυπος μιας γενικευμένης κρίσης θα είναι δραματικός για ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο.

Τα στοιχεία της Eurostat που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας χρίζουν διπλής ανάγνωσης. Από τη μία πλευρά φαίνεται ότι η Ευρωζώνη δεν θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2% που προβλέπει η ΕΚΤ, αλλά με 1,8%, που συνεπάγεται ότι ο Μάριο Ντράγκι θα είναι πολύ προσεχτικός πριν ανακοινώσει τα τελικά του πλάνα για την απόσυρση του QE καθώς και τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας. Όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώμης-Βρυξελλών, την συμπεριφορά των αγορών και τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή του ο Ιταλός.


Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι οι Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, εκτός από την ιταλική οικονομία προκαλούν με τη στάση τους τεράστια ζημιά σε ολόκληρη την Ευρώπη και δείχνουν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό ως διαπραγματευτικό χαρτί. Γνωρίζουν δε, ότι αν συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο θα προκαλέσουν πολιτικούς τριγμούς λόγω της επιδείνωσης του κλίματος. Το θέμα είναι αν θα επιλέξουν να θυσιάσουν την ιταλική οικονομία μέχρι τις ευρωεκλογές για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Αυτό θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα και πάλι από τη σφοδρότητα με την οποία θα αντιδράσουν οι αγορές.
Σήμερα, παρά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την άρνηση της κυβέρνησης των λαϊκιστών να προχωρήσουν σε αλλαγές για τον στόχο του ελλείμματος, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας δεν εμφανίζει περαιτέρω άνοδο, ενώ το spread με τα γερμανικά ομόλογα διατηρείται πάνω από τις 300 μονάδες βάσης, σε επίπεδο δηλαδή που ναι μεν προκαλεί μεγάλα προβλήματα αλλά δεν ξεπερνά τις 400 μονάδες βάσης που οι περισσότεροι αναλυτές έχουν ονομάσει «σημείο κρίσης». Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,47% όχι πολύ μακριά από το υψηλό του 3,76% που κατέγραψε στα μέσα Οκτωβρίου.

Πλέον η Ιταλία οδεύει ολοταχώς προς τη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» κατά την οποία αναμένεται να υπάρξουν και νέες αναταράξεις, ενώ εκκρεμούν και οικονομικές κυρώσεις. Και αυτό γιατί η μόνη υπαναχώρηση που έκανε η γερμανική κυβέρνηση ήταν να επιδιώξει ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις για να αποπληρώσει χρέος, ενώ δεν έγινε καμία προσαρμογή στο στόχο για το έλλειμμα του 2,4%.

Η γερμανική οικονομία όχι μόνο «φρέναρε» στο γ’ τρίμηνο του έτους αλλά το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% για πρώτη, μάλιστα, φορά από το α’ τρίμηνο του 2015, δίνοντας τροφή σε σενάρια που θέλουν την ιταλική «απειλή» να παίρνει σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες. Παρά το γεγονός ότι αναλυτές αποδίδουν την γερμανική επιβράδυνση κατά κύριο λόγο σε έκτακτους παράγοντες, οι επιδόσεις της ήταν χειρότερες των εκτιμήσεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για την παραγωγή αυτοκινήτων στη Γερμανία, η επιδείνωση σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο οφείλεται κατά το ήμισυ στα προσωρινά προβλήματα στην παραγωγή εξαιτίας των νέων διαδικασιών δοκιμής ρύπων που τέθηκαν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι και οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας αντί θα εμφανίσουν στασιμότητα, όπως αναμενόταν από την πλειονότητα των αναλυτών, στην ουσία επιβράδυναν, υποδεικνύοντας μία γενικότερη τάση ή ένα εν εξελίξει φαινόμενο που χρίζει αξιολόγησης.

Αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζονται οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία στο 1,5% το 2018, έναντι 1,8% προηγουμένως. Για το 2019 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,8%, όμως όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις σε μία σειρά μετώπων με πιο σημαντικό αυτό της Ιταλίας. Αν η ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και η κόντρα με την Κομισιόν μας δώσει πολλά ακόμη επεισόδια μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου, τότε οι κίνδυνοι ακόμη και για τη Γερμανία αυξάνονται δραματικά.

Liberal


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου