Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Ο "τιτανικός" του Εμανουέλ Μακρόν

της Ήρας Φελουκατζή 
Νέα πολιτική κρίση αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος με τη ρήξη που προκάλεσε η παταγώδης παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, στενού πολιτικού συμμάχου του ο οποίος μετατράπηκε πρόσφατα σε επικριτή του εξαπολύοντας μύδρους κατά της πολιτικής του.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Κολόμπ τον επέκρινε για «έλλειψη ταπεινοφροσύνης», στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019, για να θέσει το 2020 υποψηφιότητα για δήμαρχος της Λιόν.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε, επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τώρα αποδυναμώνει ένα σημαντικό υπουργείο που αφορά την ασφάλεια και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Κολόμπ υπέβαλε την Τρίτη την παραίτησή του.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν την αποδέχτηκε και ανανέωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Ανένδοτος ο υπουργός ανακοίνωσε ξανά την παραίτησή του σε ένα 48ωρο και επέβαλε τη θέλησή του φέρνοντας τον Μακρόν προ τετελεσμένου. Τα Ηλύσια προσπάθησαν να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση δίνοντας έμφαση στην επιθυμία του Κολομπ να επανεκλογή του στον Δήμο της Λιον.

Ο Μακρόν αναγκάστηκε να αποδεχτεί την παραίτηση του υπουργού, ο οποίος βιαζόταν να αποχωρήσει από το υπουργείο ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ο διάδοχός του.

Με την παραίτησή του η κυβέρνηση εμπλέκεται σε νέα κρίση. Προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών ανέλαβε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, «εν αναμονή του διορισμού νέου υπουργού».

Λόγω της κρίσης που ξέσπασε, ο πρωθυπουργός ακύρωσε το διήμερο ταξίδι του στη Νότια Αφρική. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών ήταν παγερή. Ο Κολόμπ δεν έκανε καμιά αναφορά στον Μακρόν. Εσπευσε να επανέλθει στο δημαρχείο της Λιόν, στο οποίο ήταν επικεφαλής επί 16 χρόνια πριν γίνει υπουργός το 2017.

Ο προσωρινός διορισμός του Φιλίπ στο υπουργείο Εσωτερικών δείχνει τη δυσκολία της κυβέρνησης να βρει ικανό αντικαταστάτη του Κολόμπ στο υπουργείο Εσωτερικών για να δώσει στους Γάλλους το αίσθημα της ασφάλειας, ενώ ο κίνδυνος για τζιχαντιστικές επιθέσεις είναι πάντα υψηλός στη Γαλλία.

Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποδυναμωμένος μετά από σφοδρές αντιδράσεις για τη φιλελεύθερη πολιτική του, για άστοχες δηλώσεις του, για το μοναρχικό στιλ προεδρίας, για την αλαζονεία του.

Ανοιχτή αντιπαράθεση


Οι εντάσεις οξύνθηκαν όταν ξέσπασε η υπόθεση Μπεναλά που αφορά τον πρώην συνεργάτη του Μακρόν, ο οποίος κατηγορείται για βιαιότητες κατά διαδηλωτών την Πρωτομαγιά ενώ συνόδευε τους αστυνομικούς ως παρατηρητής. Ο Κολόμπ οργίστηκε όταν τον ενέπλεξαν σε μια υπόθεση που αφορούσε τα Ηλύσια.

Οι συσσωρευμένες δυσαρέσκειες και η απογοήτευση του από τον Μακρόν τον εξώθησαν σε ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση με τον πρόεδρο που είχε υποστηρίξει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Κολόμπ ήταν επί χρόνια ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν προσχωρήσει στο μακρονικό κίνημα.

Μετά τη σημερινή ρήξη άγνωστο είναι ακόμη κι αν θα κατέβει με το κόμμα του Μακρόν στις δημοτικές εκλογές.

Σε μια στιγμή που ο Μακρόν προσπαθεί να ανακτήσει την κοινή γνώμη, η παραίτηση του μέντορά του τον αποδυναμώνει και τον αποσταθεροποιεί.

Ηγετικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει χάσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων, έχει πάρει τον κατήφορο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του έχει καταρρεύσει.

Τρεις υπουργοί του παραιτήθηκαν πρόσφατα. Η κυβέρνηση παραπαίει και ο μακρονικός «Τιτανικός» βουλιάζει πολύ γρήγορα, τροφοδοτώντας τα ερωτήματα για το μέλλον, την ανησυχία για την επόμενη τετραετία μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Κολόμπ θα μπορούσε να συνεννοηθεί διακριτικά με τον Μακρόν και να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την παραίτησή. Αλλά ο τέως υπουργός προκάλεσε πολιτική κρίση δημιουργώντας μια πρωτοφανή πίεση με ανακοινώσεις στις εφημερίδες, που έφεραν τον πρόεδρο σε δύσκολη θέση και τον αποδυναμώνουν.

Τα ΜΜΕ αναφέρονται στο «φιάσκο», στο «κωμειδύλλιο», στο «χάος» στις «τορπίλες αδελφών-εχθρών», στις «αλλεπάλληλες κρίσεις εξουσίας» που πλήττουν το προεδρικό κύρος.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Le Monde επισημαίνει ότι «ο Κολόμπ επιβάλλει την παραίτησή του, o Μακρον κλονίζεται». Η εφημερίδα Libération δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της τον ειρωνικό τίτλο «Η φάρσα του Λιονέζου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου