Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Τι δουλειά έχει ο Φάμελλος σε οικολογικό φεστιβάλ;

 

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του φετινού -8ου– GreenWave Festival θα συμμετέχει και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος! Πρόκειται να είναι ομιλητής σε εκδήλωση με τίτλο «Πολιτική και κοινωνική διαχείριση των αποβλήτων», μαζί με τον Μιχάλη Γεράνη, πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τόσο ο Σ. Φάμελλος όσο και ο Μ. Γεράνης έχουν ταχθεί όλα τα τελευταία χρόνια ενάντια σε κάθε φιλο-περιβαλλοντική λύση όπου κι αν έχει προκύψει το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Κι όχι μόνο, είναι υπέρμαχοι καταστροφικών επιλογών στο όνομα της «ενεργειακής αξιοποίησης», όπως η καύση απορριμμάτων.

Μιχάλης Γεράνης

Δείτε για παράδειγμα τι είχε δηλώσει ο Μ. Γεράνης πριν από λίγους μήνες σε επίσκεψη του ΦΟΔΣΑ-ΚΜ που έγινε στη Γαλλία:
«Πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης … να ξεπεράσουμε το κλίμα δαιμονοποίησης των τεχνολογιών καύσης ενώ σκοπός μας είναι μέσα στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού να κατασκευάσουμε κεντρικά μια μονάδα για όλη την Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο από την αξιοποίηση των υπολειμμάτων θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ζεστό νερό και θα τροφοδοτεί τα νοικοκυριά της περιοχής ενώ θα περιορίζει στο ελάχιστο την περιβαλλοντική επιβάρυνση».
Κεντρικός ομιλητής λοιπόν σε ένα οικολογικό φεστιβάλ ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας ο οποίος είναι υπέρ της καύσης σκουπιδιών, που σημαίνει ρύπανση του αέρα, των νερών και του εδάφους με διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και άλλες τοξικές ενώσεις που προκαλούν, πέρα από κάθε αμφιβολία, καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις!

Σωκράτης Φάμελλος

Όσο για τον Σωκράτη Φάμελλο τα λόγια ίσως είναι περιττά, καθώς είτε πρόκειται για το ΣΜΑ Ευκαρπίας, είτε για τις Σκουριές, είτε για την καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, πάντα βρίσκεται στο πλευρό των μεγάλων εταιρειών και σταθερά ενάντια στα κινήματα των κατοίκων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το κίνημα των κατοίκων της Ευκαρπίας θα θυμάται τον Σ. Φάμελλο για την λύσσα με την οποία υποστήριζε την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ενός έργου που ολοκληρώθηκε με τη «συμβολή» των ΜΑΤ που καλούσαν ο Φάμελλος με τον Σίμο Δανιηλίδη.
Ο ΣΜΑ συμπιέζει τα απορρίμματα με συνέπεια να καταστρέφεται κάθε δυνατότητα ανακύκλωσης τους. Τα συμπιεσμένα απορρίμματα στη συνέχεια πηγαίνουν για καύση, με συνέπεια να υπάρχει συμφέρον να γίνεται όσο το δυνατόν μικρότερη ανακύλωση προκειμένου να υπάρχουν «καύσιμα» για το ΤΙΤΑΝ. Για να μην μιλήσουμε για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν μετά την ανέγερση του. Αυτό το έργο προσπαθούσε να παρουσιάσει ο Φάμελλος ως «οικολογικό».
Οι κάτοικοι του Βόλου γνωρίζουν τον Φάμελλο για την στάση του στο θέμα της ΑΓΕΤ. Μια ολόκληρη πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό και παλεύει για τη ζωή της, ενάντια στην καύση των απορριμμάτων, την στιγμή που ο Φάμελλος κάνει πλάτες στην ΑΓΕΤ προκειμένου να βγάζει κέρδη σκορπίζοντας καρκίνο.
Όσο για τις Σκουριές, ο «οικολόγος» Φάμελλος μας έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράφανε τη Σύμβαση με την Eldorado, αλλά από τη στιγμή που έχει υπογραφεί τι να κάνουνε… και φυσικά δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει το καταστροφικό έργο της εταιρίας.

Οι ευθύνες των διοργανωτών του φεστιβάλ!

Όλα αυτά πιθανόν να είναι γνωστά ή και αναμενόμενα, είναι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει διαλέξει στρατόπεδο.
Το ερώτημα όμως είναι: τι δουλειά έχουν αυτοί οι αξιωματούχοι, που τάσσονται σταθερά ενάντια στην προστασία του περιβάλλοντος, σε ένα οικολογικό φεστιβάλ; Ιδιαίτερα όταν κεντρικό θέμα του φεστιβάλ είναι η διαχείριση των απορριμμάτων;
Η ευθύνη των διοργανωτών του φεστιβάλ («Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης») είναι τεράστια. Γιατί φυσικά οι πολιτικοί αυτοί θα εξαργυρώσουν την παρουσία τους σε μια διοργάνωση που μιλάει στο όνομα του περιβάλλοντος ξεπλένοντας τις πολιτικές που εφαρμόζουν!
Ειδικά σε μια περίοδο που μια σειρά κινήματα δίνουν μάχες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον (Σκουριές, κίνημα ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο, Λευκίμμη, κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στο Βόλο, κα), μια τέτοια κίνηση αποτελεί πρόκληση!

Είναι πολιτικό ξέπλυμα, δεν είναι οικολογικός διάλογος

Αν κάποιοι προβληματίζονται για το κατά πόσο μια συμμετοχή των ανθρώπων της εξουσίας σε ένα πάνελ οικολογικού φεστιβάλ μπορεί να «προάγει τον διάλογο», ας τους θυμίσουμε το είδος του διαλόγου με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι όσοι δοκίμασαν να πουν την άποψη τους για τις πολιτικές της κυβέρνησης και των εταιριών: ΜΑΤ, ξύλο, διώξεις, δακρυγόνα και λάσπη. Θα «συζητήσουμε» με όσους είναι υπεύθυνοι για αυτές τις πολιτικές και την καταστολή ενάντια στα κινήματα; Είναι αστείο κάτι τέτοιο και μόνο σαν σκέψη. Ο Φάμελλος δεν έχει πρόβλημα ενημέρωσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Είναι όμως στην αντίπερα όχθη από τα κινήματα που παλεύουν για το περιβάλλον. Τι δουλειά έχει λοιπόν σε ένα περιβαλλοντικό φεστιβάλ; Εκτός και αν το πολιτικό «ξέπλυμα» θεωρείται «οικολογική» πράξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου