Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Αλλάζει τα δεδομένα η παραίτηση Σακελλαρίου για το ασφαλιστικό και άλλες υποθέσεις;

του Παναγιώτη Στάθη
Οι σοβαροί τριγμοί που επέφερε η παραίτηση, 1,5 μήνα πριν την εκπνοή της θητείας του, του προέδρου του ΣτΕ, Νικ. Σακελλαρίου, γέννησαν δυο βασικά ζητήματα εντός του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου:
-Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς διασκέψεις σοβαρότατων υποθέσεων στις οποίες προέδρευε ο απερχόμενος πρόεδρος
-Ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα τον διαδεχτεί οριστικά, και φυσικά αν θα καταφέρει να επανενώσει ένα δικαστήριο "πλήρως" διασπασμένο.
Ως έχει
Στο ΣτΕ εκκρεμούν αποφάσεις που άπτονται κυρίαρχων κυβερνητικών πολιτικών. Άλλωστε η παραίτηση Σακελλαρίου ήρθε μετά τη διαρροή αποτελέσματος διάσκεψης κεκλεισμένων των θυρών, στη διάρκεια της οποίας με 13-12 ψήφους κρίθηκαν συνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για τον "τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων που είχαν εκδοθεί έως το 2016". Κάτι που αν Κάτι που αν καταστεί οριστικό οδηγεί στις περικοπές των συντάξεων. Πληροφορίες που διέρρευσαν ανέφεραν πως από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί η ψηφοφορία.

Γεγονός εντελώς σπάνιο, αλλά όχι απίθανο. Τα δεδομένα όμως έχουν ως εξής:
-Για τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου (τουλάχιστον 30 συνολικά, στις οποίες προήδρευε ο κ. Σακελλαρίου), καθήκοντα προέδρου θα ασκεί η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ, πρόσωπο με υψηλή εμπειρία, κύρος και νομική κατάρτιση. Παράλληλα ένα από τα αναπληρωματικά μέλη της συγκεκριμένης σύνθεσης, θα πάρει κανονικά μέρος στις επόμενες διασκέψεις με δικαίωμα ψήφου πλέον, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός 25 των μελών που ψηφίζουν. Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να επαναληφθούν οι ψηφοφορίες που είχαν προηγηθεί: Οριστικά αυτό δεν θα γίνει, όπως αποφασίστηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Άρα: Παραμένει το αποτέλεσμα της διάσκεψης που είχε κρίνει αντισυνταγματική την ένταξη στον ΕΦΚΑ των ελευθέρων επαγγελματικών και του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς (17-8) καθώς και αυτό που έκρινε συνταγματικό το σκέλος επανυπολογισμού των συντάξεων (13-12). Ο κ. Σακελλαρίου και στις δυο διασκέψεις φέρεται να είχε ψηφίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας. Λέγεται πως υπέρ της αντισυνταγματικότητας του τρόπου επανυπολογισμού συντάξεων είχε ψηφίσει και η κ.Σάρπ.
-Για την υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος.
-Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Παπαγεωργίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαγεωργίου ήταν εισηγητής στην πρώτη δίκη που έγινε στο ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες και κρίθηκαν αντισυνταγματικά τμήματα του νόμου
Νέος Πρόεδρος και επιπλέον αντιπρόεδροι
Κανονικά η θητεία του προέδρου έληγε στις 30 Ιουνίου. Μετά την παραίτηση Σακελλαρίου και μέχρι το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει για τον διορισμό του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος -κατά πολλούς- "παίζει" και για τη θέση του προέδρου που θα επιλέξει η κυβέρνηση.
Ο κ. Ράντος διατηρεί παλιά φιλία με τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Στη λίστα υπάρχουν ακόμα τα ονόματα επίσης έμπειρων αντιπροέδρων όπως η Αικατερίνη Συγγούνα, ο Αναστάσιος Γκότσης, η Μαίρη Σαρπ, η Μαρία Καραμανώφ, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Ιωάννης Γράβαρης, ο Γεώργιος Παπαγεωργίου και η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου. Η τελευταία έγινε αντιπρόεδρος με βουτιά στην ιεραρχία, ενώ ο κ. Παπαγεωργίου ήταν εισηγητής της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών (υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου η άποψή του) ενώ ισχυρή φαντάζει η υποψηφιότητα και του κ. Γράβαρη, τασσόμενος στην πλευρά της μειοψηφίας. Η κ. Καραμανώφ έχει ισχυρό δικαστικό προφίλ και είχε γίνει ευρέως γνωστή για τις θέσεις της σε θέματα περιβάλλοντος, ειδικά την περίοδο της θητείας του Μιχαήλ Δεκλερή στο Ε΄ τμήμα του Δικαστηρίου. Υψηλής εκτίμησης χαίρει μεταξύ των συναδέλφων της και η κ. Σακελλαροπούλου. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται η βουτιά στην ιεραρχία θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση να προτιμηθεί γυναίκα, αφού θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που το ΣτΕ θα αποκτήσει πρόεδρο γένους θηλυκού, κάτι που ήδη έχει συμβεί στα άλλα δυο ανώτατα δικαστήρια (Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο).
Δύο επιπλέον αντιπρόεδροι
Πάντως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει και δυο νέους αντιπροέδρους καθώς αποχωρούν δυο λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση,. Παράλληλα, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, ήδη στη Βουλή βρίσκεται σχέδιο νόμου με το οποίο αυξάνονται οι θέσεις αντιπροέδρων κατά 2 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 12 (2 για κάθε ένα από τα 6 τμήματα του δικαστηρίου). Συνεπώς το υπουργικό συμβούλιο θα επιλέξει πλέον έναν πρόεδρο και 4 αντιπροέδρους για τον Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου