Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

"Τα σύνορα της καρδιάς" του Ερντογκάν

του Κώστα Μαυρίδη

Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ 
Ο νέο-οθωμανισμός του Ερντογάν για τα «σύνορα της καρδιάς» του, δεν είναι αόριστη ή στιγμιαία έξαρση. Έχει γεωγραφικό πλάτος που το προσδιορίζει δημόσια ενώπιον έξαλλου πλήθους. 
Ο Ερντογάν διατυμπανίζει ότι στην κληρονομιά της  σημερινής Τουρκίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι «τα 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης γης και όχι οι 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της σημερινής Τουρκίας». Η εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν είναι δείγμα των «συνόρων της καρδιάς του» και επιβεβαιώνει την εγκληματική περιφρόνηση προς κάθε έννοια ανθρωπισμού και προς την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων από όλους ανεξαιρέτως (Συριακή Κυβέρνηση και αντίπαλες πλευρές, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία) για τουλάχιστον ένα μήνα ώστε να παρασχεθεί στοιχειώδης ανθρωπιστική βοήθεια π.χ. περίθαλψη και τροφοδοσία σε ασθενείς, τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους και παιδιά κ.ά. Όλοι αγνόησαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά η Τουρκία «ξεχώρισε» αφού  -παρά και τις αμερικανικές υποδείξεις για συμμόρφωση-, δήλωσε δημόσια την συνέχιση της εισβολής εναντίον των Κούρδων της Συρίας που «βάφτισε» τρομοκράτες, ενάντια στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας.   
 
Ενώ συμβαίνουν αυτά, στην Κύπρο φωνές επιμένουν για επιχειρήματα και ελιγμούς  επικοινωνιακού χαρακτήρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν. Μακάρι τα επικοινωνιακά επιχειρήματα να αντικαθιστούσαν την απαιτούμενη στρατηγική ουσίας μέσω συμφερόντων και κόστους στον αντίπαλο. Αν όμως υπάρχουν τέτοια «αποτελεσματικά» επιχειρήματα, επιβάλλεται να παρατεθούν. Αλλά, όσοι επιθυμούν επιστροφή στις συνομιλίες με τους όρους του Ερντογάν και με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς εντός του «διακοινοτικού διαλόγου» -αντί του πλαισίου της ΕΕ-, να το θέσουν ευθέως. Πάντως, η υποδούλωση στους «κανόνες» του Ερντογάν δεν ανατρέπει την κατοχή. Θα είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τη θεωρία τους, πως εάν μαζί με τόσα άλλα (Τουρκοκυπριακά βέτο, εκ περιτροπής προεδρία, πρώτο λόγο στις κατεχόμενες περιουσίες, ισότιμη συγκυριαρχία, εγγυητικά δικαιώματα…), παραχωρήσουμε και κυρίαρχο ρόλο στην Τουρκία για την ενέργεια στις θάλασσες της Κύπρου, θα απαλλαχτούμε έτσι από την κατοχή και θα γλυτώσουμε από την Τουρκία!    
 
Μπροστά στις βολικές θεωρίες, τα αδίσταχτα «εργαλεία» του τουρκικού επεκτατισμού παραμένουν αναλλοίωτα, όπως γενοκτονίες, εθνοκάθαρση, μεταφορά εποίκων κ.ά. Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως ορίζει ο Χάρτης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (από 2002 και μετά) αλλά η Τουρκία δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. 
 
Τις προάλλες,  ο πολιτικός επιστήμονας Thomas Schmidinger στοιχειοθέτησε εμπεριστατωμένα (στις Βρυξέλλες) τη νέα μαζική ανθρωπιστική τραγωδία στο Αφρίν. Η Τουρκία στοχεύει στην εθνοκάθαρση των πληθυσμών που διαβιούν εκεί (πρωτίστως Κουρδικής καταγωγής) και αντικατάστασή τους με 500.000 Τουρκομάνους και Τούρκους από την Τουρκία, όπως επιβάλλουν «τα σύνορα της καρδιάς» του Ερντογάν! Το σχέδιο δοκιμάστηκε στην Αλεξανδρέττα, στην κατεχόμενη Κύπρο κ.ά. 
 
Ο αγώνας της απανταχού ανθρωπότητας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ. Στις 15-16 Μαρτίου 2018, διοργανώνεται Άτυπο Δικαστήριο στο Παρίσι για τα εγκλήματα της Τουρκίας κατά των Κούρδων όπου θα καταθέσουν μάρτυρες και θα αξιολογηθεί μαρτυρικό υλικό. Συμμετέχω ως διεθνής παρατηρητής. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου