Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Και στο βάθος ελάφρυνση χρέους...


Αλυσσιδωτές θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, για το πρόγραμμα στήριξης και την έξοδο από αυτό, αλλά και για το ζήτημα του χρέους, προκαλεί η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αυτή την φορά από τον οίκο Fitch. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από Β- σε Β με θετική προοπτική, εκτιμώντας ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα βελτιωθεί.
Αιτιολογεί μάλιστα την απόφασή του, βασιζόμενος στην διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, το ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης, αλλά και στα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν για να εφαρμοσθούν έως το 2020.
Σύμφωνα με τον Fitch, οι προσδοκίες για την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιορίζουν τους κινδύνους να υπονομευθεί η οικονομική ανάκαμψη από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
«Η θετική αξιολόγηση αντανακλά την προσδοκία του Fitch ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επίσης χωρίς τη δημιουργία αστάθειας έως τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018», σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Παραλλήλως θεωρεί ότι η Ελλάδα και οι επίσημοι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η οποία, πάντα κατά την εκτίμηση του Fitch, δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής.
«Κατά την άποψή μας, τμήματα του πακέτου μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπόκεινται σε όρους που είναι πιθανόν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και έχουν νομοθετηθεί για να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018», προσθέτει ο διεθνής Οίκος. Σημειώνει ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν να μετατοπίζουν το κέντρο βάρους της πολιτικής τους για την Ελλάδα και από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους μετακινούνται στην σύνδεσή τους με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ.

Μέτρα για το χρέος

Σχολιάζοντας την εξέλιξη η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblat αναφέρει ότι ο Fitch αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι το Eurogroup θα της χορηγήσει περαιτέρω ανακούφιση για την εξυπηρέτηση του χρέους της κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Οίκος αξιολόγησης βλέπει την Ελλάδα να βαδίζει στον σωστό δρόμο και αξιολογεί πιο θετικά τη φερεγγυότητά της, ενώ οι «θετικές» προοπτικές που δίνει αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες βελτιώσεις.
Θετικό τέλος τον Αύγουστο του 2018 βλέπει και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. «Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έχουν έννομο συμφέρον να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει όσα έχει υποσχεθεί», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι εντός των προσεχών ημερών, χωρίς να αποκλείεται και στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Σημείωσε επίσης ότι τα θέματα που εκκρεμούν είναι «τεχνικής φύσεως» και δήλωσε βέβαιος ότι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα τρία ανοιχτά θέματα αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Σχετικά με το ΔΕΣΦΑ, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, για το Ελληνικό είπε, ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σημείωσε ότι οι θεσμοί εξετάζουν αν και κατά πόσο λειτουργεί η συνεχής και απρόσκοπτη ροή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου