Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ποιός....." ξέχασε " την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο;



του Κώστα Μαυρίδη
Κύπριου Ευρωβουλευτή

Η συνέντευξη του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σχολιάστηκε και από τον Κυβ. Εκπρόσωπο που υπέδειξε ότι o Τσαβούσογλου «επιλέγει να ξεχνά ότι η απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο είναι το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο». Ορθός ο Κυβ. Εκπρόσωπος αλλά ο Τσαβούσογλου «επιλέγει να ξεχνά» επειδή εκπροσωπεί την Τουρκία, τον εισβολέα το 1974 που έκτοτε κατέχει παράνομα διά των στρατευμάτων της έδαφος της Κύπρου.

Μόλις δύο μέρες πριν την συνέντευξη, ο Ν. Αναστασιάδης «επέλεξε να ξεχάσει» την τουρκική εισβολή και κατοχή αναφερόμενος σε «τραγικά γεγονότα του 1974» μιλώντας από γραπτό κείμενο στην Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος του μοναδικού κράτους της ΕΕ που υπέστη εισβολή και κατοχή «επέλεξε να τα ξεχάσει» ενώπιον δεκάδων εκπροσώπων Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων αλλά ο Κυβ. Εκπρόσωπος επέλεξε να στιγματίσει τον Τούρκο Υπ. Εξ.

Παρεμπιπτόντως, «τραγικά γεγονότα του 1974» αντί για εισβολή και κατοχή, «απώλειες» αντί για σκοτωμένοι και εκτελεσθέντες, «βόρειο» μέρος αντί για κατεχόμενο και άλλες τέτοιες «ουδέτερες» αναφορές, πρωτο-εμφανίστηκαν στα «επαναπροσεγγιστικά σεμινάρια» που λειτούργησαν με χρηματοδότηση εξωτερικού και ξένους διδάσκοντες.
Ακολούθως, εγχώριοι απόφοιτοι ως διαμορφωτές κοινής γνώμης (opinion leaders) όπως οι χρηματοδότες και διοργανωτές των «σεμιναρίων» τους ονόμασαν, ανέλαβαν προώθηση του Σχ. Ανάν. Πάντως, ο Γεν. Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι διαπράττουν ποινικό αδίκημα όσοι επιλέγουν να υποβαθμίζουν εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσβολή διαπράττουν εκείνοι που «επιλέγουν να ξεχνούν» την τουρκική εισβολή και κατοχή, αλλά τα θυμούνται στις κηδείες και στα μνημόσυνα των ηρώων μας. 

Οι μεταλλάξεις του Προεδρικού είναι φαινόμενο. Για δύο χρόνια, κάθε κριτική της διαδικασίας που ακολουθούσε ο Ν. Αναστασιάδης αντιμετωπιζόταν με ένα επιχείρημα: «η τελική συμφωνία λύσης θα τεθεί ενώπιον του λαού να αποφασίσει». Σήμερα, ο Πρόεδρος προτάσσει στην διαδικασία (και ο περίγυρος επαναλαμβάνει) την ασφάλεια και τον ρόλο της Τουρκίας και θεωρεί την διαδικασία όχι μόνο σημαντική -όπως του υποδεικνύαμε- αλλά θέμα ουσίας.

Παρεμπιπτόντως, πριν μερικούς μήνες, μετά την συνάντηση Ν. Αναστασιάδη – Γιούγνκερ (Κομισιόν), ο Κυβ. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κομισιόν υιοθέτησε τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη απορρίπτοντας το αίτημα της Τουρκίας για τις 4 βασικές ελευθερίες, πράγμα που μεταδόθηκε ως πρώτη είδηση. Στην πραγματικότητα, η Κομισιόν δεν υιοθέτησε τις θέσεις του Ν. Αναστασιάδη αλλά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για ψευδή είδηση. Η διαμαρτυρία αποσιωπήθηκε. Στο μεσοδιάστημα, ο Πρόεδρος και άλλοι «επιλέγουν να ξεχνούν» την τουρκική εισβολή και κατοχή, που θυμούνται στις κηδείες και μνημόσυνα ηρώων.

Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu*
ΠΗΓΗ : SIGMALIVE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου