Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;




Την ανάγκη να τονωθεί η λιγνιτική παραγωγή της χώρας η οποία έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά, επισήμανε σε  συνέντευξή του  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. Η υπόδειξή του επιβεβαιώνει πλήρως τα «σήματα συναγερμού» που πρόσφατα εξέπεμψαν ειδήμονες   όπως ο συνεργάτης της «Οικονικής» Νίκος Στεφανής.
Όπως ανέφερε ο Μ. Παναγιωτάκης, η εγχώρια λιγνιτική παραγωγή θα κινηθεί φέτος στα επίπεδα των 15,5 TWh από 19,5 πέρυσι και από 30 TWh που ήταν παλιότερα.  Ζήτησε, επίσης, να τροποποιηθεί ο Κώδικας Κεφαλαίου, ώστε να μην συνυπολογίζεται στις προσφορές του Ημερήσιου Προγραμματισμού το κόστος των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα των λιγντικών μονάδων και να καταργηθεί το τέλος λιγνίτη, μετά και την κατάργηση του ΕΦΚ(Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) στο φυσικό αέριο. Ο κ. Παναγιωτάκης επανήλθε στο θέμα της ανάγκης χορήγησης δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα, όπως κάνουν άλλα κράτη, λέγοντας ότι αποτελεί «στρατηγικό ζήτημα» και όρο για την ύπαρξη επαρκούς λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα, η οποία είναι απαραίτητη τουλάχιστον για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Βολές εξαπέλυσε επίσης ο κ. Παναγιωτάκης για τον προσωρινό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας (ΑΔΙ) καθώς, όπως είπε, αποκλείει την υδροηλεκτρική παραγωγή, και επιβαρύνει τη ΔΕΗ με περίπου 80 εκατ. ευρώ στο 12μηνο, γεγονός που θα εξανεμίσει την ωφέλεια που έχει η ΔΕΗ από την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι η ΡΑΕ πρέπει, επιτέλους, να θεσμοθετήσει το μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος και να βασίζεται σε όρους αγοράς. «Βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο, η ΔΕΗ που κατηγορείται ότι δεν θέλει το άνοιγμα της αγοράς να υπερασπίζεται τη λειτουργία της αγοράς και άλλοι να μην την θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. https://olympia.gr/2016/05/26/%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BD%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%8C%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC/


4 σχόλια:

  1. 14.11.2013
    Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
    Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
    Θέμα: Πραγματοποιούμενες επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας
    Για το λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε οιασδήποτε σχετικές Μελέτες που έχουν εκπονηθεί και παραλειφθεί, προκειμένου να διερευνήσουμε σε ποιο σχεδιασμό βασίζονται, οι πραγματοποιούμενες επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και να αναζητήσουμε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

    Ποια είναι τα τεχνικά απολήψιμα κοιτάσματα λιγνίτη στην Περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας; Να μας δοθούν τα ανάλογα στοιχεία.
    Ποια είναι τα οικονομικά απολήψιμα κοιτάσματα στην περιοχή; Να μας δοθούν τα ανάλογα στοιχεία.
    Υπάρχει επικαιροποιημενο και από ποια και έγκριτη  μελετητική μεταλλευτική εταιρία, μελέτη του κοιτάσματος στην ευρύτερη περιοχή Δυτ.Μακεδονιας και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας; Να μας δοθεί η ανάλογη μελέτη.
    Βάση ποιου masterplan πραγματοποιείται η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του ΛΚΜΔ, όταν παρατηρείται, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, μείωση του εξορισσομενου λιγνίτη τα τελευταία χρόνια; Να μας δοθεί το επικαιροποιημένο masterplan.
    Στις επισυναπτόμενες μελέτες εκμετάλλευσης έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό σας η ύπαρξη τηλεθερμάνσεων της περιοχής και οι προβλεπόμενες επεκτάσεις; Να μας δοθούν οι ανάλογες μελέτες που ελήφθησαν υπόψη.
    Ποια είναι η σχεδιαζόμενη παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους λιγνιτικούς Α.Η.Σ. της περιοχής Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας και πως επηρεάζεται ο προγραμματισμός και η εξέλιξη των λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων που είναι σε λειτουργία; Να δοθεί η ανάλογη μελέτη.

    Η Βουλευτής
    `
    Ευγενία Ουζουνίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Quiz για αυτούς που είναι υποψιασμένοι
    Η τελευταία απόφαση ΔΕΗ για κατεδάφιση της ΛΙΠΤΟΛ και ΑΗΣ Πτολεμαΐδας επιβεβαιώνει Η ΟΧΙ το γεγονός οτι τα εύκολα και ρηχα κοιτάσματα στην περιοχή μας έχουν εξαντληθεί???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια παρεμβάσει και πρόταση του Απόστολου Ευθυμιάδη

    Όταν οι Αμερικανοί πριν 10 χρόνια αντιμετώπισαν έντονα προβλήματα εξαρτήσεως από εισαγόμενα καύσιμα, προχώρησαν με γενναιότητα στην εξαγωγή του σχιστολιθικού αερίου και σήμερα είναι ενεργειακά σχεδόν αυτάρκεις και μάλιστα κάνουν και εξαγωγές υγροποιημένου σχιστολιθικού αερίου.

    Τώρα ήρθε η ώρα και εμείς να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να στραφούμε στην εξαγωγή του λιγινταερίου από τα "ξοφλημένα" πεδία λιγνίτη καθώς και την διάνοιξη νέων. Το λιγνιταέριο είναι κατά πολύ φιλοκότερο στο περιβάλλον και ευκολότερο στην εξαγωγή από το σχιστολιθιλό αέριο. Τι περιμένουμε λοιπόν, να ξεμείνουμε εντελώς από λιγνίτη ή έστω να δούμε τον λιγνίτη να συμμετέχει κάτω του 20% στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και Μην αμφιβάλλεις ... Εδώ έγιναν τόσα και τόσα χωρίς καμμία αντίδραση και αντίσταση...................... Ετοιμόρροπος και κατεδαφιστέος ο κόσμος μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή