Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και η δομημένη ασυναρτησία




Ο Ανδρέας Κονδύλης, δήμαρχος  Αλίμου, συνεντευξιάζεται στον Πάνο Παναγιωτόπουλο και μας εξοικειώνει με τον σπανιότατο όρο «ιδιωτικός δήμος» (!!!) και με τους λιγότερο σπάνιους «ιδιωτική πόλη» και «αντισταθμιστικά ωφελήματα». Ούτως ή άλλως  καταλαβαίνουμε ότι καλλιεργούνται προσδοκίες ωφέλειας προς τους περιοίκους, από το νέο status  του ιδιωτικοποιημένου χώρου…

Ανδρέας Κονδύλης :

“Στον Άλιμο βρίσκεται η μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας, η οποία είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, έχουμε περιουσία του δημοσίου που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ αυτή τη στιγμή και υπάρχει μια ασάφεια αν οι παραλίες και η περιουσία της ΕΤΑΔ πάει όλη στο υπερταμείο, φαίνεται ότι πηγαίνει στο υπερταμείο, και έχουμε και το αεροδρόμιο του Ελληνικού, τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση σε εξέλιξη στην Ελλάδα, ένα τμήμα του οποίου υπάγεται στο δήμο Αλίμου.

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού ανήκει σε τρεις δήμους, στον Άλιμο, στη Γλυφάδα και το μεγαλύτερο μέρος στο Ελληνικό-Αργυρούπολη.

Στο δήμο Αλίμου υπάγεται και όλη η παραλία του Αγίου Κοσμά. Έχουμε λοιπόν μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις σε εξέλιξη, οι οποίες θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις τοπικές κοινωνίες.
Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη συνεργασία του δημοσίου με το ιδιωτικό κεφάλαιο, αρκεί να πληρούνται κάποιοι όροι (προστασία του κοινωνικού συμφέροντος του περιβάλλοντος, θέσεις εργασίας κλπ)”

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Η εικόνα που έχω και προέρχεται από την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι ότι αυτή η επένδυση αφήνει τον πολίτη απέξω.

Ανδρέας Κονδύλης: “Είναι ακριβώς όπως το λέτε, εμείς πήραμε μια γενναία απόφαση σαν δημοτικό συμβούλιο, σαν δημοτική αρχή τον περασμένο Νοέμβρη και είπαμε ότι αλλάζουμε τη στάση που είχε ο δήμος Αλίμου εδώ και δεκαπέντε χρόνια και ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης και ανοίγουμε διάλογο με την πολιτεία για να δούμε αυτό το σχέδιο τι είναι, πως μπορεί να το υποδεχθεί καλύτερα η περιοχή μας και πως μπορεί να υπάρξουν και κάποιοι όροι που να διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής αλλά και κάποια αντισταθμιστικά ωφελήματα”.

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση;

Ανδρέας Κονδύλης: “Δυστυχώς ενώ αρχικά μας είχαν πει ότι θα γίνει αυτός ο διάλογος στην πορεία αισθανόμαστε κάπου, να μην πω βαριά κουβέντα ότι μας έχουν εξαπατήσει, αλλά ο διάλογος αυτός δεν έχει γίνει. Προχωράνε σοβαρά σχέδια που έχουν κατά την εκτίμησή μας σοβαρά προβλήματα, σοβαρές μονομέρειες που υπάρχει το νομικό περιθώριο και ο πραγματικό περιθώριο να βελτιωθούν. Δηλαδή στη σύμβαση που έχει υπογράψει ήδη το ελληνικό δημόσιο, υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να ρυθμιστούν. Κατά την εκτίμησή μας υπάρχουν τρόποι και υπάρχουν προτάσεις αλλά δυστυχώς κανείς δεν τις ακούει”.

Τον χώρο του μητροπολιτικού πάρκου που είναι 2.500 στρέμματα, από τη σύμβαση προβλέπεται το ελληνικό δημόσιο θα συστήσει ένα φορέα που θα διαχειρίζεται όλους αυτούς τους χώρους και θα ασκεί και τις αρμοδιότητες των δήμων, καθαριότητα κλπ.

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Αυτό που μου λέτε ώρα είναι ιδιωτικός δήμος που θα λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του επενδυτή, καλά το κατάλαβα;

Ανδρέας Κονδύλης: Δεν έχει αποσαφηνιστεί στη σύμβαση, μπορεί να συσταθεί είτε ένας δημόσιος φορέας με τη συμμετοχή και των τριών δήμων, ενδεχομένως και της περιφέρειας και του κράτους και να υπάρχει μια διαχείριση δημόσια στους δημόσιους χώρους, μιλάμε δηλαδή για το πάρκο, την αποκομιδή των σκουπιδιών, το φωτισμό κλπ, ή μπορεί να συσταθεί μια εταιρία, ένα φορέας που θα είναι αποκλειστικά ελεγχόμενος από τον ιδιώτη. Για εμάς αυτό είναι καίριας σημασίας γιατί αλλιώς θα υπάρξει μια ιδιωτική κλειστή πόλη.

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Ένα χρυσό γκέτο πολυτελείας

Ανδρέας Κονδύλης: Ένα Μονακό. Όμως δεν μπορούμε πολεοδομικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά να έρθουμε σε τρεις πόλεις και να φυτέψουμε μια κατάσταση η οποία δεν θα δένει με το υπόλοιπο σύνολο.

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσετε με κινητοποιήσεις.

Ανδρέας Κονδύλης: Είναι σοβαρά ζητήματα που δεν αποκλείουν την επένδυση και αντίθετα μπορούν να τη βελτιώσουν και να την κάνουν πιο σωστή για την κοινωνία, αλλά αν δεν βρούμε ανοιχτά αυτιά και μέχρι στιγμή δεν έχουμε βρει, θα αναγκαστούμε δυστυχώς να πάμε στην κόντρα”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου