Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Όλα είναι στον αέρα...

Της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ**
Ισχυρά μποφόρ πνέουν στην κυβέρνηση,  καθώς ώρα με την ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας εμπεδώνει την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, λίγο πριν από το απόλυτο αδιέξοδο.
Η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό δεν είναι απλώς αμφισβητούμενη από σημαντική μερίδα των στελεχών του κόμματός του, αλλά ανεφάρμοστη, κυριότατα μετά τις εκκωφαντικές τρομοκρατικές εξελίξεις στην καρδιά της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες.  Η "διάτρηση" του πιο νευραλγικού οργάνου της ευρωπαϊκής συνοχής, δια των απανωτών βομβών, εγείρει νέα ξενοφοβικά πάθη.
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ
Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα και οι ροές δε μειώνονται.  Αντιθέτως, αυξάνουν. Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από το αρμόδιο συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης ότι οι προσφυγές  που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια είναι 50.236 ενώ μόλις χθες, Πέμπτη, η ίδια επίσημη πηγή κατέγραφε  49. 560 ανθρώπους. Παραλλήλως, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται τα λιγοστά μέχρι σήμερα κρούσματα απρόθυμων κοινωνιών να υποδεχθούν κύματα προσφύγων, μετά το "θερμό" επεισόδιο στη Βέροια, όπου κάτοικοι επιχείρησαν έως και να λιντσάρουν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ουρσουζίδη, αντιδρώντας στην άφιξη προσφύγων από την Ειδομένη.

Στο Μαξίμου είχαν ποντάρει σε ουσιαστική σύνδεση του Προσφυγικού με την Αξιολόγηση. Κι αν σε ρητορικό επίπεδο απέκρουαν σχετική αναφορά και αποστρέφονταν το ενδεχόμενο μετά βδελυγμίας, άλλος λόγος δεν υπήρχε, πρακτικά, ει μη μόνον να μην ερεθίσουν τα ήδη οξυμένα για την περίπτωση της Ελλάδας πνεύματα του Βερολίνου. Κοινώς, για να μη φέρουν την Γερμανίδα καγκελάριο σε ακόμη πιο δύσκολη θέση απ αυτή που βρίσκεται σήμερα.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝ ΚΕΝΩ
Η διαπραγμάτευση βρίσκεται βαλτωμένη εδώ και πολλές εβδομάδες, τινές αξιωματούχοι Ευρωπαίοι περιορίζονται σε φιλικά χτυπήματα στην κυβερνητική πλάτη, άλλοι επισημαίνουν ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμη και άλλα και το ΔΝΤπαραμένει… άκαμπτος και άγρυπνος "φρουρός" των διαρθρωτικών αλλαγών και της αναδιάρθρωσης του χρέους. Το μεν πρώτο δεν το επιθυμεί η κυβέρνηση ( με τις πλάτες της τρόικα), το δε δεύτερο δεν το επιθυμούν οι Ευρωπαίοι ( διότι στα κοινοβούλιά τους θα γίνει ο κακός χαμός αν εμφανιστούν με πρόταση "κουρέματος" του χρέους των Ελλήνων, των προβληματικών παιδιών της οικογενείας).
Κι αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαιώνει ότι είναι εξαιρετικά εφικτός στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης γύρω στις 22-24 Απριλίου και οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα ( 1η Μαΐου) η εικόνα των γκρίζων ζωνών στη διαπραγμάτευση, ουδόλως λειτουργεί καθησυχαστικά για το κυβερνητικό επιτελείο.
Φορολογικό και Ασφαλιστικό, θα κλείσουν ,λένε έστω κι όπως – όπως ( ήτοι με την επιβολή εξοντωτικών φορολογικών μέτρων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδώσουν χωρίς τουλάχιστον να εξαθλιώσουν το ήδη φτωχοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας) ενώ γίνεται προσπάθεια να μη μειωθούν οι συντάξεις ( για να μείνει και κάτι όρθιο προς κομματική ανάταση των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν το μεγάλο αγκάθι, με την κυβέρνηση να αισθάνεται παγιδευμένη: Εάν υποχωρήσει , θα σημάνει ακόμη ταχύτερη φθορά του πολιτικού της κεφαλαίου αλλά εάν δεν ενδώσει και το κουαρτέτο μείνει ανυποχώρητο, θα σημάνει δραματική λήξη της …σεμνής διαπραγματευτικής τελετής. (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ)
ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Στο μεταξύ αυξάνουν πλέον και οι ενδείξεις ότι η πολυδιαφημιζόμενη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση να φέρει "πακέτο" με την ψήφιση των μέτρων που θα σημάνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης,  θα αποδειχθεί "φούσκα". Ήδη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε, έδωσαν με δηλώσεις τους "σήμα" καθυστέρησης. Ο κ. Σόιμπλε είπε πως "δεν επείγει" και ο κ. Μοσκοβισί ψέλλισε κάτι αόριστο όπως ότι το θέμα αυτό είναι στην κρίση των χωρών που έχουν δανείσει την Ελλάδα.
*Πηγή: capital.gr
Κυριακή 27 Μαρτίου 2016  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου