Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ο ευρωπαϊκός Βορράς υποθάλπει τις μίζες...

  


του Μπάμπη Μιχάλη

από την Εφημερίδα των Συντακτών  
Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις... Oι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά κατηγορούν εδώ και χρόνια την Ελλάδα ως χώρα διεφθαρμένων όπου μίζα και...
μπαξίσι ευδοκιμούν ευρέως. Οι «τιμητές του Βορρά» επικρίνουν το ελληνικό Δημόσιο και τους λειτουργούς του, υπερτονίζοντας ότι είναι εύκολοι στις δωροδοκίες, ότι «τα πιάνουν» από δέκα πλευρές και ότι είναι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά. 

Τα «μπιλιετάκια» που έστειλε όμως, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αποκαλύπτουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αρκετές χώρες του ανεπτυγμένου Βορρά όχι μόνο δεν ενοχλούνται από τον χρηματισμό των δημόσιων λειτουργών στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου, αλλά μάλλον τον υποθάλπουν με την αδράνειά τους, προς όφελος των επιχειρήσεων και των οικονομικών τους ελίτ που δωροδοκούν. 

Με τρεις ξεχωριστές ανακοινώσεις της, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία έβγαλε την περασμένη Τετάρτη στη σέντρα τη Φινλανδία, το Βέλγιο και τη Σλοβενία,
κατηγορώντας τες για τις συνεχιζόμενες παραλείψεις τους στην εφαρμογή της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε το 1997 από 41 χώρες (τα 34 μέλη του ΟΟΣΑ και 7 ακόμη χώρες μη μέλη) και τέθηκε σε εφαρμογή το 1999. 

Αποτελεί το πρώτο και το μοναδικό εργαλείο κατά της διαφθοράς που εστιάζει στην «πλευρά της προσφοράς», δηλαδή στους προσφέροντες τη μίζα. Θεσπίζει νομικώς δεσμευτικά πρότυπα για την ποινικοποίηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές και προβλέπει μια σειρά μέτρων που τα καθιστούν αποτελεσματικά.

Tον μηχανισμό ελέγχου της εφαρμογής της Σύμβασης και υποβολής τακτικών συστάσεων προς τις χώρες λειτουργεί η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τις Δωροδοκίες. 

Οπως αποκαλύπτουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της τελευταίας, από τις 19 συστάσεις που έκανε τον Οκτώβριο του 2010 προς τη Φινλανδία με στόχο την πρόληψη, την ανίχνευση και τη δίωξη αδικημάτων δωροδοκίας ξένων λειτουργών, το Ελσίνκι εφήρμοσε πλήρως μόλις έξι. Ούτε καν το 1/3 αυτών δηλαδή, που ισοδυναμεί με κανονικό γράψιμο. 

Μεταξύ άλλων, η Ομάδα Εργασίας τονίζει ότι μέσα σε αυτήν την πενταετία η χώρα του πρώην επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. -και δεινού επικριτή της χώρας μας- Ολι Ρεν απέτυχε:

α. να τροποποιήσει κατάλληλα τη νομοθεσία της για τον... ορισμό των αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών,

β. να υιοθετήσει επαρκείς προθεσμίες για τη δίωξη αδικημάτων δωροδοκίας αλλοδαπών από εγχώρια φυσικά ή νομικά πρόσωπα προκειμένου να μην παραγράφονται,

γ. να θεσπίσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όσους καταγγέλλουν ή δίνουν πληροφορίες στις αρχές για μίζες. 

Το κόλπο με τη νομική ευθύνη


Η Ομάδα του ΟΟΣΑ καυτηριάζει επίσης το γεγονός ότι οι φινλανδικές εταιρείες εξακολουθούν ακόμη να μη φέρουν νομική ευθύνη στη χώρα τους για αδικήματα που αφορούν ψευδή λογιστικά στοιχεία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι και στις 4 περιπτώσεις δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών που εξετάστηκαν από τη φινλανδική Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, οι μιζαδόροι -δηλαδή οι φινλανδικές εταιρείες που λάδωναν- αθωώθηκαν πανηγυρικά, παρότι οι αλλοδαποί δημόσιοι υπάλληλοι που τα «έπιασαν» από αυτές καταδικάστηκαν στην πατρίδα τους. 

Εξίσου σοβαρές είναι όμως οι ανησυχίες της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ και για τις παραλείψεις του Βελγίου.

Από τις 30 μεταρρυθμίσεις που αυτή υπέδειξε στο Βέλγιο το 2013 για την εναρμόνιση του εσωτερικού του δικαίου με τη Σύμβαση, οι Βρυξέλλες εφάρμοσαν πλήρως μέχρι σήμερα μόλις τις πέντε. 

Μεταξύ άλλων, το Βέλγιο δεν έχει τροποποιήσει ακόμη το κανονιστικό του πλαίσιο για:

α. τις προθεσμίες παραγραφής των αδικημάτων δωροδοκίας αλλοδαπών,

β. την προστασία των πληροφοριοδοτών και

γ. τη διάθεση επαρκών πόρων στις αρχές δίωξης των διακρατικών δωροδοκιών.

Οι βελγικές αρχές -λόγω της έδρας της Κομισιόν στις Βρυξέλλες- έχουν σημαντικό φόρτο εργασίας για διασυνοριακές υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τις οποίες αναφέρει προς αυτές η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). 

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ εκφράζει επίσης τον προβληματισμό της για το χαμηλό επίπεδο δράσης των βελγικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Επισημαίνει σχετικά ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία καταδικαστική απόφαση για δωροδοκία αλλοδαπών σε βάρος βελγικών φυσικών ή νομικών προσώπων.

Επίσης ότι από το 2013 έχουν καταδικαστεί μόνο δύο άτομα που δεν ήταν βελγικής υπηκοότητας για δωροδοκία αλλοδαπών, σε μια υπόθεση που δεν την ανίχνευσαν οι ίδιες οι βελγικές αρχές αλλά κινητοποιήθηκαν από την OLAF. 

Στο «μπιλιετάκι» της προς τη Σλοβενία, τέλος, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ εκφράζει σοβαρή ανησυχία σχετικά με την κατάσταση της Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς (CPC), η οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη χώρα της Βαλκανικής για την ανίχνευση και τη διερεύνηση των δωροδοκιών αλλοδαπών.

Εκφράζει συγκεκριμένα ανησυχίες για πιθανή πολιτική παρέμβαση στη λειτουργία της, αλλά και για ελλιπή παροχή των αναγκαίων πόρων προς αυτήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου