Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Κύπρος : «Ενημέρωση» της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το φάντασμα του Ντεκτάς



Του Χρύσανθου Τσουρούλη
ΠΗΓΗ : Sigmalive

Ήταν πράγματι μια πρωτοφανής εξέλιξη, όπως την χαρακτήρισαν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ο Πρόεδρος της  Kυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για περισσότερο από δυο ώρες στη Βουλή. Eνημέρωσε τους βουλευτές, μαζί και τους πολίτες, τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όσο και για το πλαίσιο των συνομιλιών που διαμορφώθηκε από τον Πρόεδρο Μακάριο και συνεχίστηκε απ' όλους τους άλλους προέδρους μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πάντως αυτή η ιστορική αναδρομή. Φάνηκε σαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ήταν έτοιμος από καιρό για να δώσει απαντήσεις. Το επιχείρημα απέναντι στις κριτικές ότι η διζωνική δεν είναι δημοκρατία και μπορεί και να είναι ρατσιστική λύση, ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν πριν από σαράντα χρόνια. Και ότι τις συντήρησαν με τη σειρά όλοι οι Πρόεδροι μέχρι σήμερα.

Βέβαια αυτό δεν μας έμαθε και πολλά πράγματα για τις διαπραγματεύσεις. Αλλά ούτε και η αναλυτική καταγραφή, κεφάλαιο προς κεφάλαιο, πρόσθεσε κάτι.
Τόσο για τη διακυβέρνηση και την οργάνωση της δικαιοσύνης, όσο και για το περιουσιακό και/ή τα άλλα θέματα, ο Πρόεδρος επανέλαβε από το βήμα της Βουλής όσα είναι λίγο-πολύ δημοσίως γνωστά. Γι’ αυτό ακούστηκαν δυο ειδών αντιρρήσεις. Πρώτα κάποιοι είπαν «τι είδους ενημέρωση είναι αυτή από την οποία δεν μάθαμε οτιδήποτε;». Κάποιοι άλλοι είπαν ότι δεν έπρεπε να ζητήσει «ανοιχτή συνεδρίαση» ο Πρόεδρος, αλλά έπρεπε να μιλήσει σε κλειστή συνεδρίαση στους βουλευτές και στη συνέχεια ας έκανε ενημέρωση στο ευρύτερο κοινό από τηλεοράσεως. Ενώ κάποια «μηνύματα» που πέρασε ο Πρόεδρος προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ή των Ηνωμένων Εθνών, μάλλον περνούν απαρατήρητα.

Η ενημέρωση, πάντως, έγινε. Στην ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε. Η αντιπολίτευση με διάφορες διαβαθμίσεις εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις. Το ΔΗΚΟ επιμένει ότι ο Πρόεδρος έτσι όπως «έμπλεξε» στη διαπραγμάτευση θέτει σε κίνδυνο την Κυπριακή Δημοκρατία και προσθέτει πως ό,τι και αν μας λένε για το Κοινό Ανακοινωθέν, «συζητείται παρθενογένεση» και η τουρκική πλευρά διεκδικεί χωριστό κράτος και κυριαρχία. Στους ίδιους περίπου τόνους και η Συμμαχία, που ταυτόχρονα επικρίνει την απουσία κάποιας πιο «έξυπνης» στρατηγικής. Ενώ πραγματικά καταιγιστική η ΕΔΕΚ συνεχίζει να στοχοποιεί το μάταιο των διαπραγματεύσεων εφόσον όλα περιστρέφονται γύρω από την «απαράδεχτη διζωνική». Με παρόμοιο τρόπο η αρχηγός της νέας «Αλληλεγγύης» κατέκρινε το γεγονός ότι κάποιοι πλέκουν το εγκώμιο της διζωνικής, που είναι μια καταστροφική προοπτική για την Κύπρο.

Όποιες όμως και αν είναι οι αντιδράσεις, το θέμα είναι ότι, παρά την ενημέρωση, οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να έχουν φτάσει σε νεκρό σημείο. Οι τελευταίες δηλώσεις και τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς μαρτυρούν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να προχωρήσουν όχι με «κοινό όραμα», αλλά ούτε καν με κοινή αντίληψη για εκείνο που επιζητείται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να αντιμετώπισε τη μουρμούρα και τη δυσφορία του «εσωτερικού μετώπου» και να βρήκε μάλιστα την ευκαιρία για να επισημάνει ότι δεν ήταν ο... εφευρέτης της διζωνικής που έχει βρεθεί σε στόχο. Τίποτα, όμως, δεν δείχνει ότι έχει κάποιον τρόπο αντίδρασης στις «ανάποδες στροφές» που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις τον τελευταίο καιρό.

Έπαιξε στο φουλ το «χαρτί του καλού κλίματος»

Έμπειρος διπλωμάτης παρατηρούσε πρόσφατα ότι με όλην αυτήν την αναδρομή που έκανε ο Πρόεδρος, για να δείξει ότι οι βάσεις του διαλόγου και της επιζητούμενης λύσης έχουν μπει από χρόνια και από άλλους πολιτικούς ηγέτες που προηγήθηκαν, ταυτόχρονα και άθελά του αναδεικνύει τις παρασπονδίες της τουρκικής πλευράς. Κινδυνεύει στο άμεσο μέλλον να τύχει της ίδιας κριτικής που έπληξε τον προκάτοχό του. Ότι δηλαδή έπαιξε στο φουλ το «χαρτί του καλού κλίματος», αλλά δεν μπόρεσε να αποσπάσει τίποτα ουσιαστικό από την τουρκική πλευρά. Θα μας μείνουν, έλεγε, μόνο οι φιλοφρονήσεις του Μουσταφά Ακιντζί, μήπως θα τις βάλουμε σε καμιά προθήκη στο Προεδρικό, δίπλα σ' εκείνες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;

Από το περιβάλλον του Προέδρου, ωστόσο, έχοντας αυτοπεποίθηση ότι με τη μακρά και αναλυτική ομιλία του «αποστόμωσε» τους επικριτές, θεωρούν ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την προβληματική εξέλιξη των συνομιλιών. Είναι γενικά παραδεκτό, τονίζουν, και υπάρχει και η έξωθεν καλή μαρτυρία, ότι έκανε ό,τι μπορούσε. Εάν η Τουρκία μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν δώσει δείγματα σχετικά με την κατάργηση των εγγυήσεων και την παραίτηση από ιδέες «δυο συνιδρυτικών κρατών», τότε θα φανεί πού θα έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν κατσάδιαζε…

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι μόλις λίγες ώρες πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανεβεί στο τόσο γνωστό του βήμα της Βουλής, από την Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν κατσάδιαζε την τουρκοκυπριακή ηγεσία γιατί δεν παραχωρεί περισσότερες «υπηκοότητες». Εν ολίγοις, η απίστευτη επιχειρηματολογία του Τούρκου Πρόεδρου ήταν ότι «η Τουρκία έχει κάνει τόσα για σας, πώς διανοείστε να μη δίνετε υπηκοότητα σε Τούρκους επιχειρηματίες που σας κάνουν τη χάρη να θέλουν να συνδεθούν με την τουρκική Κύπρο;»

. Ανάλογη ψυχρολουσία ήταν και η «αιτιολόγηση» γιατί η Μόρφου δεν πρόκειται να παραδοθεί στους κατοίκους της. Ας μη θεωρούν οι Ελληνοκύπριοι ότι επειδή στο Σχέδιο Ανάν γινόταν λόγος για τη Μόρφου, θα την πάρουν τώρα. Διότι το σχέδιο Ανάν το απέρριψαν και έτσι έχασαν και τη Μόρφου... Αυτό ακριβώς διαμηνύει η επίσημη τουρκική πλευρά.

Όσοι περίμεναν από καιρό μια «θεαματική κίνηση» της Τουρκίας, πρέπει να έχουν παγώσει με όλα αυτά που έρχονται ως μηνύματα τον τελευταίο καιρό. Θεαματικές κινήσεις υπάρχουν, αλλά αφορούν μόνο τη στερέωση ενός τουρκικού κράτους σε κυπριακό έδαφος! Είναι φανερό πως όταν η Άγκυρα διαβεβαιώνει ότι «ετοιμάζεται για λύση», εννοεί ότι κάνει όλα τα προπαρασκευαστικά προκειμένου να ενδυναμώσει το ένα από τα «δυο κράτη της λύσης», το δικό της.

Ο μόνος που «δικαιώνεται» είναι και πάλι ο Ραούφ

Στο φως αυτών των εξελίξεων και αν τις πάρει κανείς στα σοβαρά, το ενδεχόμενο για μια συμφωνία, με ανοιχτά όλα τα κεφάλαια και με τέτοιες ενδείξεις σκλήρυνσης και για ό,τι δεν συζητήθηκε ακόμα, τότε ελάχιστο ή κανένα ρόλο δεν παίζει αν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εμφανίζεται ο κ. Ακιντζί ή κάποιο από τα φαντάσματα του Ραούφ Ντενκτάς. Η πιθανότητα μιας συμφωνίας μοιάζει ξανά τόσο μακριά, όσο ήταν πριν ξεκινήσουν οι διεργασίες για το Κοινό Ανακοινωθέν.

Και ο επίσημος Δημοκρατικός Συναγερμός, προσπαθώντας να στηρίξει τον Πρόεδρο, κάνει εκκλήσεις για υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αλλά ούτε μία αναφορά και ιδέα για το πώς αντιμετωπίζεται το διαφαινόμενο βαθύ αδιέξοδο. Η πρόταση είναι να «επιμείνουμε στη διαπραγμάτευση». Έχουν δίπλα τους και το ΑΚΕΛ, το οποίο διακριτικά ακόμα γιορτάζει τη... δικαίωση των συγκλίσεων. Αλλά αυτό το σχήμα της καλής θέλησης μέχρι τέλους ακούγεται και σαν πρόσκληση να βυθιστούμε όλοι μαζί στο αδιέξοδο. Ενώ ο μόνος που φαίνεται να «δικαιώνεται» είναι και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς, που είχε θέσει σχεδόν όλες τις βάσεις και προδιαγραφές γύρω από τις οποίες φαίνεται να κινούνται οι εξελίξεις.
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου