Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική



της Κατερίνας Θανοπούλου

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Το πολιτικό και το θεσμικό πλαίσιο στη βάση του οποίου καταρτίζεται  ένας προϋπολογισμός,  δεν ήταν και δεν είναι ουδέτερο.
Η ανάγκη επί της ουσίας συμμόρφωσης με τις οδηγίες του Παρατηρητήριου, εξαρτά απόλυτα τον προϋπολογισμό και είναι δεδομένη η αντίθεση σε αυτή τη διαδικασία τώρα και όσο αυτή  υφίσταται.
Το Καλλικρατικό πλαίσιο, το οποίο  επιβάλλεται να καταργηθεί, λειτουργεί ασφυκτικά σε επικαλυπτόμενες  αρμοδιότητες, σε μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, σε εμπλοκές που δυσχεραίνουν την απορρόφηση και την εκτέλεση, σε ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως χωρίς (σε τέτοιους καιρούς) να δίνει δυνατότητα προσλήψεων σε ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες επιλογές συνεχίζουν να συρρικνώνουν τους πόρους προς τους ΟΤΑ,  με κατευθύνσεις διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και αποσάρθρωσης των κοινωνικών δομών.
Καλούμαστε σήμερα ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό να εμείνουμε ταυτόχρονα στις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες για άρση όλου αυτού του ασφυκτικού πλαισίου,  άρα και σε ενέργειες σε αυτή τη κατεύθυνση.
Ο κατατεθειμένος προϋπολογισμός, πέραν των όσων ανέφερα, δε στερείται διαθέσιμων πόρων, άρα  δεν αποτελεί προϋπολογισμό λιτότητας.
Διοχετεύει πόρους σε Δήμους (βρεφικούς σταθμούς, αναπλάσεις, κοινωνικές δομές κ.ά), σε αντιπλημμυρικά έργα, στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, στην  κοινωνική πολιτική. Χρήζει σαφώς περαιτέρω βελτιώσεων κυρίως στην στρατηγική του κατεύθυνση.
Ο προηγούμενος χρόνος στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής μπορεί να αναδείξει τόσο τις πολιτικές στα πλαίσια μέτρων, προγραμμάτων, δράσεων, στήριξης των πληττόμενων από την οικονομική και κατ΄ επέκταση ανθρωπιστική κρίση πολιτών μας, όσο και ευρύτερα δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής πολλές φορές πέραν των αμιγώς αρμοδιοτήτων μας και βεβαίως δράσεις που δεν αποτυπώθηκαν  οικονομικά αλλά λειτουργούν ως βάση στρατηγικής κατεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής.
Ενδεικτικά, καθώς εκτενώς θα υπάρξουν αναφορές στον απολογισμό και βεβαίως στην απάντηση ερώτησης σχετικής με το θέμα της Κοινωνικής Πολιτικής, σας παραθέτω δράσεις και προγράμματα κατά το 2015 όπως:
·    Υπερτοπικό πρόγραμμα προαγωγής υγείας σε σχολεία Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες
·    Υλοποίηση διαγωνισμού και τοποθέτηση 11 αναπηρικών ραμπών σε παραλίες της Αττικής
·    2 εκ., ιδίων πόρων, για προνοιακούς φορείς παιδικής προστασίας
·    Προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους ενίσχυσης των κοινωνικών δομών
·    1 εκ. διάθεσης προϊόντων λαϊκών αγορών σε απροστάτευτα ανήλικα
·    Ίδρυση κέντρου πρόληψης με 4 παραρτήματα στη Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά
·    Πληθώρα διανομών ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες, προνοιακά ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες
·    Στήριξη δημόσιων δομών ψυχικής Υγείας

και πάρα πολλά ακόμα, που λόγω του χρόνου δεν αναφέρω.

Ταυτόχρονα, τόσο συνολικά όσο και εκ της θέσεως μου κατατέθηκαν (και όσες δεν έγιναν αποδεκτές θα επανακατατεθούν) συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών του Καλλικρατικού πλαισίου (για παράδειγμα σε πλαίσια αρμοδιοτήτων  που λειτουργούσαν ανασταλτικά στην εκτέλεση πληθώρας κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων) και νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με τη ΔΕΗ που πλέον μπορούν να υλοποιηθούν, κατάργηση clowback και rebate  για τους προνοιακούς φορείς, συμψηφισμό  οφειλών με ΕΟΠΠΥ, δυνατότητα χρηματοδότησης με ίδιους πόρους φορέων πρόνοιας κ.ά.
Παράλληλα ασκήθηκε κριτική σε πολιτικές που κινούνταν σε αντιλαϊκές ή αντεργατικές κατευθύνσεις ή στα πλαίσια της λιτότητας .Ενδεικτικά θυμίζω την εισήγηση για ψήφισμα που ομοφώνως πέρασε από το ΠΣ σχετικά με τους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, ενέργειες καθώς και δράσεις στα πλαίσια της αποιδρυματοποίησης, ενέργειες για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους προνοιακούς φορείς κ.ά .
Σ αυτή τη κατεύθυνση, ως συνέχεια αλλά και διόρθωση ταυτόχρονα ελλείψεων και αδυναμιών, κινούνται και οι προτάσεις κοινωνικής πολιτικής στον παρόντα προϋπολογισμό, ενισχύοντας δε περαιτέρω τις κοινωνικές  δομές . Ενδεικτικά αναφέρω προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους, Νοσοκομεία (Παίδων, Μεταξά κ.ά),δημιουργία ξενώνα συγγενών χρονίως πασχόντων, αντικαρκινικά προγράμματα, ίδρυση αθλητικού κέντρου ΑμεΑ και πληθώρα άλλων δράσεων και προγραμμάτων.
Επίσης σε θέματα παιδικής προστασίας, αποασυλοποίησης, Ρομά, χάραξη πολιτικών και φιλοσοφία στρατηγικής κατεύθυνσης στο πλαίσιο της ισότητας και των δικαιωμάτων τους, με ταυτόχρονη συνεργασία και δημιουργία δικτύου φορέων σε κάθε τομέα.
Επικροτώ κινήσεις της νέας περιφερειακής αρχής που αφορούν την κατάργηση των ΣΔΙΤ (σε αντίθεση με την τελευταία πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ΦΕΚ 172) σε ότι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων και το δημόσιο χαρακτήρα που αυτή πρέπει να έχει, τις ενέργειες ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως και την πρόσφατη εναντίωση - αντίθεση σε κυβερνητικές επιλογές που αφορούν την μεταφορά της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στις Περιφέρειες.
Ταυτόχρονα δηλώνω ότι θα σεβαστώ τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις ενάντια σε μεγαλοεργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα σε ότι αφορά το θέμα των γηπέδων. Δεν θα στηρίξω εκταμίευση πόρων προς Ανώνυμες Εταιρείες πιστεύοντας ότι οι πόροι θα πρέπει να δοθούν στους Δήμους, στους πολίτες, στα ερασιτεχνικά σωματεία, στο μαζικό - λαϊκό  αθλητισμό.  Ειδικά για το γήπεδο της ΑΕΚ (για το οποίο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει άμεσα να συζητηθεί στο ΠΣ) οι όροι ανέγερσης του γηπέδου, αν και εφόσον ανεγερθεί, θα πρέπει κατ' ελάχιστον να μεριμνήσουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να σεβαστούν τον κοινωνικό και αστικό ιστό. Σημεία σημαντικά συνεχίζουν να είναι το ύψος, οι θέσεις στάθμευσης, τα μέτρα εκτόνωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η ασφάλεια, η υπογειοποίηση και το άλσος.
Η μετά την ολοκλήρωση των οδικών έργων λειτουργία του Γραμματικού θα πρέπει να συνάδει με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, χωρίς καμία παραβίαση στη νομιμότητα, προς όφελος των, εδώ και χρόνια, πληττόμενων κατοίκων του Γραμματικού. Αυτό βεβαίως εντάσσεται στις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από όλους σχετικά με τις συνολικές χωροθετήσεις στην Περιφέρεια.
H  Περιφέρεια  Αττικής, μπορεί και πρέπει να υλοποιήσει, να εκτελέσει τα έργα και να απορροφήσει τα κονδύλια προς όφελος των πληττόμενων πολιτών μας , να στηρίξει την ανάπτυξη κυρίως του πρωτογενούς τομέα και ταυτόχρονα να συνεχίσει να ασκεί, στη λογική δημιουργίας ενός ευρύτερου μετώπου αυτοδιοίκησης, τον πολιτικό της ρόλο ενάντια σε πλαίσια, νόμους και επιλογές που αντιβαίνουν στις αρχές και τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου