Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Αιμορραγεί το εθνικό εισόδημα

OOC/Alexandros Michailidis

Του Πάνου Φ. Κακούρη 

ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 περιέχει πλήθος ανησυχητικών μηνυμάτων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς αυξάνει τους φόρους και μειώνει τις κρατικές δαπάνες.
Το σημείο, όμως, που προκαλεί βαθιά ανησυχία είναι το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Σύμφωνα με την εκτίμηση που αναγράφεται στον σχετικό πίνακα, το ΑΕΠ του έτους 2015 θα διαμορφωθεί σε 173,7 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο κατά 5,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το ύψος του ΑΕΠ του έτους 2014. Προκύπτει επίσης πως το ΑΕΠ του 2015 είναι μειωμένο κατά 68,3 δισ. ευρώ, σε σχέση με το ΑΕΠ του 2008, τελευταίο έτος της πλασματικής ευημερίας.
Επίσης είναι μειωμένο κατά 11,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την περσινή εκτίμηση, που προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% και το ΑΕΠ θα διαμορφωνόταν στο ποσό των 184,9 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή, για το ΑΕΠ, δεν σήμαινε πως θα επιβεβαιωνόταν.

Αλλωστε οι αστοχίες στις προβλέψεις είναι ο κανόνας. Εάν όμως η συμφωνία με τους εταίρους είχε γίνει νωρίτερα, την περασμένη άνοιξη, και σε συνδυασμό με τις αντοχές που έχει επιδείξει στο πρώτο εξάμηνο η πραγματική οικονομία, αλλά και με την αποφυγή των capital controls, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική και ίσως επιτυγχάνονταν και η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 3%. Σε κάθε περίπτωση θα αποφεύγαμε τη νέα ύφεση.
Η κατάσταση, αλλά και η αφετηρία εκκίνησης της οικονομίας θα ήταν επίσης διαφορετική, ακόμη κι αν το ΑΕΠ του 2015 δεν υποχωρούσε περαιτέρω και παρέμενε απλώς στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στο ποσό των 179,1 δισ. ευρώ.
Κατ’ αρχήν το Δημόσιο θα είχε επιπλέον φορολογητέα ύλη 5,3 δισ. ευρώ και αυτό το εισόδημα θα παραγόταν από κάποιους που τώρα είναι άνεργοι. Επίσης θα μίκραινε ο εφιάλτης του χρέους. Με βάση το νέο μειωμένο ΑΕΠ, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης (ύψους 315,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015) θα ανέλθει στο 181,8% του ΑΕΠ.
Υπολογιζόμενος με το ΑΕΠ του 2014, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 176,3%. Δηλαδή το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ επιβαρύνεται με 5,5 εκατοστιαίες μονάδες μόνο από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,3 δισ. ευρώ.
Καθίσταται σαφές πως για να ξεφύγει η Ελλάδα από τον εφιάλτη του χρέους, αυτό που προέχει είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη τάχιστα. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Οι εταίροι έχουν συμφωνήσει να παράσχουν ένα νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και επενδυτικά κεφάλαια 35 δισ. ευρώ.
Το αντάλλαγμα που ζητούν είναι η εφαρμογή της συμφωνίας που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση και τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων.
Διαφορετικά, το ΑΕΠ θα συνεχίσει τη φθίνουσα πορεία που έχει διαγράψει τα τελευταία 7 χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου