Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

«Ντροπιαστικό ξεκίνημα για τον Τσίπρα»

της Αλεξάνδρας Κοσμά  
Ανησυχίες για το μέλλον της ΕΕ εκφράζει σε σχόλιό της η DW. Όπως επισημαίνεται, «η Ευρώπη έχει βαθιές ρωγμές. Η συνοχή της διασπάται, φθείρεται. Έτσι το δυναμικό αλλά κάπως ταλαιπωρημένο γλυπτό της αρπαγής της Ευρώπης, που βρίσκεται μπροστά στο κτίριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, είναι ένα αθέλητο σύμβολο. Η αναπάντεχα μεγάλη συρροή εκατοντάδων χιλιάδων που περνούν τα σύνορα και -παρά τους έλεγχους και το κλείσιμο των συνόρων- δίνουν την εντύπωση ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει, έριξε την ΕΕ σε μια υπαρξιακή κρίση. (…) Όλα τα κράτη προσπαθούν να προωθήσουν τους πρόσφυγες, μέχρι να φτάσουν κάποια στιγμή στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία ή μέχρι πρότινος και στην Ουγγαρία. Πολλά κράτη αδιαφορούν πλέον για την ευρωπαϊκή νομοθεσία», γράφει χαρακτηριστικά και επισημαίνει μεταξύ άλλων την περίπτωση της Ελλάδας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται εκεί οι πρόσφυγες. «Η Ελλάδα δεν φροντίζει τους πρόσφυγες. Μέριμνα και στέγαση είναι απλά ανύπαρκτες. (…) Η σύνοδος κορυφής μπορεί να βοήθησε στην αποκατάσταση του κλίματος, αλλά αυτό δεν βοηθάει τους πρόσφυγες. (…) Δεν διαφαίνεται πραγματική λύση στην προσφυγική κρίση. Θα τα καταφέρουμε, είπε και πάλι η Γερμανίδα καγκελάριος στις Βρυξέλλες. Το πώς όμως, δυστυχώς δεν το λέει.»


Η Ευρώπη των αξιών

Σε απαισιόδοξο ύφος και το σχετικό άρθρο στην Kölner Rundschau, στο οποίο ο δημοσιογράφος ασκεί κριτική στις χώρες που προβάλλουν αντίσταση στο θέμα υποδοχής των προσφύγων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είναι μια κοινότητα αξιών. Η συμπεριφορά όμως πολλών κρατών-μελών δεν συμβαδίζει με αυτό. Η επίλυση του προσφυγικού ζητήματος είναι καθήκον τουλάχιστον της ευρωπαϊκής εάν όχι της διεθνούς κοινότητας. Δεν μπορεί, όμως, να λυθεί όταν μεμονωμένα κράτη αρνούνται κατηγορηματικά την απαραίτητη επίδειξη αλληλεγγύης».
Μερίδα του γερμανικού τύπου αναφέρεται σήμερα και στη χθεσινή επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο Μόναχο σε συνέδριο του συγκυβερνώντος κόμματος των Χριστανοκοινωνιστών. Η Frankfurter Rundschau γράφει χαρακτηριστικά. «Πλέον δεν τίθεται το ερώτημα γιατί να γίνεται συζήτηση με τον Όρμπαν, τον πρωθυπουργό ενός ευρωπαϊκού κράτους, για τις αξίες αυτής της ένωσης. Αυτές τις έχει εξαλείψει προ πολλού στην Ουγγαρία σε πολλούς τομείς, χωρίς αυτό να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο. Ας σκεφτούμε μόνο τη διαφθορά, τον εθνικισμό ή τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου. Πλέον τίθεται το ερώτημα γιατί δεν ασχολούνται τα διεθνή δικαστήρια με την προσφυγική πολιτική του Όρμπαν και τις νομικές παραβάσεις που συνδέονται με αυτή. Το ότι το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών χειροκροτεί αυτό το καταστροφικό πνεύμα, είναι ντροπή».
Πρώτη «κόκκινη κάρτα»

Το θέμα της παραίτησης του Δημήτρη Καμμένου από τη θέση του υφυπουργού Υποδομών μετά από έντονη κριτική που του ασκήθηκε για τις προσβλητικές αναρτήσεις σε λογαριασμό του στο twitter, δεν πέρασε απαρατήρητο από μερίδα του γερμανικού τύπου. Συγκεκριμένα η εφημερίδαHandelsblatt γράφει: «Ακόμη δεν πρόλαβε ο Τσίπρας να στήσει την κυβερνητική του ομάδα, και ο πρώτος παίκτης παίρνει κόκκινη κάρτα. Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ένας υφυπουργός παραιτήθηκε εξαιτίας ενός σκανδάλου με αντισημιτικά tweets. (…) Ήδη πριν τις εκλογές (ο Τσίπρας) δεσμεύτηκε για συνασπισμό με τους ακροδεξιούς. Αυτό κατέληξε σε ντροπιαστικό ξεκίνημα τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς δανειστές».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου