Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Αριστερό κώμα , πρόωρες εκλογές και μια δήλωση του Ηλία Νικολόπουλου


Αμέσως μετά το ερώτημα  «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια» ,  το επόμενο   αυτό-απαντώμενο ερώτημα  περί του αυτονόητου είναι «ποιος θέλει τις γρηγορότερες δυνατόν εκλογές στη χώρα».  Προφανώς, δεν είναι το Κόμμα του Βασίλη Λεβέντη που επιδιώκει είσοδο στη Βουλή ή το Κόμμα του Δημοσθένη Βεργή που υπηρετεί το φαίνεσθαι και ακούγεσθαι του προέδρου του. Προφανώς,  είναι  το αριστερό κώμα που επιδιώκει να κρατήσει τους πολίτες σε λήθαργο για να τους υφαρπάξει την ψήφο πριν  ξυπνήσουν και κατανοήσουν το μέγεθος του ξεπουλήματος  των ίδιων και της χώρας. Με τις δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων, που έπονται χρονικά των δηλώσεων περί εκλογών  σχεδόν από τον Φεβρουάριο  του τρέχοντος έτους  από στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης, η ηγετική ομάδα δείχνει να μην  έχει τον παραμικρό ενδοιασμό στο να χρησιμοποιήσει τα όποια «κατά συνθήκην ψεύδη»  των συμβατικών πολιτικών   σε περιπτώσεις δρομολογημένων    αλλαγών – δέσμευση καταθέσεων, υποτίμηση νομίσματος, παραίτηση, διάλυση Βουλής και άλλα ανάλογα. Όμως το αγχώδες  τρεχαλητό της  προς τις εκλογές,  αδυνατεί να ευοδωθεί με τον ρυθμό  που αυτή θα ήθελε , εξ αιτίας του Ελληνικού Συντάγματος.
Πάνω σε αυτό  τοποθετείται ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Νικολόπουλος :

  «Η  παρούσα Βουλή επειδή προήλθε από πρόωρη διάλυση της προηγούμενης  Βουλής (Εκλογή ΠτΔ) ΔΕΝ μπορεί να διαλυθεί πριν παρέλθει  Ετος από την έναρξη των εργασιών της,  δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.
Πρόωρες Εκλογές μπορεί να γίνουν ΜΟΝΟ μετά από παραίτηση της Κυβέρνησης  και εφαρμογή του άρθρου 37 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με αυτό, την παραίτηση της Κυβέρνησης ακολουθεί ανάθεση διερευνητικών εντολών κατά σειρά στους Αρχηγούς των 4 μεγαλύτερων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων της παρούσας Βουλής  (Η  4η Εντολή θα δοθεί στο Ποτάμι).
 Κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί μέχρι 3 μέρες και εάν κάποιος Αρχηγός Κόμματος  δεν αποδεχθεί ακολουθεί ο επόμενος, σε  περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης ο ΠτΔ συγκαλεί τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων για να διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης – και προσπαθεί να σχηματίσει Κυβέρνηση Συνεργασίας η  Κυβέρνηση Ανοχής.
Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης ο ΠτΔ επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα διεξαγάγει εκλογές από όλα τα κόμματα και  εαν τούτο δεν καταστεί δυνατόν αναθέτει στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον σχηματισμό εκλογικής Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές μέσα σε 30 μέρες, πρακτικά μετά την πάροδο 20 ημερών και πριν την συμπλήρωση των 30 ημερών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω πρόωρες εκλογές μπορεί να διεξαχθούν ΜΟΝΟ μετά από παραίτηση της Κυβέρνησης και κήρυξη της διαδικασίας του άρθρου  37 του Συντάγματος.
Αυτά μπορούν να συμβαίνουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών της παρούσας Βουλής. (Αρθ. 41 παρ.4 του Συντάγματος)».
                                                                                                                                                
                       
                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου