Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Πολωνία και Τσεχία λένε όχι στο «φλεγόμενο» ευρώ

Συντάκτης: efsyn.gr

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Πήραν  χαμπάρι τη γερμανική φάκα, γι αυτό και μπαίνουν σε σκέψεις για το αν πρέπει  να «δοκιμάσουν» το τυρί….Είναι χώρες  ισχυρότερες από τη δική μας, μάλλον χωρίς ευρω-επαρχιώτικα συμπλέγματα, που  όμως μπορούν να λένε  μεταξύ άλλων σωστών και διάφορα ευτράπελα. Π.χ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας υποστηρίζει ότι η αναδιατύπωση του όρου «μείωση χρέους» επί το ευπεπτότερον [«αναμόρφωση» ή «αλλαγή προφίλ» (reprofiling)] κάνει τα πράγματα καλύτερα ! Εξ άλλου ο Πρόεδρος της Τσεχίας θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ γιατί θεωρεί  ότι τα  ελληνικά σπασμένα  πληρώνουν οι  πολίτες των άλλων χωρών ! Προφανώς η αυτού  εξοχότης δεν έχει ενημερωθεί για  τη λεηλασία της Ελλάδας και μέσω αυτής την κλεπταποδοχή των φορολογουμένων αρκετών χωρών της ΕΕ….
  efsyn.gr :
Η κρίση με την Ελλάδα έχει αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα, είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν πρέπει να βιαστεί να ενταχθεί στο ευρώ.
«Δεν πρέπει να σπεύσεις όταν ακόμα βγαίνουν καπνοί από ένα σπίτι που καίγεται. Απλώς δεν είναι ασφαλές.» δήλωσε ο  Μάρεκ Μπέλκα στην εφημερίδα Telegraph. «Οσο η ευρωζώνη έχει προβλήματα με μερικά από τα μέλη της, μην περιμένει κανείς να επιδιώκουμε με ενθουσιασμό την ένταξη μας». 

Ο κεντρικός τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί ότι η Πολωνία, που είναι υποχρεωμένη να ενταχθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ε.Ε., δεν πρόκειται να το κάνει για αρκετά χρόνια ακόμα. Υποστήριξε δε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου μπορεί να μειωθεί κι άλλο όσο πολιτικά η πλάστιγγα γέρνει προς τα δεξιά. Ο Μπέλκα, που χρημάτισε και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, είπε ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει να παγιδευτεί σε ένα «φαύλο κύκλο» όπου η δημοσιονομική σύγκλιση θα γίνει πιο δύσκολη λόγω της λιτότητας και των διαφορών για τις δομικές μεταρρυθμίσεις. 
«Τι πιστεύετε για την κατάσταση στην Ελλάδα;» ρωτήθηκε.
«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα», είπε, «είναι πώς να αναζωογονήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει, κατά περιόδους, προβλήματα. Αναμένουμε οι μεταρρυθμίσεις να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα είναι ότι για αν αποδώσουν θετικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο».
Στο θέμα της μείωσης του χρέους και εάν πρέπει να ληφθεί μια τέτοια απόφαση για την Ελλάδα, ο Μπέλκα απάντησε: «Δεν θα το έλεγα μείωση χρέους, αλλά αναμόρφωση (reprofiling), που είναι το ίδιο πράγμα αλλά ακούγεται καλύτερα και είναι πολιτικά αποδεκτό. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι αργά η γρήγορα, η Ελλάδα το χρειάζεται».
Όσον αφορά στο εάν η ευρωζώνη χρειάζεται πλέον τη δημοσιονομική ένωση, ο Πολωνός Κεντρικός Τραπεζίτης τάχθηκε μεν υπέρ, επεσήμανε όμως το πρόβλημα: «Όσο περισσότερο αποκλίνουν οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, τόσο πιο δύσκολη είναι πολιτικά και οικονομικά να κτίσεις μια τέτοια ένωση. Είμαι σίγουρος βέβαια ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα να συγκροτηθεί μια δημοσιονομική ένωση κάποιου είδους μεταξύ χωρών του βορρά...» είπε μιλώντας και αυτός για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. 
Για τον Μπέλκα η συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης είναι μια «άβολη συμμαχία με την έννοια ότι οι προτεραιότητες των Βρυξελλών μπορεί να διαφέρουν λίγο από αυτές της Ουάσιγκτον... Είναι ένα άβολο και ασυνήθιστο καθήκον (για το ΔΝΤ) Είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών και ειδικών συνθηκών».  
Οι Τσέχοι θέλουν την Ελλάδα εκτός
Η Πράγα θα πρέπει να αναβάλει την ένταξη της στη ζώνη του ευρώ μέχρι η Ελλάδα να φύγει από το μπλοκ, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν στην εφημερίδα Mlada Fronta Dnes. Οσο η «Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη και οι φορολογούμενοι άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των Τσέχων, πληρώνουν για τα χρέη της, τάσσονται υπέρ της αναβολής της υιοθέτησης του νομίσματος. Μέχρι να φύγει η Ελλάδα να φύγει. Ελπίζω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου