Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

O Βαγγέλης Κρητικός συνεντευξιάζεται στο γερμανικό Spiegel


 Στην συγκεκριμένη συνέντευξη  προβλήθηκε η χαρακτηριστική περίπτωση ενός δανειολήπτη μέλους της Εθνικής Ομοσπονδίας προστασίας πολιτών καταναλωτών δανειοληπτών ,  του κ. Νικόλαου Μπουρλιούφα.
Ο κ. Μπουρλιούφας προ κρίσης είχε μία ανθούσα οικογενειακή εμπορική επιχείρηση. Η επιχείρηση αυτή όπως χιλιάδες άλλες ακολούθησε τον δρόμο του μαρασμού και της οικονομικής ασφυξίας και έκλεισε.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τραπεζικές οφειλές της οικογένειας να γίνουν ληξιπρόθεσμες και άμεσα απαιτητές , με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένας Γολγοθάς κατασχετηρίων και πλειστηριασμών για την μοναδική κύρια κατοικία και μοναδικό περιουσιακό στοιχεία της οικογένειας που βρίσκεται κάπου στο κέντρο της Αθήνας.
Οι νομικές υπηρεσίες της Εθνικής Ομοσπονδίας δια της νομικής οδού ματαίωσαν τουλάχιστον δέκα προγράμματα πλειστηριασμών , κατασχετήρια , διαταγές πληρωμής.
Η ίδια η οικογένεια σήμερα βιώνει σε απάνθρωπο βαθμό και σημείο την ανθρωπιστική κρίση.
Με τη συνέντευξή του ο Βαγγέλης Κρητικός ανέπτυξε το ιστορικό της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών , αλλά και αναφέρθηκε με μαθηματικά υποδείγματα και παραδείγματα στην τραπεζική τοκογλυφία.
Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 όπως αυτός επικαιροποιήθηκε δηλαδή του Ν. Κατσέλη όπως τον γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος , που είναι ένας εκ των τεχνοκρατών ο οποίος τον διόρθωσε και τον επεξεργάστηκε.

Επεξήγησε την πρόταση της Εθνικής Ομοσπονδίας δανειοληπτών προς την κυβέρνηση της αριστεράς για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων η οποία συνοψίζεται ως εξής:
Υπάρχει ένα πετυχημένο νομοθετικό πλαίσιο που είναι ο Νόμος Κατσέλη που είναι μία δικαστική διαδικασία , η οποία έχει λειτουργήσει έως σήμερα άψογα στην πράξη , για τους ακόλουθους λόγους:
1.    Διότι είμαι αμερόληπτη καθότι ο δικαστής κρίνει αμερόληπτα βάση εγγράφων αποδεικτικών στοιχείων. 
2.    Διότι και οι δύο πλευρές δηλαδή τόσο οι δανειολήπτες όσο και οι τράπεζες καταθέτουν τις απόψεις και τα στοιχεία τους τα οποία ελέγχονται
3.    Ακριβώς για τους ανωτέρω λόγους ουδείς κακοπροαίρετος ή κακοπληρωτής μπορεί να αποκρύψει το οτιδήποτε χωρίς να αποκαλυφθεί
4.    Διότι έως σήμερα το 40% των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί περίπου είναι απορριπτικές για τους δανειολήπτες και αυτό ακριβώς ενισχύει την αξιοπιστία της διαδικασίας  
5.    Διότι αν κάποια από τις δύο πλευρές δηλαδή είτε οι δανειολήπτες είτε οι τράπεζες πιστεύουν ότι αδικούνται έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο δεύτερο βαθμό δικαιοσύνης δηλαδή στο εφετείο και στην συνέχεια στον Άρειο Πάγο.

Ο κ. Κρητικός και η Εθνική Ομοσπονδία δανειοληπτών πρότεινε στην κυβέρνηση της αριστεράς , την αναβάθμιση του νομικού πλαισίου του Ν. Κατσέλη προς δύο κατευθύνσεις
1)   Να περιέχει περισσότερες ωφέλειες και ωφελήματα για τις ευπαθείς ομάδες , δηλαδή τους πολύτεκνους , τους μακροχρόνια άνεργους , τους χρόνια πάσχοντες , τους ηλικιωμένους κτλ
2)   Να επεκταθεί προκειμένου να συμπεριλάβει περίπου 250.000 μικροεμπόρους και μικροεπαγγελματίες οι οποίοι επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια της επαγγελματικής πίστης δανείστηκαν από τις τράπεζες είτε διαμέσου της καταναλωτικής πίστης είτε διαμέσου της στεγαστικής πίστης.


Στην συνέχεια ο κ. Κρητικός παρέθεσε οικονομικά στοιχεία και δείκτες και τόνισε το γεγονός πώς υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί στην Ελλάδα το γεγονός που συνέβη στην Αμερική το 2008 , όταν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες εγκατέλειπαν τα ακίνητα τους , διότι τους συνέφερε να είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες , καθότι εκκαλούντο διαμέσου των δανειακών τους συμβάσεων να αποπληρώσουν ένα ακίνητο υποδεέστερης εμπορικής αξίας σε τριπλάσια ή τετραπλάσια τιμή κατά την εξέλιξη αποπληρωμής της δανειακής τους σύμβασης.

Σε ερώτηση του γερμανικού δημοσιογράφου τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να καταργήσει ή να αλλοιώσει το Ν. Κατσέλη , ο κ. Κρητικός απάντησε ότι σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση μέσα σε μία βδομάδα θα πάψει να είναι κυβέρνηση.



                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου