Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ‘ΆΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ’’

     
  Της  Γιούλης  Ηλιοπούλου


Tο ΕΣΧΑΔΑ  (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) που εκπονήθηκε από τους επενδυτές για τον ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης, ακυρώθηκε κατά τον προληπτικό έλεγχο από το ΣτΕ.

Οπως από νωρίς είχαμε επισημάνει, ο δρόμος για την εκποίηση της χερσονήσου, δεν θα ήταν εύκολος.
Γιατί δεν επρόκειτο απλά για την πώληση του πολυτελούς ξενοδοχείου που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Επρόκειτο για τη μετατροπή ολόκληρης της χερσονήσου σε 'γκέτο πλουσίων' με τη δόμηση 38.500 τ.μ. πολυτελών κατοικιών μέσα σε δάσος και σε περιοχή απολύτου προστασίας, όπως ορίζει το ΠΔ 1-3-04 ΦΕΚ 254Δ/04 για τις χρήσεις γης στο παράκτιο μέτωπο. Μεγάλο τμήμα της χερσονήσσου είναι δημόσια περιουσία του Ελληνικού Δημουσίου και ως δασική είναι αδιαπραγμάτευτη και αναπαλολοτρίωτη. Με σκανδαλώδη τρόπο περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), ώστε η Εθνική να αποσπάσει προσθετικά οφέλη από την πώληση του ακινήτου της.

Το επενδυτικό σχέδιο για τον ΑΣΤΕΡΑ παρουσίαζε κοινά χαρακτηριστικά με τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων ακινήτων μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Οι επενδυτές αγοράζουν την έκταση έναντι εξευτελιστικού ανταλλάγματος (εν προκειμένω 380 εκατ. ευρώ για τον Αστέρα, από τα οποία το Δημόσιο θα εισπράξει μόνο το 20%), προκειμένου μέσω ΕΧΑΔΑ να διασπείρουν τη δόμηση σε όλη την έκταση, ακόμη και τη δασική, να την τεμαχίσουν και να την μεταπωλήσουν, στην πραγματική της αξία φυσικά (η αντικειμενική αξία στην περιοχή του Αστέρα είναι 8.500€/τ.μ.), με τον αναλογούντα συντελεστή δόμησης. Επαγγέλλονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων και χιλιάδες νέες εργασίας, που είναι προσχηματικές. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να επενδύσουν, αλλά μετατρέπονται σε μεσίτες, σε μεταπράτες, αποκομίζοντας τεράστια υπερκέρδη.
Ετσι στον Αστέρα, ο συντελεστής δόμησης 0,2, δεν περιορίστηκε στο υπάρχον ξενοδοχείο, αλλά επεκτάθηκε σε όλη τη χερσόνησσο των 304.000 τ.μ., προκειμένου να πουληθούν από τους επενδυτές τα οικόπεδα που θα φιλοξενήσουν μελλοντικά τις πολυτελείς κατοικίες.

Οι συνέπειες αυτής της επένδυσης δεν θα ήταν μόνο καταστροφικές για το περιβάλλον. Θα ήταν ζημιογόνες για τους πολίτες που αποκόπτονται από το δάσος και τις ακτές. Θα ήταν (και είναι ήδη) ζημιογόνες για τους 600 εργαζόμενους στο ξενοδοχείο που απειλούνται με απόλυση. Είναι σημαντικό επίσης ότι στην περιοχή του Αστέρα βρίσκονται 3 αρχαιολογικοί χώροι, που χαρακτηρίστηκαν ως χώροι Α' προστασίας από το ΚΑΣ και η εκμετάλλευση των οποίων θα ήταν ένα ακόμη δώρο για τους επενδυτές.

Είναι ευτυχής εξέλιξη η ακύρωση αυτού του επενδυτικού σχεδίου με την 28/2015 απόφαση του ΣτΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με πλάγιο τρόπο, οι επενδυτές επανέρχονται. Διαβουλεύονται για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στον Ν.4002/2011 για τα 'σύνθετα τουριστικά καταλύματα', που δεν απαιτεί ΕΣΧΑΔΑ, άρα ούτε προληπτικό έλεγχο από το ΣτΕ. Αν υποχρεωθούν δε στον περιορισμό της διασποράς της δόμησης, διατείνονται ότι το τίμημα πρέπει να μειωθεί δραστικά! Ποιό θα είναι τελικά το τίμημα για την Εθνική Τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο και πόσο θα απέχει από την αντικειμενική των 8.500€/τ.μ. της περιοχής?

Το όποιο νέο επενδυτικό σχέδιο θα βρει κατηγορηματικά αντίθετους τους πολίτες που αντιτάχθηκαν στη σκανδαλώδη πώληση της χερσονήσου, στο βαθμό που θα κινείται στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενο. Στο βαθμό δηλαδή που δεν θα περιορίζεται στην ήδη θεσμοθετημένη έκταση για ξενοδοχειακή χρήση, που δεν θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες ή που θα συμπεριλαμβάνει τους 3 αρχαιολογικούς χώρους Α' προστασίας.

Ο δρόμος για την υφαρπαγή της δημόσιας γης και τη τσιμεντοποίηση της χερσονήσου του Αστέρα δεν θα είναι εύκολος.......

ΑΥΓΗ  23.5.15



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου